Kurtkaya 'Köylerimiz her kış kabusu yaşıyor'

Her kış yağmur ve kar dolayısıyla İl Özel İdaresinin sorumluluk alanındaki köylerin Bartın'a ulaşımlarının kesildiğini ifade eden Gelecek Parti Bartın İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, 'İktidarın, en fazla övündüğü icraatlarının başında gelen 'yol yaptık' söyleminden Bartın bir türlü nasibini alamamıştır. Kar ve yağmur yağışlarıyla yolların aşınması normal midir? Gerekli altyapı- üstyapı çalışmalarına ilkbahar aylarında başlanarak önümüzdeki kış bu aksaklıkların yaşanmaması için şimdiden harekete geçilmesi hayati önem arz etmektedir' dedi.

Kurtkaya 'Köylerimiz her kış kabusu yaşıyor'

Gelecek Parti Bartın İl Başkanı Yasemin Dora Kurtkaya, Bartın’daki köylerin kışın kar ve yağmur dolayısıyla yaşadığı ulaşım sorunuyla ilgili açıklamada bulundu. İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanında olan köy yollarında yapılan çalışmalar yetersiz olduğunu ifade eden Başkan Kurtkaya “Aralık ayı sonunda ilimizi etkisi altına alan kar yağışı sebebiyle; 22 Aralık 2021 tarihi itibariyle 138, yine Ocak ayı boyunca devam eden kar yağışlarında ise;  219 köy yolumuz ulaşıma kapanmış ve 86 köye yaklaşık 2 gün süreyle elektrik verilememiştir. Geçtiğimiz yıllarda da durum bundan farklı değildi. Bu durum ilimizde her yıl tekrar etmekte olup, İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanında olan köy yollarında yapılan çalışmalar yetersiz kalıp, vatandaşımızın kent merkeziyle ve diğer noktalarla olan irtibatı kopmuştur” dedi.

“Köy ve beldelerimiz adeta kabus yaşamaktadır”

Köylerin ve beldelerin her kış kabusu yaşadığını kaydeden Kurtkaya şöyle devam etti:

“Yine, aralık ayı ortalarında ilimizin aldığı yoğun yağmur nedeniyle Arıt Çayı’nın debisi yükselmiş, yollar sular altında kalmış ve 7 köy ile irtibat kopmuştur. Sadece kar yağışlarında değil, yağmurlarda da köy ve beldelerimiz adeta kabus yaşamaktadır. Geçtiğimiz günlerde, ilimizde etkili olan sağanak yağışlardan dolayı Kumluca ile Abdipaşa beldelerimizi birbirine bağlayan 18 kilometrelik güzergahın 8 ayrı noktasında heyelan meydana gelmiştir. Bölgedeki evler tehlike altındadır. Yoğun kar yağışının etkili olduğu günlerde araçların yolda kalması artık Bartın’ın normali olmuştur. Geçtiğimiz ay, Kurucaşile ve Ulus’ya yüzlerce araç yolda kalmış, sürücüler büyük mağduriyetler yaşamıştır. Yine aralık ayı sonunda Bartın – Cide yolu ulaşıma kapanmıştır.

“Kar ve yağmur yağışlarıyla yolların aşınması normal midir?”

Gelişmiş ülkelerde kar, hayatın bir rengi olarak çocukların eğlence aracına dönüşürken Bartın’da insanımız ve çocuklarımız burnunu dışarı çıkaramamaktadır. Yine aralık ayında Ulus ve Amasra ilçelerimizde kar yağışı nedeniyle eğitime ara verilmiştir. İktidarın, en fazla övündüğü icraatlarının başında gelen “yol yaptık” söyleminden Bartın bir türlü nasibini alamamıştır.  Kar ve yağmur yağışlarıyla yolların aşınması normal midir? Dünyanın çeşitli yerlerinde ilimize göre çok daha fazla yağmur veya kar yağışı alan gelişmiş ülkelerde böyle bir sorun yaşanmadığına göre demek ki hava olaylarını suçlamak yersizdir.

“Köylerde ulaşım ve alt yapı yetersiz”

Hasta, hamile ve engelli vatandaşlarımız şans eseri hayata tutunmaktadır. Dünyanın 10 küresel gücünden biri olacağımız, ekonomimizin şahlandığı tekrar edilip durulurken, Türkiye’nin göbeğindeki Bartın’ın köyleri en temel ihtiyaçlarının başında olan ulaşım ve altyapı yetersizliği nedeniyle her sene bu mağduriyetleri yaşamaya daha ne kadar mecbur bırakılacaktır? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği  Bakanlığımız, heyelanlar sebebiyle tehdit altında olan hanelerin tahliyesi ve vatandaşlarımızın güvenle yaşayabileceği barınma gereksinimlerini karşılamak için büyük bir afetin meydana gelmesini mi beklemektedir? Yanı başımızdaki Kastamonu’dan gerekli derseler çıkartılmamış mıdır?

“Isparta’nın benzeri bir felaketle sınanmamızı mı beklemektedir?”

İl Özel İdaremiz ve bölgenin sorumluluk alanında bulunan yerel yönetimlerimiz ile Bartın’a elektrik sağlamakla yükümlü elektrik şirketi; her sene, hangi tarihlerde yağacağı üç aşağı beş yukarı belli olan kar yağışlarının beraberinde getirdiği olumsuzlukları bertaraf edecek gerekli altyapı çalışmalarını yapmak için Isparta’nın benzeri bir felaketle sınanmamızı mı beklemektedir? İlimizin siyaset insanlarının, her sene bir felaketin eşiğine gelen Bartın ve köylerine giderek incelemelerde bulunması ve gerekli adımların atılması ve yerel mekanizmaları harekete geçirmesi için illa ufukta seçimin mi görünmesi gerekiyor?

“Gereken temaslara başlayacağız”

Gerekli altyapı- üstyapı çalışmalarına ilkbahar aylarında başlanarak önümüzdeki kış bu aksaklıkların yaşanmaması için şimdiden harekete geçilmesi hayati önem arz etmektedir. Bizler Gelecek Partisi Bartın İl Başkanlığı olarak, köylerimizde kronikleşen ulaşım mağduriyetlerinin çözüme kavuşturulması için ilgili kurum ve kuruluşları şimdiden seferberliğe davet ediyoruz.  İl Özel İdaremiz başta olmak üzere Karayolları Genel Müdürlüğü, Valiliğimiz, Belediyelerimiz ve diğer paydaşların sorumluluğunu yerine getirmesi noktasında parti olarak gereken temaslara başlayacağımız da kamuoyuna ilan ediyoruz.”