Karakaş 'Enflasyonun tek sorumlusu tek adamdır'

Haftalık değerlendirme gündemine yine ekonomiyi koyan CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, 'Dış güçler, dış etkenler, küresel fiyat artışlarının da ötesinde bugünkü yüksek enflasyon, değersiz TL, uzayan ucuz ekmek, et kuyruklarının tek sorumlusu tek adam iktidarıdır' dedi.

Karakaş 'Enflasyonun tek sorumlusu tek adamdır'

 

CHP Bartın İl Başkanı Selim Karakaş, haftalık değerlendirmelerde bulundu. Bu haftaki değerlendirmesinde gündeme yine ekonomiyi alan Başkan Karakaş üst üste gelen zamlara dikkat çekerek yaşananlardan iktidarı sorumlu tutarken gençlere fırsat buldukça bol bol yurt dışına seyahat etmelerini, yanlarında mutlaka okumak için basılı kitap bulundurmalarını tavsiye eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlerin sorunlarından bihaber olduğunu kaydetti. Akaryakıt zamlarından sonra şehirlerarası otobüs seyahatinin bile lüks olduğuna işaret eden Karakaş, “Cumhurbaşkanı Erdoğan başka bir âlemde mi yaşıyor? Gençlere fırsat buldukça bol bol yurt dışına seyahat etmelerini, yanlarında mutlaka okumak için basılı kitap bulundurmalarını tavsiye eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, gençlerin sorunlarından bihaber olduğunu gösterdi. Akaryakıt zamlarından sonra şehirlerarası otobüs seyahati bile lüks olurken, gençlere uçakla yurt dışına seyahat etmeyi önermek, milyonlarca gençle alay etmektir. Bir ülkenin yöneticisi, her söylediğinin gerçekliğini, olabilirliğini düşünmek zorundadır. Bırakınız dünyayı gezmeyi, üniversite öğrencileri okul yemekhanesinde 3,5 TL olan tabldot ücretinin 6 TL olmasıyla yemek ücretini ödeyemiyor. Ülkede 15-24 yaş arası genç işsizliğin yüzde 26’ya yükseldiği, 2 milyona yakın üniversite mezununun işsiz olduğu bir ortamda milyonlarca genç kamuoyu araştırmalarında ‘ev gençleri’ olarak tasnif ediliyorsa, anne-babasının vereceği harçlığı almaktan utanıyorsa, onlara bol seyahat etmelerini, yurt dışına gitmelerini, tavsiye etmek gençlerle alay etmektir. İktidara geldiğinde doğan gençlerin şu anda 20 yaşında olduğunu, bu gençlerin 20 yıldır kendi yönetimi altında büyüdüklerini düşünüp neden gençlerin kendisine bu kadar tepkili olduğunu sorgulasa, nerede yanlış yaptığını çözmeye çalışsa kanımca çok daha doğru bir yaklaşım sergilemiş olur” dedi.

Zam, zam, zam, zam…

Akaryakıtta doğalgaza, şekerden ekmeğe gelen zamlara da bir kez daha dikkat çeken Başkan Karakaş, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyon ve hayat pahalılığının ‘geçici’ olduğunu, kimseyi enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek herkesten sabretmesini istiyor. Yılbaşında meskenlerde kullanılan doğalgaza yüzde 25, elektriğe yüzde 50-yüzde 127 arasında zam yapan iktidar üç ay sonra konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35 zam daha yaptı. 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya giren zamlarla meskenlerin dışında sanayide ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatına da yüzde 44,30 ile yüzde 50 oranında zam yapıldı. Ramazan’da vatandaşa ucuz et, kıyma, kuşbaşı yedirmek için Tarım ve Orman Bakanına talimat verdiğini söylerken, iktidarın emrindeki ESK bir hafta içinde kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarına önce yüzde 48, ardından yüzde 10 zam yaptı. Şeker marketlerde, bakkallarda karaborsaya düşerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidar emrindeki Türk Şeker’in ucuz şeker teminiyle piyasada fiyatları dengelediğini söylemesinin üzerinden 24 saat geçmeden Türk Şeker fiyatlarına yüzde 31 zam yapıldı. Ramazan pidesi pek çok ilde 7,5-10 TL’den satılıyor. TMO’nun un fiyatlarına yüzde 22 zam yapmasıyla birlikte yakında un, ekmek, makarna başta olmak üzere tüm unlu gıdaların, mamullerin fiyatlarında yeni artışlar olacak.

“Yaşananların tek suçlusu tek adam yönetimidir”

Cumhurbaşkanı iyi ki ekonomist, ya olmasaydı halimiz nice olurdu? KDV indirimi yaptıktan sonra ete bir haftada toplam yüzde 58, şekere yüzde 31, unluk-ekmeklik buğdaya yüzde 22 zam yapan iktidarın kendisi. Önce temel gıdada KDV’yi 7 puan indirip ardından 10 katına varan zam yapmak halkla alay etmektir. Şeker fabrikalarının peş peşe özelleştirilmesi, şeker pancarı üretimine kota getirilerek üreticinin mağdur edilip üretimden koparılması, pancar üretimini geriletti. Yıllarca kırmızı et ve canlı hayvan ithaliyle yerli besiciyi tükenme noktasına getiren iktidarın uyguladığı politikalar; pek çok üründe dışa bağımlılığın, kendine yetersizliğin ve şimdi de kıtlığın zeminini hazırladı. İktidar yüksek enflasyon ve zamların Rusya-Ukrayna savaşından, dünyada petrol ve doğalgaz fiyatlarının artmasından kaynaklandığını öne sürerek akaryakıtta artık gündelik yapılan artışların gerekçesini buna dayandırıyor. Oysa yegâne sorun, uygulanan para, kur, faiz politikalarının yanlışlığı sonucunda, TL’nin değer kaybıdır. İktidar, Türk lirasını pula çeviren yanlış ekonomi politikalarının suçunu kimseye atmasın.

“İktidara geldiklerinde benzinin litresi 1,48 TL idi”

AK Parti ve Erdoğan 2002 yılında iktidara geldiklerinde benzinin litresi 1,48 TL idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘liracık’ dediği 200 TL ile o tarihte 135 litre benzin alınabiliyordu. Bugün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın savaşı bahane gösterdiği akaryakıt zamları sonrasında litresi 23,60 TL olan benzinden, 200 TL ile sadece 8,5 litre benzin alınabiliyor.  Petrolün varili 165 dolar iken 3 lira olan benzinin litre fiyatı, şu anda varili 110 dolar olan petrol bahanesiyle zamlanan 23,60 liralık benzin fiyatının sekizde biriydi. Dış güçler, dış etkenler, küresel fiyat artışlarının da ötesinde bugünkü yüksek enflasyon, değersiz TL, uzayan ucuz ekmek, et kuyruklarının tek sorumlusu tek adam iktidarıdır.”