Müdürlükten gübre bayilerine bilgilendirme

Amonyum nitrat gübrelerinin satışına yasak geldi

Müdürlükten gübre bayilerine bilgilendirme

Haber Merkezi

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bartın’daki gübre bayilerine gübre mevzuatı  yani gübre tedariki, depolanması ve satışı ve nitratlı gübreler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. İlçelerden de katılımın olduğu toplantıya 40 gübre bayi temsilcisi katıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bartın’daki gübre bayilerine gübre mevzuatı  yani gübre tedariki, depolanması ve satışı ve nitratlı gübreler hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. 40 gübre bayi temsilcisinin katıldığı toplantıda İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Enver Daş da yer aldı. Toplantıda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Vekili Merve Şen Kul ve teknik personel tarafından gübre bayileri mevzuatı ve nitratlı gübrelerin satışına ilişkin kurallar anlatılarak aşağıdaki bilgiler verildi.

YÜZDE 33'LÜK AMONYUM NİTRAT GÜBRESİ SATILMAYACAK

Yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımının tamamen yasaklandığını ifade eden Kul şu bilgileri verdi:

"8 Haziran 2016 tarihinde satışı ve sevkiyatı Bakanlığımız tarafından durdurulmuş olan nitratlı gübrelerden potasyum nitrat ve sodyum nitrat gübrelerinin satışı serbest bırakılmıştır. Ancak yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresinin çiftçilere satışı yapılmayacaktır. Gübre bayi ve dağıtıcılarının yedi emindeki yüzde 26'lık ve yüzde 21'lik kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin çiftçilere satışına kontrollü olarak izin verilecek. Bu gübrelerin kullanımı da teknik personel nezdinde olacak. Tarım Kredi Kooperatifi ve Pankobirlik, söz konusu gübrelerin tarlaya uygulaması aşamasında İl Müdürlüğümüz personeli ile işbirliği içerisinde hareket edecek.

ÇİFTÇİLERE E-REÇETE DÜZENLENECEK

Gübre alacak çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunluluğu vardır. İl veya ilçe Müdürlüğümüz, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi veya dağıtıcıya başvuracak. Bayi veya dağıtıcı, e-reçeteye göre çiftçiye söz konusu gübrelerin satışını yapacak. Dağıtıcı veya bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacak, söz konusu dağıtıcılar çiftçiye sattığı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini gösteren e-reçetenin bir kopyasını bağlı olduğu İl/İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirecek.

ÇİFTÇİ, PERSONEL İLE GÜBREYİ TARLAYA ATACAK

Çiftçi, il/ilçe müdürlüğündeki personel ile gübreyi tarlaya atacak Çiftçi, aldığı bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Müdürlük, bu başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak, çiftçilere uygulama öncesinden bildirecek. Tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve müdürlük personeli hazır bulunacak. Tarlaya uygulama yapıldıktan sonra çiftçi ve yetkili personel e-reçetenin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacak. Çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifleri veya Pankobirlik birimlerinden gübre satın alması için de e-reçete gerekecek ve bu kurumların personelinin nezaretinde tarlasına gübre uygulaması gerçekleştirebilecek."