'İyiliğe Hamle Yap'
10-11 Haziran tarihlerinde iki gün boyunca satranç turnuvasında yarışmacılar iyiliğe hamle yapacak. Etkinliklerin son günü olan 11 Haziran Pazar günü de Kültür Merkezi'nde Kızılay'ın Kuruluşunun Yıldönümü münasebetiyle program düzenlenecek ve turnuvada dereceye girenlere ödülleri takdim edilecek.
Satranç Turnuvasında Yarışmacılar İyiliğe Hamle Yapacak
Türk Kızılay Bartın Şube Başkanı Dr. Önder Recep Acıbal, Satranç Turnuvasında Yarışmacılar İyiliğe Hamle yapacak. Türk Kızılay’ının 155. yıldönümü münasebetiyle Türk Kızılay Bartın Şubesi tarafından Türkiye’nin merhamet çınarı Kızılay’ın 155. Yıl Satranç Turnuvası düzenlenecek. “İyiliğe Hamle Yap” sloganı çerçevesinde gerçekleştirilecek turnuva 4 kategoride(08 yaş ve altı kategorisi, 10 yaş ve altı kategorisi, 14 yaş ve altı kategorisi, açık kategori 2016 ve önceki yıllarda doğanlar) yapılacak. Bu yıl ilki yapılacak olan ve geleneksel hale getirilmek istenen etkinlikler kapsamında 10 Haziran Cumartesi günü turnuva alanı Gençlik Merkezi’nde Kan Bağışı etkinliği de olacak. 10-11 Haziran tarihlerinde iki gün boyunca satranç turnuvasında yarışmacılar iyiliğe hamle yapacak. Etkinliklerin son günü olan 11 Haziran Pazar günü de Kültür Merkezi’nde Kızılay'ın Kuruluşunun Yıldönümü münasebetiyle program düzenlenecek ve turnuvada dereceye girenlere ödülleri takdim edilecek.
“Kızılay” Adını Büyük Önder Atatürk Verdi
Türk Kızılay’ının 155. yıldönümünü tebrik eden Türk Kızılay Bartın Şube Başkanı Dr. Önder Recep Acıbal, şu ifadeleri kullandı; “Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü insani yardım kuruluşu olan ve 155 yılı geride bırakan Türk Kızılay, yardımseverlerin her geçen gün artan desteği ile ihtiyaç sahiplerinin umutlarını yeşertmeye devam ediyor. 11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktor “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti”ni kurdu. Cemiyet 1877 yılında “Osmanlı Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldı. 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adını alan kuruluşun adı, 1935 yılında ise “Türkiye Kızılay Cemiyeti” oldu. Kuruluşa “Kızılay” adını büyük önder Atatürk verdi. Kızılay, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurumdan biriydi. Bölgesinin en büyük, dünyanın ise sayılı insani yardım kuruluşlarından olan Türk Kızılay, Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun en aktif üyesi olmasının yanı sıra Federasyon Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor.
Yüzbinlerin Yardımına Koştu
Kızılay, Osmanlı-Rus Savaşı’ndan Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar geçen sürede, Türkiye’nin taraf olduğu tüm savaşlarda, cephe gerisinde kurduğu hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ve hastalanan yüz binlerce askerin yardımına koştu. I. Meşrutiyetin ilanından sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana, yurdumuzda meydana gelen doğal afetlerde ihtiyaç sahiplerinin bakımını, yerleşim ve beslenmelerini sağlayan Kızılay, koronavirüs salgınından etkilenenlere de yardımlarıyla destek oldu.
Kan Hizmetlerinde Öncü
1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan ve 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği günden bu güne kan bağış oranını artıran Kızılay, ülke geneline yayılmış hizmet birimlerinde görevli yaklaşık 3 bin 500 personel ile 300 noktada kan bağışı alıyor. Her gün 1500 hastanenin kan bileşeni ihtiyacını karşılayan Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacının tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor.
Binlerce Hastanın Bağışlanan İmmün Plazmalarla İyileşmesine Katkı Sağladı
İlik nakli ve kök hücre tedavisi bekleyen hastalar için de 2013 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay iş birliğiyle “Türkök Projesi” yürütülüyor. Koronavirüs salgını döneminde İmmün Plazma Yöntemiyle Tedavi de katkılar sağlayan Kızılay, bu tedavi yönteminin yaygınlaşması, toplumumuz tarafından benimsenmesi için çalışmalar yaptı. Kızılay, binlerce hastanın bağışlanan immün plazmalarla iyileşmesine katkı sağlarken yaşanabilecek yeni salgın dalgalarına yönelik de biobankalar oluşturdu.
Sosyal Yardımlar
Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılay; sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunuyor.
Yardımlar Dünyaya Uzanıyor
Kızılay, yardım elini ülke sınırlarının dışına da uzatıyor. Balkanlar’dan Orta Asya’ya, Orta Doğu’dan Afrika’ya, Güney Asya’dan Kafkaslar’a kadar dünyanın neresinde bir insan acısı varsa onu dindirmek için çaba gösteriyor. Uluslararası arenada gerçekleştirilen bu yardım çalışmaları Türkiye’nin tanıtılmasına da kuşkusuz büyük katkı sağladı. Bugün Suriye’de, Irak’ta, Somali’de, Endonezya’da, Yemen’de, Gazze’de ve daha birçok ülkede başarılı insani yardım operasyonu yürüten Türk Kızılay, ülke sınırları içinde ise her yıl milyonlarca insana yardım eli uzatmayı sürdürüyor. Ülke genelindeki şubeleri, temsilcilikleri, yüz binlerce üyesi ve gönüllüsü ile Türk Kızılay, tüm bu çalışmaları yardımsever halkımızdan aldığı güç ile gerçekleştirdi ve gerçekleştirmeye devam ediyor. Yardım denince aklımıza gelen hemen her konuda Kızılay’ımıza desteklerini esirgemeyen bağışçılarımıza, yardımseverlerimize tekrar tekrar teşekkür ediyor, Kızılay’ımızın 155. Yılını tebrik ediyoruz. Nice 155 yıllara.”