KOÇ'TAN ORGAN BAĞIŞ HAFTASI AÇIKLAMASI

Her şey var bağışçı yok

KOÇ'TAN ORGAN BAĞIŞ HAFTASI AÇIKLAMASI

 

Nevin Özbakan

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Organ bağışının önemine değinen Koç, Türkiye’nin organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahip olduğunu ifade ederek “En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir” dedi.

Bartın İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla açıklama yaptı. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu kaydeden Koç, “Organ bağışı; kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde organ bağışları, Bakanlığımızın kontrolü ve denetiminde yapılmaktadır. Ülke genelinde Bakanlığımızca ruhsatlandırılmış tam donanımlı  nakil merkezleri, yeterli ve deneyimli nakil ekipleri ile organ nakli faaliyetlerini başarı ile gerçekleştirilmektedir. Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, nakillerin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştirilmektedir. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı  ülkemizde transpor uygulayan diğer ülkelerle eşdeğer durumdadır” dedi.

“ORGAN DAĞITIMI  ADALETLİ VE ŞEFFAF ŞEKİLDE YAPILMAKTADIR”

Organ dağıtımının adaletli ve şeffaf şekilde yapıldığını belirten Dursun Koç, “Ülkemizde “Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sistemi” kurulmuştur. Organ dağıtımı adaletli ve şeffaf şekilde yapılmaktadır. Ayrıca tüm nakil işlemleri ve istatistikleri anlık olarak sistemden takip edilebilir hale gelmiştir Organların çıkarılmasından hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sistemimiz, dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden biridir. Organların naklinde de Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkânlar seferber edilmektedir. Organ transportunu sağlamak amacıyla, 4840 kara ambulansı, tam donanımlı 3 uçak ambulans ve 17 ambulans helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans sistemi, bir yandan asli görevini yaparken, diğer taraftan organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir” şeklinde konuştu.

“KADAVRA BAĞIŞ ORANLARI YETERSİZ”

Türkiye’nin organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahip olduğunu dile getiren Koç, “Ülkemiz organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplerine ve nakil merkezlerine sahiptir. En önemli sorunumuz ise kadavra bağış oranlarındaki yetersizliktir. Ancak tüm bu çalışmalara ve sağlanan artışa rağmen, organ bağışı oranlarında henüz istenilen düzeylere ulaşılamamıştır. Bugün ülkemizde   bekleme listesinde birçok vatandaşımız organ beklemektedir.  Kadavra bağış oranında sağlanacak bir artış, ülkemizi organ nakli alanında ileriye götürecek ve bir çok kişiye hayat kaynağı olacaktır” ifadelerinde bulundu.