MESLEK DUAYENLERİNDEN GAZETECİLERE EĞİTİM

Gazeteciler Cemiyetince yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen 'Demokrasi için medya, medya için demokrasi' Programı kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerin durağı bu kez Bartın oldu. Alanında önde gelen isimlerin verdiği eğitimde günümüz teknolojisinde haber ve haberciliğin değeri, gazetecilikte gelinen son nokta ve medya da demokrasinin yeri ile demokrasilerde medyanın yeri konuları tartışılıp değerlendirildi.

MESLEK DUAYENLERİNDEN GAZETECİLERE EĞİTİM

Gazetecilikteki son noktayı tartıştılar

Gazeteciler Cemiyetince yürütülen ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen “Demokrasi için medya, medya için demokrasi” Programı kapsamında gerçekleştirilen eğitimler bu kez Bartın’da düzenlendi. Alanında önemli isimlerce verilen eğitime Bartın’daki gazeteciler katıldı. Kemikpark Otel’de yapılan eğitim yaklaşık 3 saat sürdü.  Genel olarak  günümüz teknolojisinde haber ve haberciliğin değeri, gazetecilikte gelinen son nokta ve medya da demokrasinin yeri ile demokrasilerde medyanın yeri konularının tartışılıp değerlendirildiği eğitimde Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Program Direktörü Yusuf Kanlı, medya olmadan demokrasinin asla var olamayacağını vurguladı.

Kanlı: “Medyasız demokrasi düşünülemez”

Türkiye’deki ifade  ve basın özgürlüğüyle ilgili 2014 yılından beri aylık olarak denetimsel raporlar yayımladıklarını ifade eden Kanlı, bu raporlarla aslında tarihe not düştüklerini söyledi. Şimdiye kadar yayımladıkları raporların sayısının 6 bini bulduğunu dile getiren Kanlı, raporların hiçbir şekilde yorum ve sıfat taşımadığın belirtti. Türkiye’deki hükümlü ve tutuklu gazetecilerin son durumuyla ilgili sayısal verileri de paylaşan Kanlı, 2018 yılında Türkiye’deki hükümlü ve tutuklu gazeteci sayısını 150 olduğunu, son veriler ışığında da ağustos ayında Türkiye’de 99 tutuklu 60 da hükümlü gazetecinin bulunduğunu kaydetti.

“Çok ciddi örgütsüzlük söz konusu”

Basındaki sendikalaşma oranıyla ilgili de bilgiler veren Yusuf Kanlı, 1980’de yüzde 50 oranında sendikalaşmanın olduğu basın sektöründe 2016 yılında bu oranın yüzde 7’ye düştüğünü ve bu yüzde 7’nin yüzde 5’ini de sarı sendika olarak tabir edilen hükümete yakın sendikanın oluşturduğunu kaydetti. “Veriler değerlendirildiğinde basında çok ciddi bir şekilde örgütsüzlük olduğu ortaya çıkıyor” diyen Kanlı, erişim yasakları konusunda da 2012 yılından bu yana erişim yasağında ciddi bir yükselmenin olduğunu söyledi. Kanlı, 2018 yılında Türkiye’de özellikle internet ortamında 201 bin 89 erişim yasağının olduğunu belirti.

Bartın’daki 2 proje kabul edilmedi

Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi Programı kapsamında Cemiyetçe yapılan çalışmaları da gazetecilere aktaran Yusuf Kanlı, bu güne kadar 9 ilde konferans ve etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu konferanslarda toplam 952 gazeteciye ulaştıklarını ifade eden Kanlı, Ankara’daki Basın Evinde de 70 yabancı konuğu ağırladıklarını dile getirdi. Program çerçevesinde alt hibe programını da uygulamaya koyduklarını söyleyen Yusuf Kanlı, alt hibe programından yararlanmak için yapılan 54 proje başvurusundan 32 projeyi kabul ettiklerini kaydetti. Bu anlamda Bartın’dan da 2 proje başvurusu olduğunu aktaran Kanlı, bu başvurulardan bir tanesini süresinde yapılmadığı için diğerini de içeriğinde eksiklikler olduğu için kabul edemediklerini açıkladı. Yusuf Kanlı son olarak kabul edilen bu 32 projeye toplam 1 milyon 453 bin 626,23 TL destek sağlayacaklarını belirtti.

Özdemir: “İcra iflas ilanları için görüşmeler devam ediyor”

Bartın’da gerçekleştirilen bu eğitimin gazeteciler için yararlı olacağına inandığını ifade eden Bartın Hergün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Nihal Çınçın da yerel basının şuanda yaşadığı sorunları aktarmanın da faydalı olacağını söyledi. Programın Ulusal Komite Üyesi olan Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir ise Anadolu basının şuanda içinde bulunduğu ekonomik şartları aktararak resmi ilanlar açısından yerel basının icra iflas ilanlarını yayınlayabilmesi için bir takım temaslar ve görüşmeler içerisinde olduklarını kaydetti. Özdemir normal zamanlarda icra iflas ilan gelirlerinin çok önemli olmasa da Türkiye’nin şuanda içinde bulunduğu ekonomik koşullar değerlendirildiğinde bu ilanların yerel basın için hayati önem taşıdığını ve resmi ilan gelirlerinin yüzde 60’ına tekabül edebileceğini kaydetti.

Kasapoğlu’ndan internet haberciliği bilgileri

Eğitimde Temel Gazetecilik Bilgileri ve Haber Yazma Teknikleri konusunda gazetecilere bilgiler veren Bartın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cihangir Kasapoğlu, hem haber yazılırken genel anlamda yapılan hataları gazetecilere aktardı hem de habercilikte artık önemli bir yer tutan internet haberciliği konusunda haberin okuyucuya aktarımıyla ilgili önemli püf noktaları verdi. Kasapoğlu, ayrıca haberi okutmak için yapılan bazı başlık aldatmacalarının da aslında etik olmadığını ve haberi düz geçmenin okuyucu açısından her zaman daha güvenilir ve yararlı bulunduğunu kaydetti.

Bozkurt: “Haber almak kişisel bir haktır”

Değişen dünyada gazeteciliğin konumunu aktaran Gazeteci Sedat Bozkurt ise günümüz koşullarında insanların artık güvenli ve hızlı bir şekilde seçebildikleri haber kaynaklarına daha çok itimat ettiğini ve bu kaynaklarla anında her şeyden haberdar olabildiğini söyledi. Haber almanın kişisel bir hak olduğunu vurgulayan Bozkurt bu hakkın ise sadece demokrasilerde geçerli olduğunun altını çizdi. Sadece Türkiye’de değil, dünyadaki bütün ülkelerde gelişen teknolojinin insanların haber alma özgürlüğünü geliştirmediğini kaydeden Bozkurt, sosyal medyanın ise insanların duydukları ya da okudukları bilgiyi veya haberi sorgulama özelliğini tamamen ortadan kaldırdığını belirtti.

Korkmaz’dan “Mesleğinize sahip çıkın” vurgusu

Medya ve demokrasi konusunu ele alan Programın Ulusal Komite Üyesi Prof. Dr. Korkmaz Alemdar da son olarak basın sektörüyle alakalı tarihsel süreç içerisinde çıkartılan kanunları gazetecilere aktararak gazetecilerin sahip oldukları haklarda gelinen sok noktayı aktardı. Gazetecilerin eğitim durumunu ele alan Alemdar, bu anlamda 2004 yılında çıkartılan yasada yazı işleri müdürü olmak için orta öğretim mezunu olmanın yeterli görünmesi durumunu eleştirdi. Korkmaz Alemdar gazetecilerin genel anlamda mesleğine ve meslek şartlarına sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi Programının sonunda eğitime katılan gazetecilere sertifika verilirken gazeteciler akşam yemeğinde bol bol da sohbet etti.

Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi Programı ne?

Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla Gazeteciler Cemiyeti tarafından demokrasinin güvencesi olarak Türkiye’de çoğulcu medya ve özgür basının güçlendirilmesi için Ocak 2019’da hayata geçirildi. Çoğulcu medyanın oluşturulması için savunuculuk ortamının iyileştirilmesini ve gazetecilerin mesleklerini yapabilmeleri için dirençlerinin arttırılmasını amaçlayan Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi Programı 3 yıl boyunca çeşitli faaliyetler ve finansal kaynak araçlarıyla Türkiye’deki gazetecileri destekleyecek.

Programa kimler dahi olabiliyor?

Programın öncelikli hedef kitlesini daha önce gazetecilik mesleğini icra etmiş ve medya kurum ve kuruluşlarına sürekli basın iş sözleşmesi ile bağlı olmayan serbest çalışan gazeteciler ile genç gazeteciler oluşturuyor. Bu programdan Türkiye’deki gazeteciler, medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşları yararlanabiliyor.

Programın faaliyetleri neler?

Programın faaliyetleri içerisinde; Basın özgürlüğü izleme raporları, değerlendirme raporları, karar vericilerle toplantılar ve savunuculuk çalışmaları, AB, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve ilişi sivil toplum örgütleriyle toplantılar ve uluslararası savunuculuk çalışmaları, basın özgürlüğü ulusak konferansları, gazeteciler için ortak çalışma alanı ve kurulumu, Basın Evi kapasite ve geliştirme atölyeleri, yerel gazetecilerin kapasitelerini güçlendirme eğitimleri, Basın Evi ağ oluşturma faaliyetleri, gazeteci buluşmaları, gazetecilik meslek onur ödülü, destek programları bilgilendirme günleri, destek programları eğitimleri ve sürdürülebilirlik atölyeleri ve iletişim çalışmaları ile kampanyalar yer alıyor.

Programa nereden ulaşılabiliyor?

Program kapsamındaki tüm faaliyetler ve destek duyuruları www.media4mocracy.org internet sitesinden yayınlanıyor. Desteklere ve etkinliklere başvuru yapacak kişilerin program internet adresinden kayıt olmaları gerekiyor.

Destek araçları neler?

İnternet sitesi destek aracı: Gazetecilerin gazetecilik yapabilecekleri dijital mecraları kurmalarına ve geliştirmelerine destek olmak için tasarlandı.

Serbest çalışan gazetecileri güçlendirme destek aracı: Serbest çalışan gazetecilerden gelen haber, araştırma ve dizi yazılarının Gazeteciler Cemiyeti’ne ait 24 Saat Gazetesinde yayınlanması için destek veriliyor.

Basın Evi destek aracı: Gazetecilerin nitelikli gazetecilik yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları ortamın sağlanması amacıyla oluşturuldu. Bu araç kapsamında gazetecilerin, medya alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin ve medya kuruluşlarının çalışmaları destekleniyor.

Genç gazeteciler için destek aracı: Bu araç kapsamında gazetecilik mesleğinin normlarına ve etik değerlerine sahip çıkacak genç gazetecilerin çalışmaları destekleniyor.