MÜDÜRLÜKTEN BAMYA TARLA GÜNÜ

Bamya yeniden yeni ellerle buluştu

MÜDÜRLÜKTEN BAMYA TARLA GÜNÜ

 

Haber merkezi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bamya Yeni Ellerle Buluşuyor Projesi kapsamında Kutlubeydemirci Köyü’nde bulunan Ayşe Sağım'a ait bamya deneme bahçesinde Bamya Tarla Günü düzenledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bamya Yeni Ellerle Buluşuyor Projesi kapsamında Kutlubeydemirci Köyü’nde bulunan Ayşe Sağım'a ait bamya deneme bahçesinde Bamya Tarla Günü düzenledi.  Etkinliğe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Demir,  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali Özdemir, Diyanet Sen Bartın Şube Başkanı Metin Sağım ile idari ve teknik personel katıldı.

DEMİR: “YÜKSEK VERİM ALDIK”

Kadın Çiftçiler adına etkinlikte bir konuşma yapan Fatma Demir "Bizler atadan beri sebze üreticisiyiz. Yöremize has aroma ve lezzetiyle en güzel sebze ve meyveleri Salı ve Cuma günleri Galla Pazarına götürüyoruz. Proje ile denemesini yaptığımız yeni  bamya çeşitlerden yüksek verim aldık. Daha çok gelir elde ettik. Yalova ve Düzce İllerine düzenlenen teknik geziden çok memnun kaldık. Yenilikleri yerinde gördük. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne ve devletimize bizlere sunduğu imkanlar için teşekkür ederiz. Bartınlı Kadın Çiftçiler olarak kaliteli ve sağlıklı daha çok üreteceğiz" dedi.

BAYRAM: “BAMYA TARIMINI YAYGINLAŞTIRMANIN GAYRETİ İÇİNDEYİZ”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram ise konuşmasında şunları söyledi:

"Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca 2017 Yılı "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" başlığında "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Programınca" desteklenerek İl Müdürlüğümüzce uygulamaya konulan "Bamya Yeni Ellerle Buluşuyor Projesi" kapsamında düzenlenen Tarla Günü etkinliğimize hoş geldiniz. Projemizle ilimizde yetiştirilen sebze ürünleri arasında kayda değer bir yere sahip bamya ekim alanlarını üstün verimli yeni çeşitlerle katma değeri yüksek bir üretim kolu haline getirmeyi böylelikle köylerimizde ortaya koyduğumuz örnek proje uygulamalarımızla bamya tarımını yaygınlaştırmanın gayreti içindeyiz.

“EKİBİMİZ KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDA TEKNİK DESTEKTE BULUNDU”

Projemizin başarılı sonuçlarını siz değerli konuklarımızla paylaşmak istedik. Koordinatör Enstitü Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü işbirliğinde yürüttüğümüz projemizde enstitü tarafından geliştirilen "Yalova Akköy 41, Yalova Kabaklı 11 ve Marmara 1'' bamya çeşitlerinin yetiştirilmesinin teşvik edilmesi, üretim ve veriminin artırılması için damla sulama sistemi kurularak ilimizin farklı bölgelerinde 4 kadın çiftçimizle 500 metrekarelik alanlar tespit edildikten sonra toprak analizi ve toprak hazırlığı yaptırıldı. Ekimler gerçekleştirildikten sonra damlama sulama sistemleri kuruldu. Bamya deneme alanlarımızda tarla hazırlığından bu yana üretim esnasında proje ekibimiz kadın çiftçilerimizin yanında teknik destekte bulundu.

“YALOVA VE DÜZCE’YE TEKNİK GEZİ DÜZENLENDİ”

Kadın Çiftçilerimize verilen eğitimde edindikleri teorik kazanımların ardından; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğünde bamya üretim alanlarını yerinde görmeleri ayrıca Düzce İlinde daha önce bamya yetiştiriciliği yapan çiftçilerimizi de ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulunularak proje yararlanıcısı kadın çiftçilerimizin hem Bamya Yetiştiriciliğinde teknik bilgilerini artırmak hem de sosyokültürel fayda sağlayabilecekleri düşüncesiyle 20-21 Eylül 2017 tarihlerinde Yalova ve Düzce İllerine teknik gezi düzenlendi.

“TEŞEKKÜR EDERİM”

Projemizin uygulamasında emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımıza, kadın çiftçilerimize, törenimize onurlandıran kursiyer kadın çiftçilerimize ve destek ve katkılarıyla yanımızda olan kamu kurum ve kuruluşlarımızın çok değerli temsilcilerine ayrı ayrı teşekkür ederim. Ayrıca bugün burada Yerel Tohum Gen Bankasına 27 farklı yerel tohum çeşitleriyle katkı sunan 12 çiftçimize Sayın Bakanımızın Teşekkür Belgelerini takdim edeceğiz."

Çiftçilere teşekkür belgelerinin verildiği etkinlikte bamya deneme alanı da gezildi. Gezide  teknik personel, denemesi yapılan çeşitlerin özelikleriyle Bartın özelinde gözlemlenen adaptasyon durumları, toprak hazırlığı, ekim, gübreleme, zirai mücadele, hasat ile verim durumları çiftçilere aktardı.