MEZUN OLDUĞU FAKÜLTEYE BAKAN OLARAK DÖNDÜ

1995 yılında İstanbul Hukuk Fakültesinden mezun olan ve 2007 yılındaki seçimlerde AK Parti Bartın Milletvekili seçilerek partisindeki siyasi kariyerinde emin adımlarla yükselen Bartınlı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yıllar sonra mezun olduğu fakültenin mezuniyet törenine bakan olarak katıldı. 28 yıl sonra mezun olduğu fakültenin bahçesinde bir zamanlar kendisi gibi aynı heyecanı yaşayan genç meslektaşlarına seslenen Bakan Tunç, her ne kadar bir politikacı gibi konuşsa da yeni mezun öğrenciler için adeta başarı öyküsü ve ilham kaynağı oldu. Tören sonu birçok öğrenci kendisiyle fotoğraf çektirdi.

MEZUN OLDUĞU FAKÜLTEYE BAKAN OLARAK DÖNDÜ

Bir başarı öyküsü: Yılmaz Tunç

Bartın’ın 15 yıllık eski milletvekilli şimdilerde ise 2 aydan az fazla bir süre bakanlık yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1995 yılında büyük umutlarla mezun olduğu İstanbul Hukuk Fakültesine tam 28 yıl sonra bakan olarak döndü. Genç bir avukat adayı olarak ayrıldığı İstanbul Hukuk Fakültesinin mezuniyet törenine 2007 yılındaki seçimlerde AK Parti Bartın Milletvekili seçilerek partisindeki siyasi kariyerinde emin adımlarla yükselen bir bakan olarak katılan Bakan Tunç, bir zamanlar kendisi gibi aynı heyecanı yaşayan genç meslektaşları için adeta başarı öyküsü ve ilham kaynağı oldu.

Çocukken köyünden ayrıldı

1971 Yılında Bartın’ın Ulus ilçesine bağlı Ulukaya köyünde eşi ev hanımı olan  emekli bir öğretmenin çocuğu olarak doğan Yılmaz Tunç,  ilkokulu Ulukaya’da orta ve lise eğitimini de Kastamonu Göl Öğretmen Lisesi'nde tamamladı. Köyünden ve ailesinden yatılı okumak için ayrılan Tunç’un eğitim ve gurbet serüveni de tam bu noktada başladı. Bir çocuk olarak Kastamonu’ya giden Tunç, genç bir delikanlı olarak da 1995’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Mali Hukuk Anabilim Dalında da Yüksek Lisansını bitiren Tunç, Ege Deniz Bölge Komutanlığında tamamladı.

Genç avukatın siyasi yolculuğu İstanbul’la başladı

Yılmaz Tunç’un Kastamonu’yla başlayan gurbet hayatı ve baba ocağı özlemi İstanbul’la devam etti. İstanbul’da bir taraftan mesleğini yapan genç avukat, aynı zamanda siyasete de burada adım attı. Kastamonu’ndaki eğitimiyle başlayan avukatlık yolculuğu, İstanbul’la birlikte küçük adımlarla ilerleyen siyasi yolculuğa dönüştü. 1998-2001 yılları arasında Fazilet Partisi Pendik İlçe Başkan Yardımcılığı yapan Tunç, 1999-2004 yılları arasında İstanbul Pendik Belediye Meclis Üyeliği ve 2001-2007 yılları arasında AK Parti Pendik Kurucu İlçe Başkanlığı yaptı.

2007 seçimleriyle birlikte 15 yıllık Bartın milletvekilliği  

İstanbul Pendik’te yaşadığı esnada bir taraftan mesleğine bir taraftan da siyasete devam eden Yılmaz Tunç için asıl dönüm noktası ise 2007 Milletvekili Seçimleri oldu. Dönemin AK Parti Bartın Milletvekilleri Asım Kulak ise İbrahim Kabarık’ın görev süresi biterken Tunç, kimsenin beklemediği bir şekilde AK Parti listelerinden Bartın Milletvekili Adayı olarak girdi. CHP’nin 1, AK Parti’nin de 1 milletvekili çıkardığı 2007 seçimlerinde Yılmaz Tunç, CHP Eski Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’yla birlikte sandıktan AK Parti Bartın Milletvekili olarak çıkan isim oldu.

Nadir siyasetçilerden

Yılmaz Tunç’un 2007’yle başlayan Bartın milletvekilliği süreci tam 15 yıl sürdü. Bu süreç hem AK Parti Bartın Teşkilatını hem de Bartın halkını da oldukça şaşırtan bir süreç oldu. Çünkü Tunç, herkesin AK Parti’de 3 dönem kuralının uygulanmasını bekledi esnada AK Parti milletvekili listelerine 3 dönem kuralına takılmadan giren isimlerden biri oldu. 23-24-25-26. Dönemler  olmak üzere 5 yıllık süre göze alındığında 4  dönemdir Bartın Milletvekilliği yapan Yılmaz Tunç, 2015 Kasım ara seçimleri de dahil edilirse aslında 5 dönem AK Parti’nin içinde milletvekillik yapan nadir siyasetçi oldu.

Parti içerisinde önlenemez yükseliş

Bu süre içerisinde Yılmaz Tunç,  parti içerisindeki yükselişiyle de dikkat çekti. Sırayla TBMM Adalet Komisyonu Üyeliği ve Sözcülüğü, AK Parti Grup Disiplin Kurulu Başkanvekilliği, AK Parti Grup Yönetim Kurulu üyeliği, AK Parti Genel Merkez Teşkilat Başkan Yardımcılığı ve AK Parti Genel Merkez Siyasi Hukuki İşler Başkan Yardımcılığı ve  Adalet Komisyonu Başkanlığı yapan Tunç, AK Parti Grup Başkanvekilliğine kadar yükseldi.

“Aday mı, değil mi? Derken ‘Bakan’ oldu

2023 14 Mayıs Milletvekilliği seçimlerine kadar bu görevi başarıyla yürüten Tunç, yaklaşık 3 ay öncesi seçimlerde de Bartın siyasi kulislerinde oldukça konuşulan isim oldu. Seçim öncesi bazı kesimlerin yeniden milletvekili adayı olacağına, bazı kesimlerinde parti genel merkezinde genel başkan yardımcılığı  gibi bir görev yapacağına kesin gözüyle baktığı Yılmaz Tunç, 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı 2. Tur Seçimlerinim sonuçlanmasıyla birlikte Bartın’da hiç kimsenin beklemediği bir göreve getirildi.

Cumhurbaşkanın kararı Tunç’tan yana

Seçimlerin ardından yeni kabineyi oluşturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yılmaz Tunç’u Türkiye’nin yeni Adalet Bakanı olarak açıkladı. Siyasi kulislerce parti içerisinde üst bir görev getirileceği konuşulsa da kimsenin bu görevin ne olacağını bir türlü kestiremediği Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen bu görevle birlikte tüm Bartın’ı da şaşırtmış oldu.

İlham kaynağı ve başarı öyküsü

Kastamonu’da yatılı okumasıyla başlayan İstanbul’da meslek hayatıyla devam ederken memleketi Bartın’a milletvekili olarak dönen, 15 yıllık Bartın Milletvekilliğinin ardından da Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabinesinde Adalet Bakanı olarak yer bulunan Yılmaz Tunç, bütün bu mesleki ve siyasi başarılarının ardından mezun olduğu İstanbul Hukuk Fakültesine ve genç meslektaşlarının arasına yıllar sonra bakan olarak döndü. Bir zamanlar karşına öğrenci olarak çıktığı fakültenin idari ve öğretim üyeleriyle bu kez bakan olarak bir araya gelen Tunç, genç meslektaşları için de adeta ilham kaynağı ve başarı öyküsü oldu.

Genç meslektaşlarla hatıra fotoğrafı

Dereceyle mezun olan öğrencilere diplomalarını veren Yılmaz Tunç, tören sonrasında kendisiyle fotoğraf çektirmeyen isteyen yeni mezunları da kırmadı. Mezun olduğu fakültenin önünde Adalet Bakanı olarak mezun öğrencilerle birlikte olmak ve bu mutlu günlerini paylaşmaktan onur ve gurur duyduğunu da ifade eden Tunç, törende ise şunları söyledi:

“Çok sayıda reform gerçekleştirdik”

"Kadın hakları, çocukların korunması, yaşlılar, engelliler, tüm bunlar Anayasamızda son dönemde yerini alan hususlardı. Özellikle yargının vesayetçi anlayıştan kurtularak hukukun üstünlüğüne uygun bir şekilde karar verebilmesi adına da Anayasamızda ihtiyaç olan maddeleri milletimizin desteğiyle değiştirdik. Yargı birliğini sağladık. Askeri yargının kaldırılmasını gerçekleştirdik. Anayasa Mahkemesinin, Hakimler ve Savcılar Kurulunun yapısını daha demokratik, hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirdik. Anayasamızda 'darbeciler yargılanamaz' ve sıkıyönetim maddeleri vardı, bunları kaldırdık. Anayasamızda özellikle Cumhuriyetimizi güçlendiren, demokratik hukuk devleti niteliğini daha da yükselten hükümet sistemi değişikliğiyle, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle de halkın doğrudan doğruya yürütmeyi belirlediği bir yönetim sistemini Anayasamıza getirdik."

“Türkiye “Sessiz devrim” sayılabilecek hukuk reformlarına imza attı”

İlerleme, demokratikleşme, insan hakları alanındaki özgürlüklerin gelişmesi ve bu alanda engel koymak isteyenlerle mücadele konusundaki çalışmalarına taviz vermeden devam edeceklerini anlatan Bakan Tunç, Türkiye'nin son yıllarda "sessiz devrim" sayılabilecek hukuk reformlarına imza attığını, kendilerinin yasama süreci içerisinde, halkın ise yaşayarak buna tanık olduğunu söyledi.

Kanunlaştırma çalışmaları anlamında fakültenin sadece hukuk biliminin öğretildiği bir mekan olmadığını, buranın aynı zamanda hukukun inşa edildiği, üretildiği bir merkez olduğuna da dikkat çeken Bakan Tunç, “80 yıldır uyguladığımız, yine geçmişte İstanbul Hukuk hocalarının redakte ettiği, ürettiği o temel kanunlarımızın artık günümüzde gelişen ihtiyaçlara cevap vermediği görülünce, son 21 yılda yeniden kanunlaştırma, güncelleme, uyum çalışmaları süreci içerisinde temel kanunlarımızın daha da gençleştirilmesi anlamındaki çalışmalara da yine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinin çok kıymetli öğretim üyeleri bizlere komisyonlarda, Genel Kurul aşamalarında katkı sağladılar. Bundan sonra da yine İstanbul Hukuk'tan hocalarımızdan, akademisyenlerimizden katkı beklemeye devam edeceğiz" diye konuştu.