İşte Aldatmaz'ın mega projeleri!

AK Parti Bartın Belediye Başkanı Yusuf Ziya Aldatmaz, 31 Mar yerel seçimleri öncesinde kamuoyu tarafından merakla beklenen mega projelerini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılığı proje tanıtımında Aldatmaz, 'Ben değil, biz' diyen belediyecilik anlayışıyla bu yola çıktığını ifade ederek 31 Mart'ın Bartın'da yeni bir günün başlangıcı olacağını söyledi. Aldatmaz'ın Bartın'ı Kuzeyin Yıldızı ve marka kent yağacağı projeleri Bartın Limanı, İnkumu Tünel Projesi, Bartın Irmağı Projesi, Yalı Mevki Projesi, Yürüyen Merdiven Projesi, Katlı Otopark Projesi, Açık-Kapalı Çarşı Projesi, Cumhuriyet Meydanı Projesi, Millet Bahçesi Projesi, Tramvay Projesi, Teleferik ve Aladağ Seyir Kulesi, Spor Kompleksi Projesi, Lokal Mahalle Projeleri, Bartın Sanayi Sitesi ve Sosyal Projelerden oluşurken Bakan Pakdemir'liden Aldatmaz'a Bartın Irmağı Projesi için tam destek sözü geldi. Bartın'a çiftçinin kredi borçlarından destek ödemelerine, yeraltı barajından orman köylüsüne hibe desteğine kadar birçok müjdeyle gelen Pakdemirli Bartın Irmağı Projesi için 'Sen yeter ki belediyeyi al, bu kolay' dedi.

İşte Aldatmaz'ın mega projeleri!

BAKAN PAKDEMİRLİ MÜJDELERLE BARTIN’A GELDİ

AK Parti Bartın Belediye Başkanı Yusuf Ziya Aldatmaz,   görkemli bir şekilde 31 Mar yerel seçimleri öncesinde kamuoyu tarafından merakla beklenen mega projelerini açıkladı. 15 ana başlık altında açıklanan mega proje tanıtım toplantısına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de katıldı. AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, İl Başkanı Turhan Kalaycı ve İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun başta olmak üzere tüm AK Parti Bartın Teşkilatlarının ve Belediye Başkanları ile Başkan Adayları, Belediye Meclis ve İl Genel Meclisi Üyesi Adaylarının yer aldığı toplantıya Aldatmaz’ın projelerinin yanı sıra Bakan Pakdemirli’nin müjdeleri de damga vurdu. “Bartın’a heybemiz boş gelmedik” diyen Pakdemirli, çiftçinin kredi borçlarından destek ödemelerine, yeraltı barajından orman köylüsüne hibe desteğine Ilındır Barajından Bartın Irmağı Projesine kadar müjde üstüne müjde verdi. İşte 31 Mart’ın Bartın’da yeni bir günün başlangıcı olacağını söyleyen Aldatmaz’ın Bartın’ı Kuzeyin Yıldızı ve marka kent yapmayı hedefleyen projeleri ve Bekir Pakdemirli’nin Bartın’daki çiftleri yakından ilgilendiren müjdeleri!

Aldatmaz: “Hayalim Bartın’ı Kuzeyin Yıldızı yapmak”

Proje tanıtım toplantısında Bartın’ı Kuzeyin Yıldızı yapma hayali olduğunu ifade eden AK Parti Bartın Belediye Başkan Adayı Yusuf  Ziya Aldatmaz 15 ana başlık altında toplanan projelerini şöyle açıkladı:

“Her şey bir hayal ile başlar. Benim de denizi ile ırmağı ile ormanları ile yaylaları ile tarihi değerleri kavşak suyu ve insanları ile Kuzeyin Yıldızı olacak Bartın hayalim var. Şimdi zaman hayallerimizi gerçekleştirme zamanı,
şimdi zaman gelecek nesillere miras bırakma zamanı, şimdi zaman taşın altına elimizi koyma zamanı.

Bartın Limanı Projesi

Bartın Limanı Bartın Belediyesi tarafından işletilen ve geliri belediyeye ait olan Türkiye’nin tek
limanıdır. Limanımız Türkiye’nin tarımsal ürünleri ve kuru yük nakliyesinde, Karadeniz’e kıyısı olan özellikle Rusya limanlarına ihraç limanımızdır. Yük ve yolcu taşımacılığı çerçevesinde giriş çıkış gümrük kapısıdır. 480 metre rıhtım uzunluğuna sahip, 215 metre boyundaki, 8 metre derinliğindeki gemiler, limanımıza yanaşabilmektedir. Bu özellikleriyle limanımız Ro-Ro Taşımacılığına uygundur. Yapmamız gereken iş bir Ro-Ro iskelesi ile limanımızı Ro-Ro gemilerine uygun hale getirmektir. Turistik Yolcu Giriş-Çıkışı, Silolar ve Depolama Sahaları, Soğuk Hava Depoları, Ürün Ambalajlama Birimleri kurulması ile Bartın Belediyesine ve Bartın ekonomisine katkı sağlayacak ve 300 kişi istihdam sağlayacağız. Bartın limanına yapacağımız bir diğer projemiz ile dalgalardan enerji üreterek Bartın Belediyesi’nin ekonomik gelirine katkı sağlamayı hedefliyoruz.

İnkumu ve İnkumu Tünel Projesi

Gözde sahillerimizden olan İnkumu şuanda bir köy statüsündedir ve ulaşımı dağ yolundan
yapılmaktadır. Amacımız İnkumu’na bir tünel ile girişi sağlayarak hem ulaşımı kolaylaştırmak hem de İnkumu’nu Bartın’ın Mahallesi yapmaktır. Bu sayede İnkumu’nu 4 mevsim yaşanan bir yerleşime dönüştürmeyi ve Bartın’ı bir sahil kenti yapmayı hedefliyoruz. Mahalleye dönüşen İnkumu ile artacak olan trafik sorununa çözüm olarak tünel girişine 1000 araçlık otopark yapacağız. Belediyemizin sağlayacağı araçlar ile misafirlerimizin otoparktan İnkumu’na transferini sağlayacağız. İnkumu tünel girişi karşısına, Irmak üzerinde tasarladığımız marinalar ile deniz araçlarına yürüme mesafesinde ulaştıracağız. İnkum’unun sırtını dayadığı dağ eteğine yapacağımız seyir terası ve tasarladığımız yaşam alanları ile mahallemizi bir cazibe merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Projesi tamamlanan ve ihale aşamasındaki vilayete hizmet getirme birliği tarafından katı atık bertaraf tesisi yapılmaktadır. Vahşi depolama şeklindeki çöplüğümüzün doğaya geri kazandırılmasını planlıyoruz. Bu sayede fenere giden yolun turizme kazandırılmasını hedefliyoruz. İnkumu’nun mahalleye dönüşmesi ile birlikte ortalama 250 kişi istihdam sağlayacağız.

Bartın Irmağı Projesi

En önemli projemiz olan Bartın ırmağı projesi, ortalama 14 km’lik kısmında deniz ile şehir merkezi
arasında taşımacılık yapılabilen Türkiye’nin tek şehri Bartın’dır. Bartın belediyesi ve DSİ’nin ortak çalışmaları ile ırmağın temizlenmesi ve ıslahı, ırmağın denizden şehir merkezine kadar ulaşım yolu haline getirilmesi, ırmağın her iki yakasını halkımızın ortaklığı, devlet ve Avrupa fonları, özel yatırımcıların bölgeye çekilmesiyle Halkımızın, yerli ve yabancı turistlerin farklı kullanım amaçlarına hizmet edecek ekonomik, ekolojik, sürdürülebilir, sosyal projeler yapacağız. Proje alanımızdaki tasarımlarımız;  Fuar ve sergi alanı, Konsept otel çeşitleri / Büyük kapasiteli otel / Irmak kenarı butik oteller, Büyük ve küçük ölçekli konferans ve toplantı salonları, Tematik bahçeler, Yenilebilir peyzaj alanları (meyve bahçeleri), Kamp alanları, Çatı bahçeleri, Çim tepeleri,  Irmağın 2 yakasını birleştiren bisiklet ve yaya köprüleri, Çocuk eğlence merkezi, Yürüyüş güzergâhları, Park aydınlatmasını destekleyen güneş enerji panelleri, Şarj üniteleri, Ücretsiz internet noktaları, Açık ve kapalı sanat üretim atölyeleri, Yöresel ve modern el sanatları sergi alanları, Açık ve kapalı müze alanları, Büfe ve kiosk noktaları, Sokak lezzetleri dükkânları, Çok amaçlı alışveriş mağazaları, Açık hava sinemaları, Sahne sanatları merkezi, Bisiklet yolları, Bisiklet kiralama noktaları, Turizm acentaları ve ofis alanları ve Oturma ve dinlenme alanlarıdır.

Yalı Mevkii Projesi

Kentimizin en önemli kaynağı olan Bartın ırmağı ile kent merkezi arasında köprü görevi gören Yalı
projemizde; Irmak üzerinden çektirme gemileri ile gelen halkımızı, yerli ve yabancı turistleri kent merkezine yönlendirerek ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyoruz. Proje alanımızdaki tasarımlarımız; Tarihi yansıtan objeler, Oturma duvarları, Açık ve yeşil mekânlar,  Bisiklet yolları, Yürüyüş yolları,  Bisiklet kiralama noktaları, Bisiklet parkları, Engelli rampaları, Dinlenme alanları, Büfeler, Sergi alanları, El sanatları satış alanları, Yemek satış alanları, Güneş enerji panelleri, Şarj üniteleri, Ücretsiz internet noktalarıdır.

Katlı Otopark, Yürüyen Merdiven ve Sağlık Ocağı Projesi

Mevcutta bulunan Sağlık İl Müdürlüğü Binasının, yeni yapılacak Devlet Hastanesine taşınması ile yapının bulunduğu alana katlı otopark yapacağız. 750 araç kapasiteli katlı otopark projemiz ile kent merkezindeki otopark sorununu çözerek trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyoruz. Eski hava lokali binasının bulunduğu alana ekolojik bir bina tasarlayarak Kırtepe Mahallesi Sağlık Ocağı’nı bu binaya taşıyacağız. Proje alanının yanında bulunan merdivenleri sensörlü yürüyen merdivene dönüştüreceğiz. Yürüyen merdiven projemiz ile hem Sağlık Ocağına gelen hastalarımızın zorlanmadan gelip tedavi olabilecek hem yalı ile kent merkezinin bağını sağlayacak bir alan tasarladık. Yürüyen Merdiven Projemiz Bartın Kenti’nin çeşitli dik yokuşlarında da çözüm niteliğinde bir
tasarımdır. Öncelikli alanlar belirlenerek etap etap yürüyen merdiven projemizi uygulayacağız.

Açık-Kapalı Çarşı Projesi

Trafiğe kapalı hükümet caddemizde halkımızın alışverişini yaparken, yürürken dinlenebileceği oturma alanları, kırmızı caddenin aydınlatmasını destekleyen güneş enerji panelleri, şarj üniteleri, ücretsiz internet noktaları ve 4 mevsimi düşünerek yağmur ve güneşe duyarlı, açılır kapanır üst örtü tasarladık. Tasarladığımız üst örtülerle biriken yağmur suyunu planladığımız bir kanalizasyon sitemi ile yangın vanalarında kullanılabilir hale getirerek yağmur suyunu yönetmeyi hedefliyoruz. Tarihi geçmişe sahip olan Bartın çarşısı için tasarladığımız projemizi 3 ayrı cadde için etap etap uygulayacağız.

Cumhuriyet Meydanı ve Pazaryeri Projesi

Tasarladığımız Cumhuriyet meydanda hem her yerden ulaşılabilen bir toplanma alanı hem de bir geçiş noktası olmasını hedefliyoruz. Cumhuriyet meydanına konseptine uygun kent mobilyaları ile meydanın aydınlatmasını destekleyen güneş enerji panelleri, şarj üniteleri, ücretsiz internet noktaları yapacağız. Cumhuriyet meydanının arka tarafında mevcutta bulunan otopark alanı ve pazar yerine üst örtü, oturma alanı ve çeşitli düzenlemeler yapacağız.

Millet Bahçesi Projesi

Mevcuttaki fidanlık bölgemizde planladığımız “Bartın Millet Bahçesi” projemiz ile Bartın’da kişi başına düşen aktif yeşil alan miktarını arttırmayı hedefliyoruz. Bartın Millet Bahçesi projemizde uygulanabilir, erişilebilir ve sürdürülebilir tasarım anlayışıyla, halkımızın sosyalleşebileceği rekreasyon alanları yapacağız. Fidanlık karşısında bulunan Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu alana merkez cami, mağazalar ve katlı otoparkı içinde bulunduran bir yapı tasarladık. Tasarladığımız 2000 araç kapasiteli katlı otopark ile park sorununu çözerek trafik sorununu azaltmayı hedefliyoruz. Proje alanımızdaki tasarımlarımız; Karşılama alanı,  Millet kıraathanesi (gençlerin kitap okuyabileceği, ücretsiz internet hizmetinden faydalanabileceği ve derslerini çalışabileceği),  Bartın millet bahçesi teleferik istasyonu, Çocuk oyun alanı,  Piknik alanı, Küçük meydan, Yürüyüş parkurları, Tematik bahçeler, Seyir terasları, Biyolojik gölet, Doğal afetler için tasarladığımız toplanma alanları, Kentsel tarım alanları ve ekolojik pazar alanları, Yenilebilir peyzaj alanı, Düğün salonu, Sergi alanı ve festivallerin düzenleneceği etkinlik platformları, Bisiklet ve yürüyüş parkurları, Kafeterya, büfeler ve ihtiyaç alanları, Park aydınlatmasını destekleyen güneş enerji panelleri şarj üniteleri, Ücretsiz internet noktalarıdır.

Tramvay Projesi

Bartın’da alternatif ulaşım türleri Bisiklet Yolları ve Hafif Raylı Sistemler ile halkımıza daha hızlı ve
konforlu bir ulaşım hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Alternatif ulaşım türleriyle artan trafik sorununu da azaltmayı hedefliyoruz. Bartın kentinin tümünde planladığımız bisikletli yol ağı uygulamasını etap etap yapacağız. İlk etapta öncelikli alan olarak belirlediğimiz Çatmaca Aktıp - Bartın Üniversitesi Kutlubey Yazıcılar Kampüsü arasında gidiş - dönüş güzergâhında çift şerit olmak üzere toplamda 20 km’lik bisiklet yollarını, bisiklet kiralama noktalarını, bisiklet parklarını ve yürüyüş yollarını yapacağız. Çatmaca-Aktıp - Bartın Üniversitesi Kutlubey Yazıcılar Kampüsü arasında gidiş - dönüş güzergâhında çift şerit olmak üzere toplamda 20 km’lik Hafif Raylı Sistemleri planladık. Tramvay hattı üzerinde belirlediğimiz toplam 8 durakta üst geçitler ile güvenli yaya geçitlerini yapacağız. Hafif raylı sistemler için duraklarımız; Çatmaca Aktıp,  Şiremirçavuş, Toptancılar Sitesi, Atılım Sanayi Sitesi ve Bartın Üniversitesi – Kutlubey Yazıcılar Kampüsüdür.

Spor Kompleksi Projesi

Spor kulüplerinin kendi gelir kaynaklarını yaratarak kurumsal bir yapıya kavuşması hedefliyoruz. Geleneksel ve modern spor dalları, Bartınspor ve diğer spor kulüplerinin kullanabileceği, antrenman ve kamp yapabilecekleri modern bir yapı yapacağız. Proje alanımızdaki tasarımlarımız;  Sporcuların antrenman yapabilecekleri çim saha, Açık ve kapalı aletli spor alanları, Koşu ve yürüyüş yapılan tartan pist, Restoran ve kafe alanı ve oyun alanları ve Açık ve yeşil mekânlardır.

Teleferik ve Aladağ Seyir Terası Projesi

Aladağ Seyir Kulesi ve Bartın Millet Bahçesi arasında teleferik hattı oluşturacağız. Teleferik projemiz ile hem ulaşım türüne alternatif sağlamayı hem de bölge turizmine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Teleferik projemiz ile istihdam sağlayacağız. Aladağ Teleferik İstasyonun arka tarafına konumlandırdığımız 360 derece seyir kulemiz ile halkımıza, yerli ve yabancı turistlere Bartın’ın en yüksek noktasından tüm kenti izleyebilecekleri bir mekân
yapacağız. 360 derece seyir kulemizin üst noktasına tasarladığımız cam asansör ile ulaşıp her noktada farklı manzara alanları ile buluşturacağız. Proje alanımızdaki tasarımlarımız;  Aladağ teleferik istasyonu, Büfe, İhtiyaç alanları, Bilet dolum ünitesi, Şarj üniteleri, Cam asansör,  Manzara gözlem dürbünleri, Ağaç altı oturma birimleri, Ahşap kent mobilyalarıdır.

Lokal Mahalle Projesi

Bartın Kenti’nin 19 mahallesinde; mahallenin nüfusu, yaş grubu, cinsiyet dağılımları ve ihtiyaçları göz
önünde bulundurularak her mahalleye özgün lokal projeler yapmayı hedefliyoruz. Bartın Kenti’nin eski zamanlarındaki çeşme başı sohbetlerini tekrar mahallelere kazandırmak amacı ile tasarladığımız çeşmelerin yanına oturma duvarları yapacağız. Her mahalleye çocuk oyun alanları, cep parkları, yağmur bahçeleri, hobi bahçeleri gibi lokal projeler yapacağız. 100 - 200 metrekare kapalı ortak kullanım alanları yapacağız. Bu yapılarımızın her mahallenin ihtiyacına göre kullanılmasını, kreş, taziye evi, toplanma merkezi, özel günlerin kutlanması gibi amaçlara hizmet etmesini hedefliyoruz.

Sosyal Projeler

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayında 30 gün halka açık iftar ve sahur çadırı hizmetimiz olacaktır. Bartın’ımızın tarihine sahip çıkmak için, Bartın’ımıza gençlerimizden yerel turist rehberleri
kazandıracağız. Çocuk parklarına kamera güvenlik sisteminin kurulması ile Bartın Belediye’si internet sitesi ve mobil vatandaş uygulaması üzerinden vatandaşlarımızın çocuk parklarını 7/24 izleyebilmesini sağlayacağız. Kadınlarımızın istihdamının artırılmasına destek sağlamak için, mahallelerimizde çocuklarımızın eğitimlerine olumlu katkı sağlayacağımız bakım evleri, kreşler açacağız. Engelli ve yardıma muhtaç vatandaşlarımızın belediye bünyesinde kuracağımız Beyaz Masa’ya erişimlerini sağlayarak, hastane randevularına belediye araçlarımız ile “evinin kapısından hastaneye” ücretsiz ulaşım hizmeti sağlayacağız. Yaşlı ve yardıma muhtaç vatandaşlarımızın evlerine yerleştireceğimiz Acil Çağrı Butonu sayesinde Beyaz Masa ile hızlı ve kolay iletişime geçmesini sağlayacağız. Yaşlı, engelli ve yardıma muhtaç vatandaşlarımızın evlerinin temizlenmesi sorumluluğunu belediye olarak üstlenip, kuracağımız ekipler ile bu hizmeti sağlayacağız. Engelli ve yardıma muhtaç vatandaşlarımızın kişisel bakım ihtiyaçları mahallenin berber ve kuaförleri tarafından sağlanacak, belediye hizmetlerimiz kapsamında desteklenecektir. Engelli vatandaşlarımıza aileleri ile birlikte 3 gün İnkumu Belediye Evlerinde ücretsiz tatil imkânı sunulacaktır. Belediye başkanı maaşımı ve belediye gelirlerinden kaynak oluşturarak, üniversite gençlerimize burs imkânı sağlayacağız. Vatandaşımızın cenaze işlemlerinde gerekli ihtiyaçların tümü Belediyemiz tarafından ücretsiz olarak karşılanacaktır. 5-15 yaş grubundaki öğrencilerimize belediye imkânlarımızla, özgüveni gelişmiş özsaygılı gelecek nesiller yetişmesine katkı sağlayacak, eğitimleri-kursları(hafıza teknikleri, robotik kodlama, web tasarım, veri madenciliği, geri dönüşümden materyaller, mühendislik atölyeleri, sanat atölyeleri, kişisel gelişim eğitimleri, yabancı dil kursları vb.) açacağız. Bartın Belediyesi Sosyal Market hizmeti kapsamında, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza belediye olarak gıda, temizlik malzemeleri ve kıyafet desteği sağlayacağız. Sosyal Market kartına sahip olan vatandaşlarımıza iş imkânı sunarak, aile ekonomilerini sağlamalarına destek olacağız. Ev ve iş yerlerinde kullanılan evsel yağ atıklarından, geri dönüşüm kapsamında sıvı deterjan imalatı yapılacaktır. Bu deterjanlarımız Sosyal Market’te ihtiyaç sahiplerine sunulacaktır. Çevre kirliliğini ve trafiği önleyecek aynı zamanda sağlıklı yaşam için katkı oluşturacak Bisiklet Parklarını şehrin birçok yerinde hizmete açacağız. Vatandaşlarımızı, her kesimden insanın faydalanabilmesi için ücretlerin mümkün olduğunca düşük tutulacağı ve kartlı sistem ile çalışan Bisiklet Parkları ile şehrin birçok yerine yerleştirilecek sağlıklı ve çevreci ulaşım ile buluşturacağız. Belediyemiz bünyesinde KOSGEB İŞGEM(İş Geliştirme Merkezi) kurulacaktır. İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi desteği ile meslek edindirme kursları hizmeti düzenlenecektir. Kurslardan çıkan her bireyin, ürettiği ürünleri ücreti karşılığında Bartın Belediyesi tarafından alımı gerçekleştirilecektir. Evde olan ev hanımları da bu fırsatla aile ekonomilerine olumlu yönde katkı sağlayacaklardır. Bartın Belediyesi ürünlerin satış ağını ve pazarını oluşturarak sürdürebilirliğini sağlayacaktır. Hayvan barınağı(kedi, köpek) hizmetini, Bartın Valiliği Uğurlar Köyüne 19 dönüm arazi üzerine yapmaktadır. Bartın Belediyesi olarak bizim üzerimize ne görev düşerse doğanın dengesini bozmadan, üstleneceğiz. Atık dönüşümüne de katkı sağlayacak olan şehrin birçok yerine yerleştireceğimiz pet şişe karşılığında mama veren Mama Kumbaraları ile sokak hayvanlarımıza da Belediye olarak sahip çıkacağız.
Bartın’ımızı marka kent yapma yolunda, Burası Bizim Evimiz Meclislerinin katkı sağlayacağı çözüm ve projelere Bartın Belediyesi olarak tam destek verip, bu yolda birlikte yürüyeceğiz.

“31 Mart Bartın’da yeni bir günün başlangıcı olacak”

Burası bizim evimiz düsturu ile çıktığımız bu yolda Belediye işi gönül işi anlayışı ile hazırladığımız
projelerimizi sizler ile paylaştık. Altyapı, sıfır atık projesi, parklar, kaldırımlar, içilebilir su, yollar, bahçeler, çeşmeler, ışıklandırmalar, otobüs durakları ve devlet eli ile gerçekleştirilen hizmetler tabi ki belediyeciliğimizin asli görevleridir. Ben iktidar ve yerel yönetimin uyumu ile asıl hedefimiz olan Bartın’ımızı Kuzeyin yıldızı ve marka kent yapabilmek için Bartın halkından tam destek istiyorum. 31 Mart Bartın’da yeni bir günün başlangıcı olacaktır.
1 Nisandan itibaren tüm Bartın’ın belediye başkanı olarak halkımıza hizmet etmek için karşınızda olacağıma inanıyorum.”

İşte Bekir Pakdemirli’nin müjdeleri!

Proje tanıtımında “Bartın’a heybemiz boş gelmedik” diyen  Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şu müjdeleri verdi:  

“Bartın, bakanlık olarak üzerinde durduğumuz bir şehir. Bartın’ın ılıman iklimi tarım için çok uygun. Bartın’ın toprakları verimli ve elverişli. Bartın’daki sıkıntılarınızı da biliyoruz. Bakanlık olarak sizin bütün sıkıntılarınızı çözmek için buradayız. Buradaki tarım arazilerinin dağınık olması, arazinin engebeli olması ve makinalı tarımın zor yapılıyor olması işi zorlaştırıyor. Hakim sektörde tabi ki kömür ama tarımda göz ardı edilmemesi gerekiyor. Makinalı tarımın yapılamayışı da tarımda maliyeti artırıyor. Bartınlılarda tabi bunları görünce tarıma daha az bir gönüllü oluyorlar. Bartın’da da tarım sektörünü geliştirmeyi hedefliyor, teşviklerimize devam ediyoruz.

“AK Parti geldi, memlekete bereket geldi”

Önümüzdeki günlerde tarım daha çok önemli hale gelecek. Önümüzdeki 20 yılda Türkiye’nin yüzde 50’sinden fazlasının gıdaya daha çok ihtiyacı olacak. Bu yüzden üretim çok önemli. Tarım da üretimi arttırmamız gerekiyor. Tarımda Avrupa’da 1. sıradayız. Dünyada 7. Sırdayız ama toprak kaynağı olarak da 17. Sırdayız. Bu başarı siz üreticilerin başarısı. Bizden destek, çalışmak sizden. Küçükbaş hayvan varlığında Avrupa’da 1. Sıradayız. Süt sığırı varlığında Avrupa’da 1. Sıradayız. Büyükbaş hayvanda Fransa’dan sonra Avrupa’da 2. Sıradayız. 2022’ye kadar inşallah tekrar hayvan ihraç eden bir ülke haline geliyor olacağız. Tarımsal desteklerimiz AK Parti döneminde tam 8 misli arttı. 1.9 milyar TL’den bu sana 16.9 milyar TL’ye gelmişiz. Bitkisel üretimimiz yüzde 25 artmış. Yüzde 80 büyükbaş ve küçükbaş hayvan üretimimiz artmış. Et üretimimiz yüzde 160, süt üretimimiz yüzde 163, tavuk yüzde 207,yumurta yüzde 67, bal yüzde 45 oranında artmış. Yani AK Parti gelmiş memlekete bereket gelmiş.

“Tohumda yeterliliğimiz yüzde 74’e çıktı”

Su ürünleri yetiştiriciliğinde de Türkiye dünyada en hızlı büyüyen 3.Ülke. Avrupa Birliğinde bu alanda 2002 yılında 7. Sıradaymışız, şimdi 2. Sıradayız. 2017 yılı sonu itibariyle 276 bin ton üretim yaptık. 2018 yılı sonu itibariyle kesin rakamlar çıkmamakla birlikte 300 bin ton üretim yaptık ve 1 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu 1 milyar dolar ihracatla da 2023 hedeflerimizi 4 yıl öncesinde tutturduk. Tohum konusu hep konuşuluyor, ‘tohumda yeterli değiliz’ falan deniyor ama tohumda yeterliliğimizde yüzde 74’e çıktı. 150 bin tondan 1 milyon 50 bin tona gelmişiz. 150 firma 850 firma haline gelmiş. 750 milyon dolarla da dünyada 11. Sıraya yükselmişiz.

“Ormanlık alanları Bartın’da mutlaka kullanmalıyız”

Orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biriyiz. Son 16 yılda ormanlarımızı 1,5 milyon hektar arttırmışız. Toplam arazimizin yüzde 30’unu 2023 itibariyle orman arazisi olmasını hedefliyoruz. Türkiye bu alanda da dünyadaki nadir ülkelerden biri. 2023’te dünyada her bir insan için yani 7 milyar fidan dikmeyi hedefliyoruz. Bu hedefe de emin adımlarla yürüyoruz. Bartın’da bu konuda çok önemli yani ormanlık alanları Bartın’da da mutlaka kullanmamız gerekiyor. Türkiye  çapında 6,5 milyon hektar alanı sulamaya açtık ama 2 milyon hektarı daha sulamaya açmamız gerekiyor. Bu sulama projeleri biter bitmez Türkiye’ye her yıl 15 milyar daha gelir gelecek.

Pakdemirli’den  Tarım İl Müdürüne “Rakamları arttıracaksın” talimatı

Buraya tabi heybemiz boş gelmedik. Bartın’a bugüne kadar tarım ve ormancılık alanlarında 152 milyon TL hibe verdik. Bunun karşılığında da Bartın’ın tarımsal hasılası 2.3 kat artarak 361 milyon TL2ye geldi. Genç Çiftçi Projesinde 14.2 milyon TL hibe, kırsal kalkınma hibelerinden 11 milyon TL, 3 bin dekar alanda mera ıslahı, büyükbaş hayvanımız 63 bin, küçükbaş hayvanımız 6 bin 300 başta. Tarım İl Müdürüme buradan talimat veriyorum. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık rakamlarını kabul etmiyorum. Bu rakamları arttıracaksın. Süt üretimimiz yüzde 173 artmış. Orman ve su alanlarında da 1,2 milyar TL yatırım yapmışız. 2 baraj, 37 dere ıslahı yapmışız. 12 milyon fidan dikmişiz. Bartın şehir ormanı yapmışız. 9 bal ormanı, 5 mesire yeri ve 11,5 milyon TL ORKÖY kredisi vermişiz.

“Bartın’da mart ayında geçmişe dönük ödenmemiş destek ödemesi bırakmayacağız”

Genel itibariyle üretimiz zor bir dönemde, bunu kabul etmemiz lazım. Neden döviz kurları arttı. Allah’a şükür bunun etkilerini yavaş yavaş geriye doğru alıyoruz. Yeni yıla varmadan da bu dövizdeki düşüşle birlikte biraz daha rahatladık. Ama bugün gübrede hala geçen seneye göre fiyatlar yüzde 60 daha fazla. Yemde hala yüzde 40 daha fazla bir girdi maliyetimiz var. Sektörle konuşarak sizleri rahatlatmaya, fiyatları geriye çekmeye çalışıyoruz. Geçmiş yıllardan kalan destek ödemelerinde hızlı bir şekilde ödemeye başladık. Ocak ayı içerisinde hükümetimiz 2.3 katrilyon lira destek ödemesi yaptı. Şubat ayındaki destek ödememizin toplamı 3 katrilyon lira. Mart ayında da çalışmalarımız devam ediyor. Geçmişe yönelik askısı bitmiş, icmalleri tarafımıza ulaşmış inşallah hiçbir destek ödemesini sizlere ödemeden bırakmamış olacağız. Bu da şimdiden Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun.

Kredi borcu olan çiftçiye yüzde 10 yapılandırma imkanı

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankasına olan ve takibe düşmüş borçları da çiftçimize yüzde 10’la yapılandırma imkanı getirdik. Bu da çiftçimize, üreticimize hayırlı uğurlu olsun. Çiftçimizim elektrik maliyeti yüzde 12 ucuzlayacak. Uygulamada en kısa zamanda başlayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak da besicilerimize ucuz arpa veriyorduk, şimdi onu da peşin değil, 2 ay vadeli vermeye başlıyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin faaliyet alanına giren ürünlerinde müdahale alım fiyatları hasattan en az 15 gün önce açıklayacağız, üreticimizde kaç liraya satacağını bu ürünlerin biliyor olacak. TARSİM sigortalarını çok önemsiyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden TARSİM sigortası yaptıranlardan hasat zamanında sigortalarını ödeyecek. Tarım Kredi Kooperatiflerinden yemini alan vatandaşlarımız 2019’un ağustos ayında Kurban Bayramında ödeyecek. Burada da amacımız üreticimizi rahatlatmak.

Üreticiye 90 gün vadeli mazot

 Mazotunu bugün alan üreticimiz 90 gün vadeli ödeyecek. Sebze üreticilerimiz içinde 180 gün sonra ödemeli Fideyi Şimdi Al Kampanyası var. Bartın’da ormanla ilgili olarak 3 bin dekar arazide çalışma yaparak 386 bin fidan dikeceğiz. Ulus’ta 300 dekar alanda kestane bal ormanı kuracağız. Orman köylerinde yaşayan 75 aileye 1,5 milyon TL ORKÖY kredi ve hibe desteği sağlayacağız. 2019 yılında 5 köyde 500 dekar alanda 30 bin adet ceviz, ahlat, kestane, kuşburnu ve alış gibi fidanlar dikerek 3 yıl süreyle bunlara biz bakacağız, sonra üreticimize bunları ücretsiz olarak 49 yıllığına tahsis edeceğiz. Yine ağaçlandırma kapsamında 8 okul bahçesi, 5 ibadethane bahçesi, 7 mezarlık, 8 hastane ve sağlık ocağı bahçesi, 2 kilometre karayolu ve toplam 10 bin adet fidan dikeceğiz.

Orman köylüsüne 25 milyon TL ekonomik katkı

Toplam 40 köyde bin 600 orman köylümüze 9 bin ton defne üretimi ile 25 milyon orman köylümüze ekonomik katkı sağlayacağız. Bartın-Kozcağız B Tipi Mesire Yeri Projesi Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Bartın’ın Amasra İlçesi ve Abdipaşa Beldesi ile güzergah üzerinde bulunan yerleşim yerlerinin 2055 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak üzere planlama çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu maksatla 4 milyon metreküp su biriktirme haznesine sahip Ilındır Barajını da yapacağız. Bartın’ımıza hayırlı olsun.

Türkiye’de ilk kez Bahçecik kaynağının önüne yer altı barajı yapılacak

Ayrıca da Bahçecik kaynağının önüne de 1 adet yer altı barajı yapacağız. Yeraltı barajı konusunda Türkiye’de bir ilk olarak Bartın’ımızı seçtik bu da Bartın’ımıza hayırlı uğurlu olsun. Bin dekar arazi sulayacak Eldeş Göletini de yarıyı geçtik. Bu işimizi de yarıda bırakmayacağız, takipçisi de ben olacağım. Halkımız arasında TOKİ Köprüsü olarak bilinen Bartın Irmağı Köprüsünün de temelini attık. 46 milyon metreküp depolama hacmine sahip olan Kozcağız Barajında yüzde 90’a geldik. Bu baraj bittiğinde inşallah Bartın’da tamamen taşkınlardan korunmuş olacak. Bunun yanında 25 bin dekar alanı da sulamaya açmış olacağız. Bartın 6 tane ille birlikte IFAD Projesi içerisinde yer alıyor ama top şuan Bartın’da. Bartın bu100 milyon Euro’luk bu projeden daha fazla pay almanın çaresinde olmalı. Destek bizden çalışmak Bartınlıdan.

“Buzağı, mazot ve gübre desteklemeleri ödemelerine başladık”

Ulus İlçesi, Kumluca, Hasankadı, Arıt bölgelerinde arıcılık, Bartın genelinde meyvecilik başta ceviz ve kızılcık olmak üzere çilek üretimi, Abdipaşa ve Akçamescit Hayvan Pazarlarının modernizasyonu bu projeler sayesinde yapılacak. Ayrıca Ulus İlçesi Yukarıdere Köyünde uygulanacak olan yüzde 50 hibeli 150 Baş Damızlık Manda Yetiştiriciliği Projesi de Bakanlığımızca onaylanmıştır. Bu projenin tutarı 1,5 milyon TL. Yüzde 50 hibeli bu projede 700 bin lira destek sağlayacağız. Dün itibariyle (Cuma) buzağı, mazot ve gübre desteklemeleri ödemelerine başladık. Bu ödemelerden Bartın’da 5 milyon TL’ye yakın destekleme ödemesi alacaktır. Halk Elinde Anadolu Mandasının Islah Projesi 2019 yılı itibariyle Bakanlığımızca 5 yıl daha uzatılmıştır.

“Çilek Festivaline davet ederseniz geliriz”

Bartın fındık, sebze ve meyve üretimi ve seracılığın yaygın yapıldığı bir ilimizdir. Çiftçimizi desteklemeye devam edeceğiz. Hayvancılık desteklerinde de ilimize önem veriyoruz. Tabi bir de Bartın’ın çileği var. Çilek Festivaline davet ederseniz geliriz.  Yeni bir sisteme geçtik. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçtik. Bu sistemin boşluklarının doldurması, demokratik sistemin oturması lazım. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde parlamenter sisteme oranla her partiye eşit fırsat var. Herkes gidecek vatandaşın kapısını çalacak, projelerini anlatacak. Ama şuanda başkanlık sisteminin iyi işlemesi, bu işin boşluklarının doldurulması, genç olarak demokrasimizin oturması için 2023’e kadar bu mühlet var. Bu yüzden oy oranımızın yüksek olması lazım. Bartın’da oyumuza bir oy mutlaka daha fazla eklememiz lazım.

“Bartın’ı AK Parti belediyeciliği ile tanıştırmamız lazım”

 Bartın AK Parti belediyeciliğiyle tanışamamış bir yer. Bu yüzden Bartın’ı AK Parti belediyeciliği ile tanıştırmamız lazım. Bunun adı sadece AK Parti belediyeciliği değil, eser siyasetidir. Memleketin bütün illerini dolaşıyorum, inanın diğer partilerin elinde 1 sayfa proje yok. Akıllarında, ezberlerinde bizim projelerden bir şey kalmışsa onları tekrar ederek oy dilenciliği yapıyorlar. 31 Mart gerçekten çok önemli. Tek tek, kapı kapı dolaşacağız. “Bu mesele Recep Tayyip Erdoğan meselesi değil, bu mesele milletin meselesi, bu mesele çocuklarının meselesi” deyip tek tek oy alacağız.”

Tunç: “İl merkezimizle birlikte 8’de 8 yapacağız”

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç da toplantıda şunları söyledi:

“Bu büyük coşku gösteriyor ki 31 Mart akşamı Bartın’da ak belediyeciliğin bayramını inşallah gerçekleştireceğiz. Bu coşku bunun işareti. Önümüzde kalan 36 günü çok iyi değerlendirerek bu başarıyı sizlerle sağlayacağız. Bu önemli günde bizleri yalnız bırakmayan Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyoruz. Yoğun programları arasında ekibiyle birlikte teşrif ettiler. Sayın Bakanımızın bu programda olması çok isabetli oldu. Bartın’ı marka şehir yapacak olan projelerimizin büyük bir bölümü Sayın Bakanımızın desteklerini alacağımız ve Bartın’ı Karadeniz’in bir yıldız kenti yapabilecek projelerdir. İnşallah Bartın halkı bu fırsatı bizlere verecektir. AK Parti olarak 2002’den buyana iktidardayız. Türkiye’nin nereden nereye geldiğini milletimiz her zaman takdir etti. 31 Mart seçimlerinde de tercihini gönül belediyeciliğinden yana kullanacaktır. Bizler de belediye başkanlarımız, belediye meclis üyelerimiz ve il genel meclis üyelerimizle birlikte milletimizin desteğine layık olmak için, milletimiz için çalışmaya devam edeceğiz. 8’de 8 yapacağız Bartın’da tüm ilçe ve belde belediyelerimizi kazanarak, il merkezimizle birlikte 8’de 8 yapacağız.

 “Aldatmaz, Bartın’ı aldatmayacak”

Bartın’da belediyecilik anlamında birçok sıkıntılar var. Çözülmemiş sorunlar var.  Trafik, imar planı, çöp, ulaşım gibi sorunları inşallah AK Parti çözecek. Aldatmaz Bartın’ı aldatmayacak. Başkan Adayımız Sayın Yusuf Ziya Aldatmaz tecrübeli bir arkadaşımız. Herkes bir bütünlük içerisinde hükümetin desteğini de arkasına alarak Bartın’ı hak ettiği noktaya hep beraber taşıyacağız. Ünümüzde 36 gün var. Elini sıkmadığımız hemşerimiz kalmayacak. Onlara projelerimizi anlatacağız. Şuan gidişat çok iyi. İnşallah önemli bir destekle bu işi başaracağız. 31 Mart akşamı Cumhuriyet Meydanı’nda hep birlikte Bartın’ımızın bayramını kutlayalım. Sayın Bakanımıza Bartın’a göstermiş oldukları desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah Sayın Bakanımızın destekleriyle belediye başkanlarımızın gece gündüz çalışmasıyla projelerimizi başaracağız. Bartın ilimizi halkımızın yaşamaktan zevk aldığı huzur bulduğu bir şehir olacak inşallah. Projelerimizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Katılan herkese teşekkür ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun.”

Kalaycı: “Bartın’ın sorunlarını iyi biliyoruz”

AK Parti İl Başkanı Turhan Kalaycı ise şu ifadelerde bulundu:

“Biz 31 Mart yerel seçimlerinde gençlik kollarımızla, kadın kollarımızla, mahalle yönetimlerimizle, ilçe ve belde teşkilatlarımızla Bartın’da 8’de 8 yapmanın peşinde Sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Partimize hizmet için gece gündüz çalışıyoruz. Bartın AK Parti teşkilatı ve AK Partili her bir kardeşimiz vatanına gönülden sevdalı, devletine ve milletine aşık, milli ve manevi değerlerinin ne kadar önemli olduğunu bilen, hizmet sevdalısı, Bartın’a sevdalı, yiğitlerin, gençlerin, hanımların, beylerin birlikte koşturduğu, kalplerin bir attığı büyük ve geniş bir teşkilat, geniş bir ailedir. Bizler Bartın’ın sorunlarını iyi biliyoruz ve dersimize çok iyi çalışıyoruz. Yer altı yer üstü, çevreci, gelişmiş bir Bartın için projelerimiz hazır. Biz Bartın’a aşık, Bartın’a sevdalı, AK Belediyeciliğin nasıl olduğunu Bartın’ımıza göstermek istiyoruz. 1 Nisan sabahı itibarıyla da 8’de 8 yaparak yani 8 belediyenin sekizini de alarak Bartın’ımıza hizmet etmek istiyoruz.”

Proje tanıtım toplantısında ayrıca Bartın Belediye Meclis Üyesi Adayları ve İl Genel Meclisi Üyesi Adayları da kamuoyuna tanıtıldı.