Kararlı olun, bağımlılıktan kurtulun!

Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Yeşilay Haftası dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Yeşilay Haftasının bağımlıktan kurtulmak isteyen bireyler için bir başlangıç olabileceğini ifade eden Koç, 'Bağımlılıktan kurtulmanın en önemli adımı kişinin maddeyi bırakma konusundaki kararlılığıdır' dedi.

Kararlı olun, bağımlılıktan kurtulun!

Sağlık İl Müdürü  Dr. Dursun Koç, Yeşilay Haftası dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Yeşilay Haftasının bağımlıktan kurtulmak isteyen bireyler için bir başlangıç olabileceğini ifade eden Koç, “Ülkemizde 1-7 Mart tarihleri arası Yeşilay Haftası olarak kutlanmaktadır. 1-7 Mart Yeşilay Haftası kapsamında madde bağımlılığına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması adına çeşitli etkinlikler yapılmakta, sigaranın, alkolün ve uyuşturucu maddelerin bireylere, aileye ve topluma verdiği zararlar vurgulanmaktadır. Bilindiği üzere dünyada ve Türkiye’de tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanım oranları giderek artmakta ve maddeye başlama yaşı gittikçe düşmektedir. Bağımlılık yapan maddelerin kullanımının yarattığı sosyal ve psikolojik sorunların yanı sıra insan vücudunda başlıca; akciğer kanseri, karaciğer kanseri, ağız, yutak ve yemek borusu kanseri, bilinç kaybı gibi zararları olduğu görülmektedir” dedi.

İlk adım kararlı olmak!

Bağımlılıktan kurtulmanın en önemli adımının kişinin maddeyi bırakma konusundaki kararlılığı olduğunu kaydeden Koç, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı, gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak, hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen sorumluluğu almalıdır. İnsanın beden ve ruh sağlığını koruması, hayatını daha düzenli kaliteli bir şekilde sürdürmesi ancak, kişiye, aileye, topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açan maddi ve manevi bağımlılıklardan kurtulması ile mümkündür. Yeşilay Haftası bağımlıktan kurtulmak isteyen bireyler için bir başlangıç olabilir. Bağımlılıktan kurtulmanın en önemli adımı kişinin maddeyi bırakma konusundaki kararlılığıdır” şeklinde konuştu.

Sigara için ALO 171, uyuşturucu için ALO 191’i arayın!

Sigarayı bırakmak isteyenlerin  ALO 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattında alkolü bırakmak isteyenlerin de AMATEM’den destek alabileceğini belirten Dursun Koç, “Sigarayı kendi kendinize bırakabileceğiniz gibi, ihtiyaç duymanız halinde bu konuda uzman kişilerden de yardım alabilirsiniz. Bunun için; ALO 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak ihtiyacınız olan desteği alabilirsiniz. Alkol kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirsiniz. Uyuşturucu ile Mücadele konusunda toplumun doğru bilgilendirilmesi ve bu konuda desteğe ihtiyacı olanlara gerekli danışmanlık hizmetinin verilmesi amacıyla ALO 191 Uyuşturucu Danışma ve Destek Hattı’nı arayabilir ya da Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezine (AMATEM) başvurabilirsiniz. 1-7 Mart Yeşilay Haftasında bağımlılıktan kurtulun ve kendinize sağlıklı bir hayat armağan edin” ifadelerinde bulundu.