Kene deyip geçmeyin, Kırım Kongo olabilir!
Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili açıklamada bulundu. KKKA'nın halk sağlığı sorunlarına yol açan önemli bir viral enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Dursun, mart ve eylül ayları arasında görülen hastalığın en fazla temmuz ayında görüldüğünü söyledi. Dursun ayrıca vatandaşları vücuda yapışan keneyi asla elle çıkarmamaları konusunda uyardı.
Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla ilgili açıklamada bulundu. KKKA’nın çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalık olduğunu ifade eden Koç, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülen ve halk sağlığı sorunlarına yol açan önemli bir viral enfeksiyon hastalığıdır. Kırım-Kongo Kanamalı Ateş (KKKA), çoğunlukla keneler aracılığıyla hayvanlardan insanlara bulaştırılan mikrobik bir hastalıktır. Ancak, hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. Daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; Kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile, hasta insanların tükürük ve kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir” dedi.
Bu belirtilere dikkat!
Hastalık kene tutunmasından buluştan sonra 3-14 gün içinde ortaya çıktığını kaydeden Koç, şöyle devam etti:
“Hastalık kene tutunmasından buluştan sonra 3-14 gün içinde ortaya çıkar.3-14 gün içerisinde; Ateş, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikayetleri ortaya çıkarsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalık Mart-Eylül ayları arasında görülmekte en fazla Temmuz Ayında ortaya çıkmaktadır.
Hastalığın aşısı yok
KKKA hastalığının aşısı yoktur. Ancak aşı geliştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. KKKA tedavisinin temelini destek tedavisi oluşturur. İhtiyaca göre kan ve kan ürünlerinin verilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hastanın sıvı ve elektrolitlerinin takibi, semptomatik tedavi ve varsa organ yetmezliklerine yönelik tedavi yapılır.
Keneyi asla çıplak elle çıkarmayın!
Kene tutunmaları sıklıkla ağrısız olduğu için, genellikle kişiler keneyi tutunduktan çok daha sonra (günlerce), hatta kene kan emerek şiştikten sonra fark ederler. Vücuda tutunmuş kene görüldüğünde; Kene asla çıplak elle çıkartılmamalıdır. Eldiven, naylon poşet veya bez parçası ile tutularak ya da ince uçlu bir pens veya varsa kene çıkartma kartı ile ezilmeden çıkarılmalıdır. Çıkartılamıyorsa en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Kenenin erken çıkarılması önemli
Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkartılırsa hastalığa yakalanma riski de o kadar azalır. Vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökmeyin ve üzerine sigara bastırmayın. Bu kapsamda; İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde Uzm. Dr. Elif Köse tarafından hizmet içi eğitim düzenlenerek sağlık personeline bilgilendirme de yapılmıştır.”