MÜDÜRLÜKTEN AİLELERE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMLERİ

100 kişi eğitimden geçti

MÜDÜRLÜKTEN AİLELERE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMLERİ

 

Nevin Özbakan

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bartın’da hamile kadınlara ve 0 -10 grubu çocukların ailelerine “Ağız Diş Sağlığı” konularında bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Çalışmalar kapsamında  şuana kadar 100 kişiye eğitim verildi.

Bartın Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bartın’da hamile kadınlara ve 0 -10 grubu çocukların ailelerine “Ağız Diş Sağlığı” konularında bilgilendirme çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda Ulus İlçe Devlet Hastanesi, Amasra İlçe Devlet Hastanesi  ve Merkez İlçe Toplum Sağlığı merkezinde görevli diş hekimleri Ebru Gören, Atılgan Kiraz, ve Birkan Bildirici tarafından eğitimler veriliyor. Aile sağlığı merkezlerinde verilen eğitimlerde aileler ve kadınlar, koruyucu ağız ve diş sağlığı, flor ve vernik uygulaması, hamilerde ağız ve diş sağlığı bakımı, bebek ve çocukların ağız ve diş sağlığı bakımı konularında bilgilendirme yapıyor. Eğitimlerde şuana kadar 100 kişiye bilgilendirme yapılırken eğitimler 2017 Ağustos ayı sonuna kadar devam edecek.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI NEDEN ÖNEMLİ?

İşte Koruyucu ağız ve diş sağlığı programıyla ilgili bilinmesi gerekenler!

Ağız ve diş sağlığına gereken özenin gösterilmediği durumlarda gelişen diş çürükleri ve ağız ve diş sağlığı problemleri genel sağlığı ciddi bir şekilde etkileyebiliyor. Ağız ve diş sağlığı sorunları kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, erken doğum, bebekler düşük doğum ağırlığı, solunum yolu enfeksiyonları ile romatizmal iltihaplanmalar ile ilişkilidir.

KORUYUCU AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI PROGRAMI NELERİ İÇERİYOR?

Koruyucu ağız ve diş sağlığı programında farkındalık eğitimi, ağız ve diş sağlığı muayenesi, ve florürlü vernik uygulaması yer almaktadır.

FLORÜRLÜ VERNİK NE İŞE YARIYOR?

Florür içeren ürünler diş çürüklerinden korunmada güvenle kullanılıyor. Florür, dişi bir kalkan gibi sararak asitlere karşı korur ve yeni çürüklerin oluşmasını önler. Florürlü vernik uygulaması kolay ve güvenli olduğundan dünyanın bir çok ülkesinde çocuklar için hazırlanan koruyucu programlarda tercih ediliyor.

FLORÜRLÜ VERNİĞİ KİM NASIL UYGULAR?

Florürlü vernik diş hekimleri tarafından uygulandığı gibi, diş hekimi gözetiminde diğer sağlık personeli tarafından da  uygulanabiliyor.

UYGULAMA SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Çocuğunuz uygulamadan sonra 1 saat hiçbir şey yiyip içmemelidir. Çocuğunuzun uygulamadan sonraki dört saat boyunca ısırılarak yenen tost, elma, cips, kraker gibi sert ve lokum şeker gibi yapışkan gibi yiyecekler yememesine, sakız çiğnememesine özen gösterilmelidir. Çocuğunuz uygulama günü akşamı dişlerini fırçalamamalıdır. Çocuğunuz uygulamadan sonraki günden itibaren günde 2 kez 2 dakika dişlerini fırçalamaya devam etmelidir. Uygulamayla ilgili olduğu düşünülen herhangi bir sorunda en yakın toplum sağlığı merkezine başvurulmalıdır. Çocuğunuzun yaşam boyu sağlıklı dişlere sahip olabilmesi için ağız ve diş sağlığını koruyacak davranış ve alışkanlıkların erken yaşlarda kazandırılması önemlidir. Bu nedenle onları ağız ve diş bakımı yapmaları için teşvik ediniz. Kendi diş sağlığınızı koruyarak onlara örnek olunuz.

İŞTE ÖNERİLER!

Ağız ve diş sağlığını korumak için günde 2 kez 2 dakika kendinize ait diş fırçasıyla etkin şekilde dişlerinizi ve dilinizi fırçalayınız. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra günde 1 kez diş ipini etkin kullanarak diş aralarınızı temizleyiniz. Diş fırçasını 3 ayda bir değiştiriniz. 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidiniz.