Karakaş, 'Emekli harçlık değil, hakkını istiyor' diyerek tepki gösterdi!

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, hükümet tarafından en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını değerlendirerek yapılan yükseltmenin emeklinin beklentilerini karşılamadığını belirtirken 'Emeklilik karşılığı yıllarca ödenen primlerle, anamızın ak sütü gibi helal, kutsal bir haktır. Emekli aylığı Hazine yardımının altında kalmışsa, bu büyük bir ayıptır. Emekli harçlık istemiyor, hakkını istiyor.' dedi.

Karakaş, 'Emekli harçlık değil, hakkını istiyor' diyerek tepki gösterdi!

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Bartın Şubesi Başkanı Hasan Can Karakaş, hükümet tarafından açıklanan en düşük emekli maaşını değerlendirdi. 

En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasını değerlendiren Dernek Başkanı Karakaş, yapılan yükseltmenin emelinin beklentilerini karşılamadığına dikkat çekti.

On binlercesi Bartın’daki 3 milyon 200 bin emeklinin kök aylıklarını etkilemeyecek olan bu artışın kabul edilemez olduğunu belirten Karakaş, bütün emeklilere büyümeden pay verecek bir düzenleme isteyerek şu ifadeleri kullandı:

“Bu artış asla kabul edilemez”

“Maaş değil, aylık değil; en düşük emekli ödemesi adıyla, hazine yardımı şeklinde 10 bin TL olarak ödenen paranın, 12 bin 500 TL’ye yükseltilmesi emekli topluluğumuzun beklentilerini karşılamamaktadır. Bugün en düşük kök aylık 5 Bin 500 Lira’dır. Yani bu paranın üzerine hazine, emekliye 7 bin TL harçlık olarak koyacak ve kök aylığı aşan bir sosyal yardımı ödeyecektir.

Dünyanın neresinde görülmüştür, aylığı aşan bir sosyal ödeme? 3 milyon 200 bin emeklimizin kök aylıklarını etkilemeyecek olan bu artış asla kabul edilemez. Bu yasa teklifiyle emekliler arasındaki adaletsizlik de körüklenecektir. Yüksek ve gün sayısı fazla prim ödeyen emeklilere yapılan haksızlık daha da artacaktır. Bu anayasaya da, insan haklarına da, sosyal güvenliğin temel ilkesi olan ‘Nimet-Külfet’ dengesine de aykırı bir durumdur.

“Gerekli düzenlemeler yapılmalı”

Yasa teklifi yeniden değerlendirilmeli, parlamentoda görüşülürken gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Bütün emeklilere büyümeden pay verecek bir düzenleme getirilmelidir. Emeklilik; karşılığı yıllarca ödenen primlerle, anamızın ak sütü gibi helal, kutsal bir haktır. Emekli aylığı Hazine yardımının altında kalmışsa, bu büyük bir ayıptır. Emekli harçlık istemiyor, hakkını istiyor.”