Kirazlıkköprü sulama projesi yıl içinde tamam
DSİ 23. Bölge Müdürü Vekili Mustafa Üstün, taşkın, enerji ve sulama amaçlı yapılan Kirazlıkköprü Barajının sulama projesinin bu yıl içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Proje tamamlandıktan sonra ihaleye çıkacaklarını ifade eden Üstün Bartın İçme Suyu ve İshale Hattı Projesi kapsamında da Abdipaşa'da Derecik Mahallesinde keson kuyularının yapımına devam edildiğini kaydetti.
Bartın Valisi Nusret Dirim başkanlığında gerçekleştirilen 2018 yılının ilk İl Koordinasyon Kurulunda DSİ, Orman İşletme Bölge Müdürlükleri ile Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, 2017 içerisinde Bartın’da yürütülen çalışmalar ve 2018 yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. DSİ 23. Bölge Müdürü Vekili Mustafa Üstün toplantıda yaptığı bilgilendirmede taşkın, enerji ve sulama amaçlı yapılan Kirazlıkköprü Barajının sulama projesinin bu yıl içerisinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Üstün, Bartın İçme Suyu ve İshale Hattı Projesi kapsamında da Abdipaşa’da Derecik Mahallesinde keson kuyularının yapımına devam edildiğini kaydetti. Zonguldak Orman ve Su İşleri Müdürü Ahmet Sırrı Başel de Bartın’da 181 birimde 2B çalışmalarını tamamladıklarını ve Kadastro Bölge Müdürlüğüne kullanım kadastrosu olarak vereceklerini belirti. Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise uzun süredir sürüncemede kalan Kutlubeyyazıcılar Kampüsü rektörlük binası yapım işinde yer teslimini gerçekleştirdiklerini açıkladı.
DSİ’de 2017’de yüzde 100 gerçekleşme
Toplantıda DSİ’nin Bartın’da yürüttüğü çalışmalar ilgili veren DSİ 23. Bölge Müdürü Vekili Mustafa Üstün şunları söyledi:
“Bartın’da şuanda 57 proje yürütüyoruz. Toplam proje tutarımız 914 milyon 255 bin 670 TL. 2017 yılında 76 milyon 928 bin 884 TL ödenekle yola çıktık ve 2017 yılı sonunda 122 milyon 194 bin 138 TL verilen ödeneğin 122 milyon 190 bin 361 TL’sini harcadık. Yüzde 100 gerçekleşmeyle yılı tamamlamış bulunmaktayız. 2018 yatırım programımız henüz netleşmedi. Küçük su işlerinde gerçekleşmemiz yüzde 25, büyük su işlerinde gerçekleşmemiz yüzde 11 seviyesindedir. Biten proje sayımız 14, devam eden proje sayımız 34 ve ihale aşamasında olan proje sayımız 1 adet, başlanmayan projemizde 8 adettir.
Kirazlıkköprü Barajı sulama projesi devam ediyor
Bartın’da 4 adet büyük su işimiz bulunmaktadır. Kirazlıkköprü Barajında su tutma işlemini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu açıdan baraj taşkın koruma maksadını şuanda gerçekleştirmektedir. Sulama projesi halen devam etmektedir. Bu yıl içerisinde tamamlanmasının ardından sulama projesini de ihale edeceğiz ve o bölgedeki çiftçilerimizi sulu tarıma geçirmiş olacağız. Kirazlıkköprü Barajının fiziki gerçekleşmesi yüzde 98 seviyesindedir. Derivasyon tünelindeki mekanik aksam işlerimiz devam etmektedir. İnşallah bu yıl tamamiyle barajdaki imalatlarımız sona erecektir.
Bartın İçme Suyu ve İshale Hattı Projesinde keson kuyular açılıyor
Kirazlıkköprü Barajı vesilesiyle yatırıma alınan Bartın İçme Suyu ve İshale Hattı Projesi de tamamlanma aşamasındadır. Abdipaşa’da Derecik Mahallesinde keson kuyularının yapımı devam etmektedir.
Kozcağız Barajının 2018’de sulama projeleri tamamlanacak
Taşkın ve sulama maksatlı olan Kozcağız Barajında sulama projelerinin yapımı devam ediyor. 2018 yılının içerisinde sulama projeleri tamamlanacak ve ihale edilecektir. Şuanda Kozcağız Barajının fiziki gerçekleşmesi yüzde 68 seviyesindedir. Bu arada Kozcağız-Kumluca servis yolu da tamamlanmış ve trafiğe açılmıştır.
Kışla Sel Kapanı su tutuyor
Sadece taşkın maksatlı yapılan Kışla Sel Kapanı hemen hemen bitmiş vaziyettedir. Su tutmaya başlamıştır. Burada sadece derivasyon tüneli mekanik aksanı imalatları devam etmektedir. Bakioğlu Köy yolundaki çalışmalarımız da sürmektedir.
“Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahında kamulaştırmaya mahal vermemeye çalışıyoruz”
Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahı Projesi bu saydığımız barajlarla bir anlam ifade eden bir projedir. Bunların faaliyetiyle geçmesiyle birlikte Bartın Irmağı ve Yan Kolları Islahının yapılması bir fayda sağlayacak. Bu projenin yapımı devam etmektedir. Mümkün olduğunda Bartın’da kamulaştırmaya mahal vermemek adına projemizi yürütmekteyiz. Projenin bitimiyle Bakanımız Veysel Eroğlu’na projeyi vereceğiz ve kendisinin de uygun görmesiyle yapım aşamasına geçeceğiz.
TOKİ Köprüsü Bakanın onayını bekliyor
Bartın Irmağı Köprüsü halk arasında bilinen adıyla TOKİ Köprüsü projesinde yine Sayın Bakanımızın uygun görmesi halinde köprünün yapım aşamasına geçilecektir. Yatırım programımızda 26 tane küçük su işleri bulunmaktadır. Bunların bir kısmı 2017 yılında tamamlanmış durumda. Toplam proje maaliyeti 130 milyon TL olup 2017 yılında bu kapsamda 33 milyon TL harcanmıştır. Ulus Eldeş Göleti ve Sulaması projesinde köy yolları yani gölet ulaşım yolu çalışmaları devam ediyor. Şuanda fiziki olarak yüzde 30 seviyesindedir.”
181 birimde 2B tamam
Bartın’da geçen yıl 181 birimde 2B çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Zonguldak Orman ve Su İşleri Müdürü Ahmet Sırrı Başel ise çalışmaları şu şekilde anlattı:
“Müdürlüğümüzün 2017 yılında Bartın’da 6 ana, 49 alt proje olmak üzere toplam biten 45 projesi vardır. Bu projelerin maaliyeti 38 milyon TL’dir. Toplam harcamamız 32 milyon TL’dir. Yüzde 83 fiziki gerçekleşmemiz vardır. Bartın’da geçen yıl 181 birimde 2B çalışmalarımızı yaptık. 4 adet birimimizde ise dava süreci devam ettiği için çalışmaları bitiremedik. Tamamlanan 2B çalışmalarımızı Kadastro Bölge Müdürlüğümüze kullanım kadastrosu olarak vereceğiz.
“2017’de Bartın’da bin 300 adet fidanı toprakla buluşturduk”
Orman koruma projelerimizi tamamladık. Orman koruma ve işletmecilik projemiz çerçevesinde geçen yıl ormanlarımızda 68 kilometre yeni yol, 40 kilometre üst yapı, 25 kilometre onarım faaliyetleri yaptık. Bartın’da ağaçlandırma ve toprak muhafaza çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Köylerimize gelir getiren tür ağaçlandırma çalışmalarımızı da tamamladık. 2017 yılında Bartın’da toplam 8 bin 300 adet fidanı toprakla buluşturduk.
2017’de Bartın’da 8 bin ton defne toplandı
ORKÖY projelerimizde Bartın’da 2017 yılında 70 aileye proje desteği verdi. Bu çalışmalarımız 2018 yılında aynı hızla devam edecektir. Ormanlarımızın bakım ve onarımı konusunda 28 milyon TL bir harcama yaptık. Bartın’da orman köylümüze 37 milyon TL katkı sağladık. Bartın’da son 2-3 yılda defne üretimine çok önem verdik ve bu konuda bayağı bir mesafe aldık. Geçen yıl Bartın’da 8 bin ton defne topladık. Bununla ilgili bir sektör oluşturduk. Yaklaşık bin 500 aile bu konuda ekonomik girdi sağlıyor ve çalışmalarına devam ediyor. Orman yangınları konusunda geçen yıl Bartın’da bir sorun yaşamadık. İnşallah bu yıl da yaşamayacağız. 2018 yılı bütçe ve ödeneklerimiz gelmeye başladı.”
Kütüphane binası yüzde 40 seviyesinde
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da Kutlubeyyazıcılar Kampüsündeki çalışmalarla ilgili şunları söyledi:
“2017 içerisinde üniversitemizde kapalı spor salonu ve BESYO binamız yüzde 94 oranında gerçeklemesi tamamlandı. Bununla ilgili yeniden bir ikmal ihalesine çıkma durumumuz söz konusu. Yaza kadar bu binamızı bitirmeyi planlıyoruz. Kütüphane binası yapım işimizde yüzde 40 seviyesinde. Çalışmalar devam ediyor. Bu binalar tamamlandığında o alanda çok fazla hareketlilik olacaktır. BESYO’yu da Kutlubeyyazıcılar Kampüsüne taşımış olacağız ve oradaki öğrenci sayımız daha da artacaktır.
Rektörlük binasının yer teslimi yapıldı
Öğrenci yaşam merkezi ve rektörlük binası yapım işine yeni başladık. Öğrenci yaşam merkezini 29 Eylül tarihinden yani bitiş tarihinden önce bitirmek istiyoruz. Bunu eğer yapabilirsek kendimi başarılı sayacağım. Rektörlük binasının ihalesi yapıldı. Ocak ayı içerisinde yer teslimi gerçekleştirildi. Bu da bizim açımızdan sevindirici bir durum. Lojmanlarımız ve yemekhanemiz tamamlandı. Üniversite giriş kapısıyla BESYO arasında kalan kısımdaki bisiklet yolları da dahil olmak üzere yol yapım işini tamamladık.”