KOSGEB risk kaygısını ortadan kaldırdı
İşte değişiklikler!
Nurdan Eroğlu
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 50 bin TL hibe başvuru işlemi için yeni düzenlemeler getirdi. Yapılan düzenlemeye göre KOSGEB 50 bin TL hibe başvurusunda iş planı ve girişimcilik kursu aşamalarında bazı değişiklikler meydana geldi. KOSGEB Bartın İl Müdürü Abdurrahman Usta, normal şartlarda işletmeyi açtıktan sonra KOSGEB’ten destek alan girişimcilerin artık eğitimlerini tamamladıktan sonra işletmeyi açmadan da KOSGEB’e destek almak için başvurabileceklerini söyledi.
KOSGEB Bartın İl Müdürü Abdurrahman Usta, basın toplantısı düzenleyerek KOSGEB’in 50 bin TL hibe başvurusunda iş planı ve girişimcilik kursu aşamalarında yaptığı değişiklikler ile ilgili bilgi verdi. Müdürlükte gerçekleşen toplantıda Usta, normal şartlarda işletmeyi açtıktan sonra KOSGEB’ten destek alan girişimcilerin artık eğitimlerini tamamladıktan sonra işletmeyi açmadan da KOSGEB’e destek almak için başvurabileceklerini söyledi. KOSGEB’ten Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alan girişimcilerin yeni işletmesinin resmi açılışını yapmadan da destek alabileceklerini ifade eden Usta “2010 yılından beri KOSGEB olarak uyguladığımız yeni girişimci desteği programlarından bir takım değişiklikler oldu. Normalde bizim yeni iş kuranlara yönelik yeni girişimci desteğimizin süreci şu şekildeydi. Önce girişimci adayı eğitimlerini tamamlıyordu. Daha sonra işletmesini kuruyordu. Sonra da KOSGEB’e destek için başvuruyordu. Şimdi yapılan değişiklikle girişimci adayı eğitimi aldıktan sonra işletmesini kurmadan da KOSGEB’e destek almak için başvurabilecek. Yani işletmesinin resmi açılışını yapmadan başvurup bizim olumlu sonuç bildirmemiz halinde destek süreci başlayabilecek” dedi.
GİRİŞİMCİLER RİSK OLARAK GÖRÜYORLARDI
Girişimcilerin daha önceki uygulamayla ancak iş yerini açtıktan sonra destek alabildiklerini dile getiren Abdurahman Usta bu durumun girişimciler üstünde risk kaygısına neden olduğunu kaydetti. Usta yapılan değişikliklerle ilgili şu açıklamalarda bulundu.
“Bunun nasıl bir faydası oldu? Bizim sahadan aldığımız serzenişler vardı. “Biz işletmemizi kurduktan sonra ya KOSGEB bizi desteklemezse” deniyordu. Bu kaygı vardı. Bunu bir risk olarak görüyorlardı. Şimdi bu uygulamayla vatandaşlarımız eğitimini tamamladıktan sonra iş yerini açmadan ya da gerekli araç-gereci almadan bize iş planını yazıp getirebilecek. Biz bu planı uygun görürsek vatandaşa “Senin iş planını ve iş planında talep etmiş olduğun giderleri destekleme kararı veriyoruz. 90 gün içinde işletmeni kur” diyebileceğiz. Biz kurul kararında işletmeyi uygun gördüğümüzü bildirdikten sonra vatandaşlarımız 90 gün içinde işletmeyi kurarsa bizde destek süreci otomatik olarak başlayacak.
YOLA ÇIKMADAN YOL HARİTASINI ÇİZEBİLECEKLER
Sahadan aldığımız “Ya ben işletmeni kurduktan sonra destek alamazsam ve ortada kalırsam” gibi serzenişin ve girişimciler tarafından görülen bu riskin bu uygulamayla önüne geçmiş oluyoruz. Çünkü bazı girişimci adaylarımız “KOSGEB desteklemezse ben zaten işimi kurmam” diyor. Bu tarz bir yaklaşım varsa biz böyle bir riski de ortadan kaldırıyoruz. Biz işletmeyi desteklememeye karar verirsek girişimci KOSGEB’in desteklemeyeceğini bildiği için işletmesini kurmamış olacak. Böylelikle yola çıkmadan yolun başında kendi yol haritasını çizecek.
GİRİŞİMCİNİN 90 GÜNDE İŞİNİ KURMASI GEREKİYOR
Şöyle de bir durum var. Diyelim ki girişimci başvurdu ve iş planını bize sundu. Biz de bu planı kabul ettik ve girişimciye “90 gün içinde işletmeni kur” diye bildirdik. Girişimci 90 gün içinde işini kurarsa destek alacak. Kurmazsa bununla ilgili 3 defa hakkı bulunuyor. Yani bir defa başvurdu 90 gün içinde işini kurmadı. İkinci defa başvurdu yine 90 gün içinde kurmadı. Üçüncü defa da bizim kabul etmemize rağmen kurmazsa bundan sonra bizim sağladığımız yeni girişimci başvuru hakkı tamamen ortadan kalkacak.
2017’NİN SONUNA KADAR İŞİNİ KURAN DA BAŞVURABİLECEK KURMAYAN DA
31 Aralık 2017 yılına kadar girişimci adayı hem işletmesini kurup bize başvuru yapabilecek hem de işletmesini kurmamışsa bile bize başvuru yapabilecek. Fakat 31 Aralık 2017’den sonra sadece işletmesini kurmadan başvurabilecek. Eskiden tam tersi işletmesini kurup başvurabiliyordu. 2017 sonuna kadar biz bu uygulama hakkında bütün girişimci adaylarımızı duyurular vesairelerle bilgilendireceğiz. 2018’in başından itibaren de girişimci adayları işletmelerini kurmadan bize başvurabilecek.
İŞ PLANINDA DA DEĞİŞİKLİK YAPILDI
İkinci bir değişikliğimizde iş planıyla ilgili. Bizim Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinde kursiyerlerimize gösterdiğimiz bir iş planı vardı. Destekten faydalanmak isteyen girişimci bize bir iş planı doldurup başvuruyor. Bu iş planı girişimciler için biraz ağır olan iş planıydı. Aşağı yukarı 20-25 sayfadan oluşuyordu ve işinde finansal tablolarında olduğu bir iş planıydı. Bu iş planı da revize edildi ve artık birçok girişimcimize çok karmaşık gelen finansal plan kaldırıldı. Sadece 1 sayfalık özet şeklinde ve danışmanlık firmalarına ihtiyaç duymadan birinin çok rahat hazırlayabileceği bir formata döndü.
GİRİŞİMCİ BİR GÜNDE İŞ PLANINI DOLDURABİLECEK
Girişimci işletmesini kuruyordu ancak o iş planını yazmak girişimciye biraz zor geliyordu. Süre uzayabiliyordu ya da bir danışma ihtiyacı olabiliyordu. Bundan dolayı biz artık girişimcilerimize kendisinin oturup belki de bir günde ya da 2 saat içerisinde yazabileceği formatta iş planını geliştirdik. İnşallah bunun da etkisini 2017 yılında saha da görürüz. İşletmesini kuran ve sürdürülebilir olan işletmelerin sayısı artar. Ümidim o yönde. 2016 yılı bu açıdan bizim için çok güzel bir yıl oldu.
KURS SAATLERİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
Kurs saatlerimizde geçtiğimiz aylarda bir değişiklik olmuşu. 72 saatten 32 saatte düşmüştü. Şuanda kurslarımız 32 saat olarak devam ediyor. Ciddi de bir başvuru var. Şuanda bildiğim kadarıyla 200’ün üzerinde girişimcilik eğitimlerine başvuran adaylarımız var. İnşallah önümüzdeki dönem Bartın Ticaret ve Sanayi Odasıyla birlikte aldığımız kadar neticesinde her ay bir eğitim yapacağız. İlk etapta sadece bayanlara yönelik olacak. Bunun yanında İŞKUR’un eğitimleri birkaç ay içerisinde başlayacak. Talep olursa biz Müdürlük olarak bu talebe cevap vermek için eğitimler düzenleyeceğiz.
2016’DA 900 KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERİLDİ
2016 yılında yaklaşık 900 kişiye girişimcilik eğitimi verdik. İnşallah 2017 yılında bu rakam daha fazla olacak. Ayrıca şunu da belirtmek isterim diyelim ki girişimci bize başvurdu ve biz tarafından projesi onaylanmadı. Başka bir projeyle bize yeniden başvurabilir. Aynı iş fikriyle bize belki başvuramayacak ama başka bir iş fikriyle bize yeniden destek almak için başvurabilecek.
ÖNEMLİ OLAN İŞ FİKRİ DEĞİL, ÇALIŞMANIN YETERLİLİĞİ
Bizim çok fazla iş fikri değerlendirme kriterleri arasında bulunmuyor. Biz sadece seçmiş olduğu iş fikri üzerinde yapmış olduğu çalışmanın yeterliliğine bakıyoruz. Aslında Bartın’da bu alanda farkındalığın artması lazım biraz. Biz 2016 yılında çok yüksek rakamlarda çok fazla kişiye girişimcilik desteği verdik ama biraz daha katma değeri yüksek sektörlerde bu başvuruların gelmesini bekliyoruz. Kuaför, restaurant, kafe gibi hizmet sektörü ve ufak çaplı imalat sektörü var ama biraz daha orta teknolojik sektörlerde başvurular gelirse inşallah daha da iyi olacak.”