'K-ÖMÜR' izleyiciden tam not aldı
Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) yapımcılığını üstlendiği, maden işçilerinin 6 Şubat 2023 depreminde gösterdikleri üstün gayret ve kahramanlıkları anlatan 'K-ÖMÜR' adlı belgesel, 6 Şubat depremlerinin 2'nci yıldönümünde izleyici ile buluştu. Belgeselde arama kurtarma çalışmalarına katılan çok sayıda Bartınlı ve Amasralı madenciye de yer verildi.
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli iki ayrı depremin ardından depremden etkilenen illerde görev yapan Amasralı ve Bartınlı madenciler dahil 3 bin 850 maden işçisinin yaptığı kahramanlıkları anlatan ‘K-ÖMÜR’ belgeseli, Bülent Ecevit Üniversitesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde izleyici ile buluştu. GMİS’in yapımcılığını üstlendiği, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin destekleriyle gösterimi gerçekleştirilen belgeselin yönetmenliğini GMİS Basın ve Halkla İlişkiler Uzmanı ve gazeteci Gürkay Gündoğan yaptı. Belgeselde, deprem bölgesinde görev yapan madenciler, nasıl kurtarma çalışması yaptıklarını, oluşan dostlukları, hüzünleri, sevinçleri ve hafızalarına kazınan insan hikayelerini anlattı. Belgeselde madencilerin kurtardığı depremzedelere de yer verildi. Depremzedeler, kendi hikayelerini anlatarak nasıl kurtarıldıklarını ve madencilerin yaptığı çalışmaların neden kahramanlık olarak anılması gerektiğini anlattı.
Gösterime il protokolünün yanı sıra Hatay’da enkazdan madenciler tarafından iki kızıyla birlikte depremden 24 saat sonra kurtarılan Tuğçe Gövtaş ve ailesi de katıldı.
Depremde hayatını kaybedenler ve maden ile tüm şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan galada, programları nedeniyle katılım sağlayamayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu ile Saffet Bozkurt ve AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz’ın mesajları okundu.
“Madencilerimize teşekkür ederim”
Program öncesi konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, 6 Şubat 2023 tarihli depremde maden işçilerinin üstün gayret ve çabasını anlatarak görev alan tüm madencilere minnet duygularını ifade etti. Kahramanmaraş’taki çalışmalarda iş makinesinin tuttuğu bir enkazdaki çalışmalarla ilgili anısını anlatarak, “Bir binanın bir iş makinesi tarafından tutulduğu anda altında çalışan madenci kardeşlerimize, arkadaşlar ‘çıkın, burası çok güvenli değil. Bu bina az sonra yıkılacak, bu iş makinesi burayı tutamaz. Çıkın’ diye bağırmama rağmen ‘Başkanım 3 dakika, başkanım 5 dakika’ deyip oradan 2 vatandaşımızı canlı olarak çıkarttılar. Bunu kimseye yaptıramazsınız. Bu anlamda benim orada gördüklerim o vatandaşların tepkileri, çok ciddi gönül bağları oluştu. Bu gönül bağları öyle 1 günlük, 3 günlük gönül bağları değil. Ciddi anlamda bizim madenci kardeşlerimizin 2’nci, 3’üncü aileleri kardeşleri, ablaları, abileri oldu. Elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, kalpleri tertemiz madenci kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum. Ayrıca belgeselimin yapımında emeği geçenler ile salonlarını bizlere açarak her türlü desteği veren Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer’e, sunumlarıyla bizleri aydınlatan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu’na, katılımlarıyla bizleri onurlandıran Sayın Vali Yardımcımız Fatih Baysal ve bizleri yalnız bırakmayan çok değerli davetliler ve maden işçilerimize çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Daha sonra düzenlenen "Deprem Güvenli Yaşamı Nasıl Tesis Ederiz?" başlıklı konferansta, Zonguldak BEUN Mühendislik Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu konuşma yaptı.
Belgesel yönetmeni Gürkay Gündoğan’ın yaptıkları çalışma hakkında bilgiler vermesinin ardından ‘K-ÖMÜR’ izleyici ile buluştu.
Haber Merkezi