Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv

14 Ekim 2022'de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesinde yaşanan ve 43 madencinin şehit olduğu maden faciasının yıldönümünde Amasra'ya gelerek şehit madenci aileleriyle bir araya gelen ve Amasra Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesince birlikte yapılan Madenci Anıtında şehit madencileri anarak Amasra maden tarihinin anlatıldığı Cumhuriyet Meydanının açılışını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Amasra'dan şehit madenciler ve aileleri için adalet çağrısı yaptı. Şehit madenciler için adaletin hala gerçekleşmediğini kaydeden Genel Başkan Kılıçdaroğlu 'Adalet yerini buluncaya kadar takipçisi olmaya da devam edeceğiz. En büyük arzumuz bu ülkede adaletin gerçekleşmesidir. 43 kişi hayatını kaybetti. Ama sorumlular hala yargının önüne anladığımız anlamda çıkmış değil. Bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz' dedi.

Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv

14 Ekim 2022’de Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesinde yaşanan ve 43 madencinin şehit olduğu maden faciası Bartın’la birlikte tüm ülkeyi yasa boğmuştu. Facia sonrasında hemen Amasra’ya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yine facianın yıl dönümünde Amasra’daydı. O gün olduğu gibi bu ziyaretinde de ilk olarak şehit aileleriyle bir araya gelen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, ailelere bir kez daha sabırlar dileyerek onların taleplerini dinledi, acılarına ve duygularına ortak oldu.

Amasra Belediyesi, esnaf ve vatandaşlarla buluştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, CHP Bartın Eski Milletvekili Rıza Yalçınkaya, CHP Bartın İl Başkanı İsmail Cem Akyol ve Eski İl Başkanı Selim Karakaş dahil çok sayıda partilinin kendisine eşlik ettiği Kılıçdaroğlu ailelere yaptığı ziyaret sonrasında Amasra Belediyesinde Belediye Başkanı Recai Çakır’la bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen Belediye ziyaretinin ardından Kılıçdaroğlu, ilçe esnafıyla teker teker görüşerek hem onlara hayırlı işler diledi hem de esnaf ile Amasralılara bir kez daha baş sağlığı dileğinde bulundu.

Anıttaki meşaleyi yakarak şehit madencileri andı

Ardından Amasra Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesince birlikte yapılan Madenci Anıtına gelen Kemal Kılıçdaroğlu, saatler facianın yaşandığı dakikayı gösterdiğinde anıttaki meşaleyi yakarak 43 şehit madenciyi bir kez daha andı. 43 şehit madencinin emeklerinin karşılığını almak için yer altında mücadele ederek çalıştığını ifade eden Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Emeklerinin karşılığını almak için yer altında çalıştılar. Mücadele ettiler. Hayatlarını kaybettiler ama adalet hala gerçekleşmiş değil. Onların haklı da takipçisiniz. Genel başkan olarak ben, genel başkan yardımcısı olarak Aysu Hanım, milletvekillerimiz bu konunun takipçisi. Adalet yerini buluncaya kadar takipçisi olmaya da devam edeceğiz. En büyük arzumuz bu ülkede adaletin gerçekleşmesidir. 43 kişi hayatını kaybetti. Ama sorumlular hala yargının önüne anladığımız anlamda çıkmış değil. Bu mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz.

“Adalet hala gerçekleşmiş değil”

Adaleti gerçekleştirinceye kadar tekrar onların manevi huzurunda hepimiz saygıyla eğiliyoruz. Onlara Allah'tan rahmet diliyoruz. Ailelerine sabır diliyoruz. Bugün iki aileyi ziyaret ettim. Acılarını paylaştım. Hala yüreklerinde acılarını taşıyorlar. Dolayısıyla bir siyasetçinin görevi de haksızlığa uğrayan kim olursa olsun. Onun yanında olmak ve onun adalet arayışını güçlendirmek. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Belediye Başkanımız gerçekten de burayı önemli bir merkez haline getirdi. Önemli bir merkez olmanın dışında da 43 maden şehidinin anılması açısından da üzerine düşen görevi yapıyor.”

Çakır: “Şehitlerimizin ailelerinin endişeli bekleyişlerine tanık olduk”

Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra yine Amasra Belediyesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ve ilçedeki kömür madeni tarihinin anlatıldığı Cumhuriyet Meydanının açılış törenine katıldı. Törende facia gününe dair anılarını paylaşan Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır şunları söyledi:

"Aramızda bulunan bu meydanın yapımında büyük emeği olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekibine herkese Amasra’mızda bu buruk günde tören açılışına hoş geldiniz. Geçen sene kardeş belediye Çankaya Belediyesi ile hemen arkamızda bulunan temel çalışması için bir aradaydık. Saat 18.10’da bir haber aldık. Koşturarak madene gittik. O gecenin sabahına kadar maden ocağının önünde bir arkadaşımız daha sağ salim çıksın diye bekledik. Üzücü anlardı. Bugün anılarını her ne kadar tazelemek istemesek te ziyaretlerine gittiğimiz madenci şehitlerimizin ailelerinin endişeli bekleyişlerine o gün tanık olduk.

“Bu süreci takip edeceğiz”

Yine 14 Ekim’de bu acı günde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve meclisinin aldığı kararla birinci etabını tamamladığımız meydanın açılışındayız. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bugün iki ailemizi Genel Başkanımız, parti meclisimiz ve genel merkez ekibimizle ziyaret ettik. Biraz önce yaktığımız meşalede ifade ettiğimiz üzere Amasra’yı unutma bu son olsun diyoruz. Bir daha ülkemizde böyle acılar olmaz. Belediye olarak Amasra olarak sonuna kadar bu süreci takip edeceğiz." Dedi.

Bankoğlu: “Onları unutmak mümkün değil”

Açılışta, Amasra maden faciasının bir iş cinayeti olduğunu yineleyerek sorumlularının, yani emri veren, uyarıları dikkate almayan, liyakatsizliği ve tedbirsizliği görmezden gelenlerin peşinde olduklarını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu da şunları söyledi:

"Geçtiğimiz yıl yaşadığımız büyük facianın üzerinden bir yıl geçti. 43 madencimizi kaybettik. Liyakatsizlik, tedbirsizlik ve sorumsuzluk sebebiyle kaybettiğimiz 43 canımızı saygıyla ve rahmetle anıyorum. Onları unutmak mümkün değil. Geride kalan anneler, babalar, eşler, çocuklar her gün, her an bu cinayetin acısını yaşıyorlar. Onlar bu acıyı elbette unutmayacak. Ama bizler de unutmayacağız. Bu karanlık ihmallerin bir daha canımızı yakmaması için elimizden geleni yapacağız. Maden şehidi ailelerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Bundan sonra da yalnız bırakmayacağız.

“Bu iş cinayetinin asıl sorumlularının peşindeyiz”

Bu yüzden ısrarla, inançla bu facianın sorumlularının adalet karşısında hesap vermesi için, adalet için hep beraber mücadele ediyoruz. Etmeye de devam edeceğiz. İçimizi yakan bu iş cinayetinin asıl sorumlularının, yani emri veren, uyarıları dikkate almayan, liyakatsizliği ve tedbirsizliği görmezden gelenlerin peşindeyiz. Ocakları yakan bu olayların tekrar tekrar sorgulanması ve 43 şehidimizin hiçbir zaman unutulmaması için buradayız. Madencilerimizi bu anma mekanı işe yaşatacağız. Ruhları şad olsun. Buranın yapımında emeği geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Amasra Belediyesine teşekkürlerimi sunuyorum.”

Kılıçdaroğlu: “Acılar hare taze”

Meydanın açılışta maden şehidi ailelerine yaptığı ziyareti anlatarak ailelerin adalet istediğini ifade eden ve onların acılarının 85 milyonun acısı olduğunu kaydeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da şunları söyledi:

“Bir kent için elzem olan bir meydanı Amasralıların hizmetine açmak için bir aradayız.  Unutulduğu zaman acıyı yaratan gerekçeyi de unutabiliriz. Acıları unutmadığımız zaman acıları yaratan gerekçeyi ortadan kaldırmak için çaba harcarız. Madencilerimiz alın teri dökenler yer altında çalışırken yer üstündeki evlatlarını düşünen babalarımız. 43 kişi hayatını kaybettiğinde hepimizin yüreğinde büyük acılar oluştu. Sadece Amasra değil, sadece Bartın değil. 85 milyon insanımızın yüreği buradaydı. Bugün o ailelerden ikisini ziyaret ettim. Arkadaşlarımla beraber. Acılar hare taze.

“Aileler adalet istiyorlar”

Bu aileler adalet istiyorlar. Adaleti bulmanın yolu yargı dediğimiz mekanizmanın iyi çalışması ve adaletsizliği yaratanların da yargının önüne çıkarılmasıdır. Eğer bunu yapmazsanız adaleti gerçekleştiremezsiniz. Yüreği yanık. Anneler, aileler, adalet istiyorlar. Biz milletvekillerimizle beraber bu konuda elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz. Adalet gerçekleşinceye kadar bütün olayları aşama aşama izliyoruz. Gerek buradan, gerek Ankara'dan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan komisyonlar, bürokrasiyle yapılan görüşmeler, yargı aşamasının izlenmesi bizim görevimizdir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak adaletin ama mutlaka gerçekleşmesini isteriz. Az önce milletvekili arkadaşımız konuştu. Ve adalet gerçekleşinceye kadar bu çabayı göstereceğimizi de ifade ettik. Ben de Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı olarak, hele hele adalet konusunda son derece duyarlı bir insan olarak adaletin gerçekleşmesi için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz.

“Bu meydanın açılışına katkı veren herkese teşekkür ederim”

Meydan Cumhuriyet Meydanı. Bir kentin enerjisini boşalttığı alana biz meydan deriz. Meydanlarda insanlar gelirler. Burada her şey olabilir, düğünde olabilir, burada dost sohbetleri olabilir. Burada insanlar tanışabilir. Burada mitingler yapılabilir. Burada her şey toplumu ilgilendiren, kenti ilgilendiren ve kentte yaşayanların enerjilerini boşaltmaları için bir mekandır meydanlar. O nedenle bu meydanın açılışına katkı veren, destek veren Belediye Başkanımıza da özellikle destek veren İstanbul Büyükşehir Belediyemize, onun Belediye Meclis Üyelerine ve Sayın Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'na hepinizin huzurunda teşekkür ederim.

“Cumhuriyetin ne olduğunu da asla unutmamamız lazım”

 Adı, Cumhuriyet Meydanı. Gazi Mustafa Kemal der ki, “Cumhuriyet hazırlıktır.” Yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk der ki, “Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir.” Ben Anadolu'nun kuş uçmaz kervan geçmez bir köyünde doğdum. Ama bugün Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanıyım. Beni buraya taşıyan cumhuriyetin bana sağladığı, aileme sağladığı bütün bireylere sağladığı imkanlardır. Cumhuriyet sayesinde okudum. Cumhuriyet sayesinde liseyi, üniversiteyi bitirdim. Ve dolayısıyla cumhuriyet sayesinde bürokraside önemli yerlere geldim. Parlamentoda görev yaptım. O nedenle bu meydanın hakkını bilmemiz lazım. Ve cumhuriyetin ne olduğunu da asla unutmamamız lazım. Cumhuriyet faziletse Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesi ise hiç kimse bu topraklarda yalnız olduğunu ve kimsesiz olduğunu düşünmesin. Hepimiz dayanışma içinde ve o dayanışma kültürünü büyüterek ve adaleti arayarak doğruları mutlaka yakalamak zorundayız.

“Acılar sadece sizin değil, 85 milyonun yüreğinde olan acılardır”

Ben tekrar bu meydanın açılışı dolayısıyla burada bulunan sizlere 43 maden şehidimizi sonsuzluğa uğurladık. Onların ailelerine sabırlar diliyorum. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Sizlerin acıları elbette ki var. O acılar sadece sizin değil, 85 milyonun yüreğinde olan acılardır. Aynı acıların bir daha yaşanmaması da en büyük temennimizdir. Özellikle Amasra Belediye Başkanımız bütün gücüyle çalışıyor, emek harcıyor. Sizlere gerçekten sizlere layık olmak için de çabasını, emeğini sizler de umuyorum görüyorsunuzdur. Hepinize tekrar yürekten teşekkür ederim.”

Kılıçdaroğlu bu sözlerinin ardından Aysu Bankoğlu, Rıza Yalçınkaya, Recai Çakır, İsmail Cem Akyol’la birlikte Cumhuriyet Meydanının açılışını gerçekleştirerek Amasra’dan ayrıldı.

 

Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv
Kılıçdaroğlu, Amasra'dan 'Adalet' çağrısı yaptıv