Kaya: 'Bölge halkı hak mahrumiyeti yaşayacak'
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, TTK'ya alınacak olan bin 500 işçiyle ilgili açıklanan düzenlemeyle bölge halkının hak mahrumiyeti yaşayacağını söyledi. TTK'ya bin 500 değil, 5 bin işçinin alınması gerektiğini vurgulayan Kaya, düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ertan Kaya, TTK’ya alınacak olan bin 500 işçiyle ilgili açıklanan düzenlemeyle bölge halkının hak mahrumiyeti yaşayacağını söyledi. TTK’ya bin 500 değil, 5 bin işçinin alınması gerektiğini ifade eden Kaya, “Türkiye Taş Kömürü Kurumuna alınacak işçi açıklarının giderilmesi ve buna göre geçtiğimiz günlerde açıklanan düzenlemenin bölgemizden iş başvurusu yapacak olan bölge halkımızın hak mahrumiyeti yaşayacağı bu açıklama ile ortaya çıkmıştır. Yapılan bu düzenleme tamamen yanlıştır, bölgede yaşayan vatandaşlarımız adına tamamen tutarsızdır. Bu düzenleme tekrardan gözden geçirilmesi gerekmektedir. Şayet bu şekilde düzenlenmesi halinde; Bartın bölgesinin yok sayılması anlamanı gelmektedir. Ayrıca Türkiye Taş Kömürü Kurumuna alınacak olan 1000+500 işçi sayısının maalesef yetersiz olduğunu ve bu sayının en az 5 bin işçi olması gerekmektedir” dedi.
“Örnekleri mevcut”
Ülkemizdeki maden ve enerji yatırımlarıyla ilgili bir program yapılmadı gerektiğini dile getiren Kaya şöyle devam etti:
“Türkiye’nin cari açığı karşılanması için enerji sektörüne yatırım yapılarak enerji ihtiyacımızı dış ülkelerden karşılamayıp ülkemizde var olan madenlerimizi ve enerji yatırımlarını önemseyerek milli bir program yapılarak hem ülkemize hem de ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın istihdam edilip işsizlik oranını da minimum seviyeye düşmesi anlamına gelir. Böylelikle hem ülkemiz hem de işsiz vatandaşlarımız kazanmış olur. Türkiye Taş Kömürü Kurumu daha önce işçi alımlarında Bartın ili, ilçeleri ve köyler bazında değerlendirme yapılmıştır. Bunun örnekleri Türkiye Taş Kömürü Kurumunun 2000, 2006, ve 2009 yıllarında işe alınan işçi alımlarında örnekleri mevcuttur. Türkiye Taş Kömürü Kurumuna alınacak işçi alımları Bartın ili, ilçeleri ve köy bazında başvuru yapılan sayının 10 kişide bir kişi üzerinden istihdam olması halinde Bartın ilimizin isteklerini bir nebzede olsun karşılamış olacaktır.
“Düzenleme yeniden gözden geçirilmeli”
Bartın il bazında düşünüldüğü zaman muhtarlık ve merkez muhtarlıklarının tamamı 265’tir. Bu düzenleme ile havzaya, İŞKUR Müdürlüğüne yapılacak müracaatlarının Zonguldak il bazında yapılacak olan başvuruların sayısal fazlalığı göz önüne alındığı zaman Bartın’dan müracaat sayısı, nüfus sayısına bakıldığında Zonguldak iline göre sayısal nüfus ve başvuru sayısı bazında değerlendirildiğinde bölgemizin burada kaybolduğu anlamına gelir. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak yapılan bu düzenlemenin tekrar gündeme alınıp gözden geçirmesi gerektiğini Zonguldak ve Bartın ilimizin siyasi parti temsilcilerinin, Bölge Milletvekillerimizin bu hususu Çalışma Bakanlığı ve Enerji Bakanlığına tekrardan taşıyıp düzenlemenin iki ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın hak kaybına uğramamaları adına bu düzenleme yeniden düzenlenmesi gerektiğini tüm kamuoyunun bilgilerinize sunarız.”