Karakaş'tan erken seçim çağrısı

81 ildeki CHP örgütleriyle birlikte eş zamanlı 'Ekonomi Gündemi' başlığıyla basın açıklaması yapan CHP İl Başkanı Selim Karakaş, 1 Temmuz itibariyle gelen zamlarla birlikte AK Parti iktidarı döneminde elektrik faturalarının 8, doğalgaz faturalarının da 13 kez zamlandığını söyledi. 'İktidarın kurduğu bu bozuk düzen, vatandaşa sadece açlık, işsizlik ve zam getirdi' diyen Karakaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre Bartın'daki enflasyonun ülke enflasyonu ortalaması üstünde olmasının sebebini de ilde tarımsal üretimin olmaması gösterdi. Ekonomik kriz dolayısıyla iktidar milletvekillerinin artık sokak da gezemediğini kaydeden Karakaş, halkın sesi olduklarını ifade ederek iktidara erken seçim çağrısında bulundu.

Karakaş'tan erken seçim çağrısı

CHP Bartın İl Başkanlığı, 81 ildeki CHP örgütleriyle birlikte eş zamanlı olarak  “Ekonomi Gündemi” başlığıyla basın açıklaması yaptı. Hükümet Caddesindeki açıklamada ekonomik krizin buhrana dönüştüğünü ifade eden CHP İl Başkanı Karakaş “Ülke olarak derin bir ekonomik buhranın içinden geçiyoruz. Tam üç yıl önce, 2018 yılının Temmuz ayında, Ucube tek adam rejiminin resmen yürürlüğe girmesiyle birlikte, yaşadığımız ekonomik krizin şiddeti arttı. Kriz vatandaşlarımızın canını daha çok yakar hale geldi. Şahsım hükümetinin, halkı COVİD-19 salgınıyla mücadelede yalnız bırakmasının ardından da bu kriz tam bir buhrana dönüştü. Geldiğimiz noktada milyonlarca emekçi, memur, çiftçi, emekli, esnaf, öğrenci buhranın ortasında yaşam mücadelesi veriyor. Milyonlar işsizlikle, hayat pahalılığıyla, yoksullukla, borçlulukla ve maalesef açlıkla boğuşuyor” dedi.

“Şahlanan bir avuç imtiyazlı insan olacak”

Temmuz ayıyla beraber zam yağmurunun hızlandığını vurgulayan Karakaş şöyle devam etti:

“Halkımız bu sorunlarla boğuşurken, Saraylarından ülkeyi yönetenler, milyonların sırtına yeni yükler bindiriyor. Erdoğan'ın Şahsım Hükümeti, miting meydanlarında "Temmuz ayında ekonomi şahlanacak" demişti ama Temmuz ayıyla beraber zam yağmuru hızlandı. Anlaşılan o ki, şahlanan yine milyonlar değil, bir avuç imtiyazlı insan olacak. Çünkü Saray halkın gerçeklerine ve ihtiyaçlarına tamamen sırtını dönmüş durumda. Bozuk düzeni değiştireceğiz.

“Şahsım hükümetini koyanların kurduğu bu düzeni değiştireceğiz”

1 Temmuz itibariyle elektriğe yüzde 15, doğalgaza yüzde 12, sanayi kuruluşlarında kullanılan doğalgaza yüzde 20, LPG'ye 60 kuruş, öğrenci harçlarına ise yüzde 10 zam yapıldı. Son zamlarla birlikte, sene başından beri elektriğe yüzde 22, doğalgaza yüzde 20 zam uygulanmış oldu. Ucube tek adam rejiminin yürürlüğe girdiği günden bugüne elektrik faturaları 8 kez, doğalgaz faturaları da 13 kez zamlandı. İktidarın kurduğu bu bozuk düzen, vatandaşa sadece açlık, işsizlik ve zam getirdi. Biz bu bozuk düzeni değiştireceğiz. Demokratik hukuk devletine son verip yerine Şahsım hükümetini koyanların kurduğu bu düzeni değiştireceğiz.

“Mazot, gübre, elektrik pahalanacak”

Saray rejiminin, halkın sırtına yüklediği büyük yük ve ağır ekonomik yıkım, TUİK'in artık makyaj tutmayan enflasyon verilerinde bile görülüyor. TUİK'in açıkladığı Haziran 2021 verilerine göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 17.53 ile son 2 yılın zirvesine yükseldi. Ureticinin maliyetleri ise yıllık yüzde 42.89 artışla son 32 ayın zirvesinde. Bütün bu gelişmeler, Saray rejiminin yarattığı yıkımın, halkın sırtına yeni yükler bindireceğinin de işareti. Uretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, bir süre sonra artan maliyetlerin tüketiciye yüksek enflasyon olarak döneceğini gösteriyor. Türk Lirası'nın döviz kurları karşısında sürekli değer kaybetmesi ise ithal girdiye mahkum edilmiş çiftçimizin, üreticimizin maliyetlerinin artacağının habercisi. Mazot pahalanacak, gübre pahalanacak, elektrik pahalanacak... Bunun üzerine bir de son zamlar önümüzdeki aylarda enflasyona yansıyacak. Açık olan bir şey var; o da Saray rejiminin kurduğu düzen vatandaşın hayatını daha pahalı, daha yaşanamaz hale getirecek.

“Saray yine kurnazlık peşinde”

Saray rejimi bir yandan da yeni kurnazlıklar peşinde. Emeklilere, memurlara ve kamu işçilerine verilecek enflasyon farkları Ocak-Haziran verileriyle belirlenmesine rağmen zamlar Temmuz'da geldi. Hayat pahalılığı almış başını giderken, milyonlarca memurun ve emeklinin maaşlarına yapılacak enflasyon zammı sadece yüzde 8.45 oranında kalacak. Kamu işçilerinin alacağı zam, bu oran etrafında belirlenecek.

“Türkiye bu düzene mahkum değil”

Yurttaşlara "Porsiyonları küçültün" diyen Saray, vatandaşın lokmasına dahi göz dikti. Hayat pahalılığıyla, işsizlikle, yoksullukla, borçlulukla, açlıkla mücadelede, iktidar tarafından yalnız bırakılan halk; ucube fek adam rejiminin yükünü artık kaldıramıyor. Şahsım düzeni devam ettiği müddetçe fakirleşmeye, yoksullaşmaya, geçim sıkıntısı yaşamaya devam edeceğiz. İktidarın siyasi ve ekonomik tercihleri bize bunları yaşamayı dayatıyor. Ama Türkiye bu düzene mahkum değil.

“Kaynakları halk yararına kullanacağız”

Bu kötü gidişi biz değiştireceğiz. Türkiye'nin bütün bu sorunlardan kurtulabilmesinin yolu iktidar değişikliğinden geçiyor. Hiç kimsenin şüphesi olmasın, tek adam rejimine son verip halkın iktidarını kuracağız. Halkı zenginleştirecek olan, hayat pahalılığına son verecek olan Güçlendirilmiş Parlamenter Demokrasiyi kuracağız. Vatandaşa hesap vermeyi temeline alan demokratik hukuk devletini kurup, kamu kaynakları halk yararına kullanacağız.

“Biz hazırız”

Bizleri Meclis'e gönderdiğiniz fezlekeleriniz, tehditleriniz, zorbalıklarınız korkutamaz. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun da söylediği gibi, zerre kadar çekinmiyoruz. BU ülkede hep birlikte mutlu ve müreffeh bir yaşam süreceğiz. Biz hazırız. Türkiye'yi yönetecek kadrolar hazır. Türkiye artık kendisini yeniden kuracak, yeni bir iktidar ve Güçlendirilmiş Parlamenter Demokratik sistem için sabırsızlanıyor. Halkımızın bu sabırsızlığına karşılık vermek için, hiç vakit geçirmeden, hemen erken seçim İstiyoruz.

“Demokratik, parlamenter düzeni tekrar tesis edeceğiz”

Bu arada emeklilikte yaşa takılanları unutmadık. Emekliye yapılan zulmü biliyoruz. Özellikle seçim meydanlarında söz verilen 3600’ü biliyoruz. Buradan çok değerli güvenlik güçlerimize de bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu bozuk düzeni halkımızla birlikte el ele yıkıp yerine demokratik, parlamenter düzeni tekrar tesis edeceğiz.

“Emin olun ekili bir karış tarla yok”

Bartın’da enflasyon rakamlarının ülke ortalamasının üzerinde olmasının en önemli sebebi Bartın’da üretim yapılmaması. Çevreyi dolaştığınızda emin olun ekili bir karış tarla yok. Bu yokluk içinde birileri çıkıyor “Biz Millet Bahçesi yapacağız” diyor. Kamunun milyonlarca lirası bu yatırımlara aktarılırken maalesef halkımız yoksullukla yoklukla açlıkla mücadele içerisinde. Sağlık çalışanlarımız hakikatten korkunç bir emek ürettiler. Bu iktidarın bütün bunlara karşın halkın karşısına çıkıp hiçbir söz söyleyememesi lazım.

“Bozuk şahsım hükümetinin biran önce bu ülkeyi erken seçime götürmesi lazım”

Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleriyle, örgütleriyle, genel merkeziyle bütün Türkiye’yi dolaşıyoruz. Ama bizler sokaklardayken inanın o bölgede bir tane iktidar milletvekili çıkıp da sokakta gezemiyor onlar bunu düşünsünler. Halkımız boğazından geçen lokmayı, cebine giren parayı düşünsün ve değerlendirsin. Biz diyoruz ki bu bozuk düzenin ve tek adam rejiminin, bozuk şahsım hükümetinin biran önce bu ülkeyi erken seçime götürmesi lazım. Halkın talebi de budur. Bizde halktan bize oluşan bu talebi kamuoyu önünde bir kez daha dile getiriyoruz.”