Kazakistan'a Yatırım imkânlarını değerlendirdiler
Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği yatırım müsteşarı Nuriddin Amankul, elçilik birinci kâtibi İssatay Süleymanov, Batı Karadeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BAKZİFED) ve Batı Ankara Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BAGİAD) üyesi iş insanları ile Kazakistan'da yatırım imkanlarının ele alındığı bir değerlendirme toplantısı yaptı.
Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği yatırım müsteşarı Nuriddin Amankul, Elçilik Birinci Kâtibi İssatay Süleymanov, Batı Karadeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BAKZİFED) ve Batı Ankara Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BAGİAD) üyesi iş insanları ile Kazakistan’da yatırım imkanlarının ele alındığı bir değerlendirme toplantısı yaptı. Kazakistan ile her alanda işbirliğini geliştirmek için her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirten BAKZİFED Başkanı Bahri Küpeli, Türkiye ve Kazakistan’ın iki ayrı devlet ama tek millet olduğunu söyledi.
Küpheli: “Zonguldak, Bartın, Karabük’te ihracat yüzde 5 arttı”
İş İnsanları olarak Kazakistan’a giderek gerekli ikili görüşmeleri ve ziyaretleri gerçekleştireceklerini ifade eden Küpeli, “ Aynı şekilde sizleri de daha geniş bir zaman diliminde ağırlamak isteriz. BAKZİFED üyesi dernek üyelerimiz ve kurumsal işletmelerimizin yüzde 90’lık kısmını KOBİ statüsündeki aile şirketleri oluşturmaktadır. İmalat sanayindeki işletmelerin dağılımına baktığımızda ilk sırada gıda, mermer, mobilya, makine, döküm, PVC, inşaat, tekstil ve diğer imalat gelmektedir. Kapasite raporuna sahip olup imalat yapan firma sayımız ise 450 civarındadır. 2019 yılı kayıtlarında 58 firmamızın ihracat yaptığı ve ihraç ürünlerinde ilk sırayı demir çelik, mobilya ve mermer aldığı görülmektedir. 2019 yılında Zonguldak, Bartın, Karabük illerimizde toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 5 artmıştır. İhracatta ilk sırayı kuzey Afrika ülkeleri alırken yaklaşık 75 farklı ülkeye ihracatın olduğu görülmektedir. Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki, Zonguldak, Karabük, Bartın illerimizden Kazakistan’a son üç yıl içerisinde doğrudan bir ihracat gerçekleşmemiştir” dedi.
Amankul: “Türkiye’yle tarihsel bağlarımız var”
Kazakistan’ın istikrarlı yönetimi ile son yıllarda önemli bir ekonomik ve kültürel gelişme içerisinde olduğunu vurgulayan Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği yatırım müsteşarı Nuriddin Amankul,, “Batı Karadeniz Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BAKZİFED) ve Batı Ankara Girişimci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BAGİAD) üyesi iş insanları ile bir araya gelerek Kazakistana yatırım imkânlarını değerlendirdik. Türkiye ile aramızda tarihsel bağlar bulunmaktadır. Kazakistan’ın Rusya’dan ayrılması ile birlikte bizi ilk tanıyan ve ülkemizde ilk büyükelçilik açan Türkiye olmuştur. Bugün Kazakistan’da bu durum nedeniyle herkes Türkiye’ye çok büyük bir sevgi ve saygı duymaktadır. Ülkemiz toprak büyüklüğü olarak dünyanın en büyük 9. ülkesi konumunda. Nüfusumuz yaklaşık 18 milyona yaklaşmış durumda. Türkiye ile olan ticaret hedefimizi 10 milyar dolar olmasına karşın bugün ancak 6-7 milyar dolar seviyesindedir. Bunun başlıca nedeni taşıma ve ulaşım maliyetleridir. Türkiye’den çok büyük firmalar Kazakistan’da bugün yatırım yapmış bulunmaktadırlar. Biz istiyoruz ki daha çok firma Kazakistan da yatırım yapsın üretsin ve bu üretimlerini ihraç etsinler. Daha çok istidam sağlasınlar. Sizin üyeleriniz ile birlikte karşılıklı ticaret hacmimizin 10 milyar dolar olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Büyükelçilik Yatırımlardan sorumlu Müsteşarı Nuriddin Amankul, sunum yaparak Kazakistan ve ekonomisi hakkında detaylı bilgiler verdi. Katılan firmalar daha sonra tek tek firmaları hakkında bilgi verdiler ve soruları ile müsteşar Amankul’a Kazakistan hakkında sorular sordular. Toplantı toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.