Kahverengi kokarca kışlak arayışında

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ilimizde büyük zarara yol açan Kahverengi Kokarcanın kışlak arayışında olduğunu belirterek çiftçileri uyardı. İl Müdürlüğü'nden çiftçilere yapılan uyardı havaların serinlemesiyle birlikte Kahverengi Kokarcanın tarım alanlarından korunaklı alanlara geçmeye başladığına dikkat çekilerek kışı geçirmek için evlere, çatı aralarına, odunluklara, pencere aralarına sığındıkları ve bu durumun çiftçiler tarafından avantaja dönüştürülmesi gerektiği belirtildi. Söz konusu açıklamada Kahverengi Kokarcanın kışlama döneminde alınacak tedbirler sıralandı.

Kahverengi kokarca kışlak arayışında

Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden çiftçilere uyarı!

Muhammet Civan

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, tüm Karadeniz Bölgesi ile ilimizde büyük zarara yol açan Kahverengi Kokarca için yeni bir uyarı daha yaptı.

İl Müdürlüğü’nden çiftçilere yapılan uyarıda havaların serinlemesiyle birlikte Kahverengi Kokarcanın tarım alanlarından korunaklı alanlara geçmeye başladığına dikkat çekilerek kışı geçirmek için evlere, çatı aralarına, odunluklara, pencere aralarına sığındıkları belirtildi.

Yapılan açıklamada bu durumun çiftçiler tarafından avantaja dönüştürülmesi talep edilirken mücadele için alınacak tedbirler sıralandı.

İşte alınması gereken tedbirler!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada alınması gereken tedbirler de sıralanarak şöyle denildi:

“Havaların serinlemesiyle birlikte Kahverengi kokarca zararlısı tarım alanlarından korunaklı alanlara geçmeye başlamıştır.

Kışı geçirmek için evlere, çatı aralarına, odunluklara, pencere aralarına toplu halde hareket ederek kentsel bir zararlı olarak karşımıza çıkan bu durumu avantaja dönüştürmemiz gerekiyor.

Kahverengi kokarcaya karşı kışlama döneminde alınacak önlemler; Toplu olarak kışlamaya geçen kahverengi kokarcaların 2025 yılında tarımsal alanlara geçişini azaltmak için gördüğümüz böcekleri imha etmemiz önem taşıyor.

Toplanan böceklerin ezilmesi veya ağzı kapalı kaplarda ölünceye kadar bekletilmesi gerekmektedir.

Kapalı alanlara girişini önlemek için pencere ve kapılar kapalı tutulmalı, delik ve çatlaklar onarılmalıdır.

Toplamanın imkansız hale geldiği yoğun bulaşık alanların ilaçlanması da alternatif bir yöntemdir. Bu ilaçlamalarda insan sağlığının korunması açısından çevre sağlığı ilaçlarının kullanılacağı unutulmamalıdır.

Tarım arazilerinde kullanılan bitki koruma ürünleri (zirai ilaçlar) evlerde ve kapalı alanlarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

Hasattan sonra farklı illere giden ve önümüzdeki yıl hasat dönemine kadar evine dönmeyecek olan üreticilerimizin, evlerindeki zararlıları nisan ayı gelmeden önce böcekleri imha etmek ve/ya ettirmek için tanıdıkları ile iletişimde olmaları önem taşımaktadır.

Son günlerde halk arasında feromon tuzaklara büyük bir ilgi olduğunu görmekteyiz. Bakanlığımızın desteği ile feromonlarla kokarca belirli noktalara çekilip o noktalarda sınırlı ilaçlamalarla imha edilmektedir. Ancak, havaların serinlemesi nedeniyle feromon tuzaklarımıza gelen kokarca sayısı azalmaya başlamıştır. Bu dönemde yukarıdaki önlemlere uyulması gerekmektedir.”