Kandil akşamı camiler ve mescitler kapalı

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 359'a yükselirken Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında olağanüstü toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, virüse karşı alınan tedbirler kapsamında yeni kararlar aldı. Buna göre yarın akşam tüm İslam alemince kutlanacak Miraç Kandili gecesinde halk sağlığı için tüm Bartın'daki tüm camiler ve mescitler kapalı olacak. Meclis aynı zamanda halı saha, tenis kortları ve toplu spor faaliyetlerinin yapıldığı diğer alanların kapatılmasına da karar verdi.

Kandil akşamı camiler ve mescitler kapalı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsyle ilgili  Türkiye'de yeni vaka ve ölüm sayısına ilişkin Twitter üzerinden açıklamada bulundu. Son 24 saatte yapılan bin 981 testin 168'i pozitif çıktığını ifade eden Bakan Koca, 191 olan vaka sayısının 359’a ulaştığını söyledi. Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin de 4’e yükseldiğini açıklayan Koca mesajında “Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta Kovid-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu." bilgisini paylaştı.

Diyanetten 81 ilin müftülüğüne yazı

Diyanet İşleri Başkanlığı da virüse karşı alınan tedbirler kapsamında yarın akşam tüm İslam alemince kutlanacak olan Miraç Kandilinde halk sağlığı için tüm camilerin ve mescitlerin kapatılmasına karar verdi. İl Müftülüklerine bununla ilgili yazı da gönderen Diyanet “Ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçmek maksadıyla kamu kurum ve kuruluşları, Kur'an kursları ve yurtlarda bulunan mescitler de dahil olmak üzere cuma günü ve kandil gecesi camilerimiz kapalı tutulacak ve cuma namazı için sela okunmayacaktır” dedi.

Alınan bu kararlar doğrultusunda Bartın Valisi Sinan Güner başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi de  yeni kararlar aldı.  Olağanüstü toplanan Meclis,  bu kararları şöyle duyurdu:

“İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisimiz 19 Mart 2020 Perşembe günü Vali Sinan Güner  başkanlığında, aşağıda imzaları bulunan meclis üyeleri katılımı ile olağanüstü toplanarak COVİD-19  (2019-nCoV Hastalığı) görülmesi ve yayılmasına karşı aşağıdaki hususlar karar altına alınmıştır.

1-(Kovid-19) virüsünün yayılmasına engel olmak ve ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçmek maksadıyla cuma günü ve kandil gecesi ilimiz genelinde İl Müftülüğüne bağlı camiler ile kamu kurum ve kuruluşları, kur ’an kursları, öğrenci yurtları ve cemaat ile namaz kılınan diğer mescitlerin kapatılmasına, diğer günlerde ise isteyen vatandaşlarımızın bireysel olarak ibadetlerini yerine getirebilmeleri maksadıyla görevliler nezaretinde bu yerlerin ibadete açık tutulmasına,

2- Vatandaşlarımızın bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı değerlendirilen halı saha, tenis kortları ve toplu spor faaliyetlerinin yapıldığı diğer alanların kapatılmasına,

3- Usulüne göre alınan, ilan ve tebliğ edilen bu kararların uygulanmasında ihmal ve kusuru görülenlerin eylemleri başka bir suç oluşturmuyorsa TCK’nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılmasına,

 4-Alınan bu kararların İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takip edilmesine karar verilmiştir.”