İşletmelere bilgilendirme yaptılar

Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması başladı. Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, İl Müdür Yardımcısı Cevdet Akyüz, Gıda ve Yem Şube Müdürü Özgün Toprak, Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri ile birlikte Bartın'daki işletmelere bilgilendirmelerde bulundu. Uygulama ile vatandaşlar görsel üzerinde yer alan kare kodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabilecekler.

İşletmelere bilgilendirme yaptılar

Gıda işletmelerinde “Karekod” uygulaması başladı

 

Nilay Meryem ÇÖMLEK

 

Tarım ve Orman Bakanlığı, “tarladan sofraya gıda güvenilirliği” uluslararası yaklaşım doğrultusunda ülkemizde üretilen gıdaların birincil üretim aşamasından son tüketim aşamasına kadar gıda güvenilirliğinin sağlanması amacıyla ülke genelinde gıda işletmelerinin resmi kontrollerini kesintisiz sürdürüyor.

Bu doğrultuda tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması hayata geçirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel gıda işletmelerince gönüllü olarak https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/  internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebilecek. Tüketiciler görsel üzerinde yer alan karekodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabilecek.

Gıda işletmecilerinin hizmete dahil olmak ve tüketicilerin hizmetten yararlanmak için yapması gerekenlere ilişkin işlem basamakları şu şekilde:

Gıda işletmecileri ne yapacak?

https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/  internet adresinde yukarıdaki menüden “İşletme Karekod Oluşturma" linkine tıklanarak sorgu sayfasına ulaşılıyor.

Gerçek kişi işletmeleri için işyeri sahibinin T.C. Kimlik Numarası ve İşletme Kayıt/Onay Numarası; tüzel kişi işletmeleri için Vergi Numarası ve İşletme Kayıt/Onay Numarası verileri girilerek sorgulama yapabiliyor ve söz konusu işletmenin karekod içeren belgesine ulaşılıyor.

Belgenin çıktısı alınırken A4 boyutu seçilirse Yazdır ekranında Kağıt boyutu A4, A5 boyutu seçilirse Yazdır ekranında Kağıt boyutu A5 seçilerek çıktı alınır ve işletmenin görünür bir yerinde tüketicilerin erişimine sunuluyor.

Tüketiciler için uygulama!

Tüketiciler, “Tarım Cebimde” mobil uygulaması cep telefonuna indirecek. Tarım cebimde “Gıda Kontrol" menüsü altındaki “İşletme Denetim Sorgulama" tıklanarak  açılan kamera işletme görseli üzerindeki karekoda yaklaştırarak sorgulama yapılacak. Sorgulama sonucunda söz konusu işletmenin; unvan, adres, kayıt/onay numarası ve işletmeye yapılan en son denetim tarihi verilerine ulaşabilecek.

Bilgilendirme yaptılar

Uygulama tüm Türkiye ile birlikte Bartın’da da başlarken Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Yasin Önder, İl Müdür Yardımcısı Cevdet Akyüz, Gıda ve Yem Şube Müdürü Özgün Toprak, Bartın Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Barış Özkan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri ile birlikte işletmelere bilgilendirmelerde bulundu.

İşletme ve tüketicilere karekodları sorgulama daveti!

Bartın Tarım ve Orman İl Müdürü Önder, tüm işletme ve tüketicileri uygulamayı kullanmaya davet ederken kısa bir değerlendirmede bulunarak  “Tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşması amacıyla gıda işletmelerinin denetim durumunu takip etmesini sağlamak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Gıda İşletmelerinde Karekod Uygulaması başlamıştır.

Bakanlığımızca hazırlanan ve her bir işletmeye özel karekod içeren görsel, gıda işletmelerince gönüllü olarak https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr/ internet adresinden indirilip tüketicilerin görebileceği yerlerde sergilenebilecektir. Tüketiciler görsel üzerinde yer alan kare kodu mobil cihazlarına indirmiş oldukları Tarım Cebimde uygulaması üzerinden sorgulattıklarında söz konusu işletmeye ait; Kayıt/Onay Numarası, Unvan, Adres ve İşletmede Yapılan En Son Denetim Tarihi bilgilerine ulaşabilecektir.

Söz konusu hizmet aracılığı ile tüketicilerin menfaatlerinin en üst düzeyde korunması ve Bakanlığımızca gerçekleştirilen resmi kontrollerin görünürlüğünün arttırılması hedeflenmiştir. Gıda işletmecilerimizi karekod içeren görsellerini oluşturarak tüketicilerle paylaşmaya; tüketicilerimizi de Tarım Cebimde uygulaması üzerinden bu karekodları sorgulamaya davet ediyoruz.” dedi.