Kurucaşile'de Kestane Gal Arısına karşı mücadele başladı

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce Bartın'ın Kurucaşile İlçesine bağlı Yukarısal Köyünde, kestane, meyve ve bal üretimine zarar veren Kestane Gal Arısına karşı biyolojik mücadele kapsamında Torymus Sinensis böceklerinin kestane ormanlarına salımı gerçekleştirildi.

Kurucaşile'de Kestane Gal Arısına karşı mücadele başladı

 

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce Bartın’ın Kurucaşile İlçesine bağlı Yukarısal Köyünde, kestane, meyve ve bal üretimine zarar veren Kestane Gal Arısına karşı biyolojik mücadele kapsamında Sinensis böcülerinin kestane ormanlarına salımı gerçekleştirildi. Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Aktaş’ın da bulunduğu böceklerin salımında Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu Kestane Gal Arısıyla mücadeleyle ilgili bilgi verdi.

Bartın Orman İşletme Müdürlüğü, Gölderesi İşletme Şefliği sınırları içerisinde 300 adet Torymus sinensis salımının yapılacağını ifade eden Bölge Müdürü Bayraktaroğlu şöyle konuştu:

“Bilimsel adıyla Dryocosmus kuriphilus Kestane gal arısı, dünya genelinde önemli bir kestane ağacı zararlısı olarak bilinmektedir. Çin kökenli bu böcek Çin’den sonra Japonya (1941) ve Avrupa’nın (2002) Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerinde görülmüştür. Şu anda neredeyse tüm dünyaya yayılmış bulunmakta olup 2014 yılında ülkemizde ilk defa Yalova’da tespit edilerek karantinaya tabi tutulmuştur. Fakat 2020 yılında ülkemizde tüm kestane ormanlarına yayılmış ve yerli zararlı tür olmuştur.  Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz ormanlarında geçmiş yıllarda tespiti bulunmamakla birlikte 20 Mayıs 2020 tarihinde Zonguldak ili Kilimli ilçesi ve Bartın ili Kızılkum köyü kestane ağaçlarında zararlının varlığı ilk olarak resmen tespit edilmiştir.

1395 Ha alandaki kestane ağaçların zararlının varlığı tespit edildi”

Zonguldak İli Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri ile Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkileri, Devrek İlçesi Alparslan Köyü mevkiinde toplam 1395 Ha alandaki kestane ağaçların zararlının varlığı tespit edilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz, Bartın Orman Fakültesi ile koordineli bir şekilde survey çalışmaları ve mücadele sürecini planlamaktadır. Bu kapsamda Zonguldak ili Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy,Göbü ve Türkali Köyleri mevkileri ile Devrek ilçesi Alparslan Köyü mevkiinde ve Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkilerinde 2020 yılında zararlı ile eldeki tek mücadele yönteminin mekanik mücadele olması sebebiyle üzerinde gal bulunan dallar kesilip yakılmak suretiyle imha edilmiştir.

“Bursa’ya teknik ekip gönderilmiştir”

İlk tespitten sonra Orman Bölge Müdürlüğümüz hızla harekete geçmiş, 16 Haziran 2020 tarihinde Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız ve Bölge Müdürlüğümüz teknik elemanları Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan laboratuvarda yapılan çalışmaları yerinde inceleme ve akabinde Zonguldak Gökçebey’de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında üretim gerçekleştirmesi amacıyla Bursa iline teknik ekip gönderilmiştir. Bu gelişmeyi takiben biyolojik mücadele kapsamında Gökçebey laboratuvarında gal arısının doğal bir düşmanı olan Torymus sinensis üretimi planlanarak laboratuvar bahçesine üretim istasyonu yapılmış olup Bursa Orman Bölge Müdürlüğü Yalova’ya bağlı Taşköprü ve Kurtköy şefliklerinden 45.000 adet Torymus sinensis bulunduran gal ve 150 adet kutunun temini sağlanmıştır. Ayrıca Zonguldak İşletme Müdürlüğü Göldağı İşletme Şefliğinden de 3.000 adet yerel parazitoit ve düşmanları gözlemlemek için toplatılmıştır.

İşte 2021’de yapılan çalışmalar!

14 Nisan 2021 ve 6 Mayıs 2021 tarihleri arasında laboratuvarda üretilen 2.400 adet Torymus sinensis’in, arazide gallerin yoğunluk oluşturacağı tarihe kadar laboratuvar ortamında korunması ve beslenmesi sağlanmış ve salımı gerçekleştirilmiştir. 4 Mayıs 2021 tarihinde Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Göldağı Orman İşletme Şefliğinde yer alan 54 nolu bölme Kscd3 meşceresine 50 dişi 100 erkek olacak şekilde 7 koloni yani toplam 1050 adet Torymus sinensis salımı Zonguldak Valisi Sayın Mustafa Tutulmaz , Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız , Bölge Müdürlüğümüz teknik elemanları ve halkın katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. 6 Mayıs 2021 tarihinde ise yine 100 dişi 50 erkek olacak şekilde 9 koloni toplamda 1350 adet Torymus sinensis salımı Bartın Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı İnkum Orman İşletme Şefliğinde yer alan 17 nolu bölme Gnlhbc3 meşceresine ve 76 nolu bölme GnKnbc3 meşcerelerine salımı Bartın Valisi Sayın Sinan Güner, Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız, Bölge Müdürlüğümüz ilgili teknik elemanları ve halkın katılımlarıyla gerçekleşmiştir.

Toplam 1.640 adet salım

Kestane Gal Arısı ile mücadele kapsamında, 27/10/2021 tarihinde Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Zonguldak ve Bartın Orman İşletme Müdürlükleri Göldağı ve İnkum İşletme Şefliklerinden toplam 12.000 gal ağaçlardan tek tek toplatılarak laboratuvara getirilmiştir. 16/12/2021 tarihinde Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden Yalova’ya bağlı Taşköprü İşletme Şefliğinden ise toplam 60.000 gal laboratuvarımıza getirilmiştir. Gelen 72.000 gal, her kutuya 3.000 adet olacak şekilde toplam 24 kutuya yerleştirilmiştir. 05.05.2022 tarihinde Torymus sinensis çıkışları başlamıştır. Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü Göldağı Orman İşletme Şefliği Şirinköy Mevkiine 13.05.2022 tarihinde 300 adet; 18.05.2022 tarihinde Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’ın katılımlarıyla 720 adet, 20.05.2022 tarihinde Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü Ereğli Orman İşletme Şefliği Balı Mahallesinde 320 adet  adet Torymus sinensis salımı yapılarak Bölge Müdürlüğümüz’de toplam 1.340 adet salımı yapılmıştır. Bugün ise Bartın Orman İşletme Müdürlüğü, Gölderesi İşletme Şefliği sınırları içerisinde 300 adet Torymus sinensis salımı yapılarak Bölge Müdürlüğümüzde toplam 1.640 adet salım gerçekleştirilmiş olacaktır.  Doğada biyolojik denge için faydalı böcek popülasyonu yeterli sayıya ulaşıncaya kadar kestane gal arısının yoğun zarar yaptığı mıntıkalarda faydalı böcek salımı yapılmaya devam edilecektir.  Üniversitelerle koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.”

Aktaş: “Mekanik mücadeleden biyolojik mücadeleye geçmesi gurur verici”

Kimyasal mücadelenin ormanlara verdiği zarara dikkat çeken Bartın Valisi Yardımcısı Abdullah Aktaş da şöyle konuştu:

“Kimyasal mücadele orman varlığımızı tehdit eden en önemli unsurlardan bir tanesi. Bunun için de kimyasal mücadele yerine biyolojik mücadele kullanılıyor. Bunun için de bu çalışma ön plana çıkarılmaya çalışılıyor. Orman Bölge Müdürlüğümüzün de mekanik mücadeleden biyolojik mücadeleye geçmesi gurur verici. Vatandaşlarımızın büyük bir kısmı kestane ve kestane balı üretimi gerçekleştiriyor. Dolayısıyla bölgemiz için büyük bir tehdit olan Kestane Gal Arısına karşı orman teşkilatımız üniversitedeki hocalarımızla birlikte iş birliği içerisinde. Doğal zararlısını üretmişler ve İnkumu’nda bunun faydalı olduğunu görmüşler. Burada da Allah’ın izniyle biyolojik mücadeleyi başlatacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum ve bu tip çalışmaların yaygınlaşmasını temenni ediyorum.”

Vali Aktaş’ın bu sözlerinin ardından 300 Torymus Sinensis böceklerinin salımı gerçekleştirildi.