İşletmelere aylık bin 500 TL kira desteği!

Esnaf ve sanatkarları ilgilendiren kira yardımı ve hibelere ilişkin detaylar belli oldu. Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı, detaylarla ilgili bir açıklamada bulunarak Ocak, Şubat ve Mart ayları için bin'er TL olmak üzere toplamda 3 bin TL hibe, buna ilave olarak, işyerleri kira olanlar için Büyükşehir için 750 TL, diğerleri için 500 TL kira desteği verileceğini söyledi. Yani Bartın gibi büyükşehir olmayan yerler için işyeri kira olan bir işletme sahibi toplamda aylık bin 500 TL destek alacak.

İşletmelere aylık bin 500 TL kira desteği!

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı esnaf ve sanatkarlara ilişkin hibe, kira yardımına dair desteklerden kimlerin faydalanacağı belli oldu. Resmi Gazete’de yer alan “Esnaf ve Sanatkarlar İle Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Karar”a göre, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği sektörlerde faaliyet gösterenler hibe ve kira yardımı alabilecek. Esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkarlar, faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında alınan tedbirlerden etkilenen ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilen sektörlerde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar hibe ve kira yardımından yararlanacak. Kira yardımları büyükşehirlerde 750 lira, diğer illerde ise aylık 500 lira olacak ve 3 ay boyunca ödenecek. İşyeri kira bedeli kira desteğinin altında olması durumunda işyeri kira bedeli kadar kira desteği verilecek. Hibe desteği ise Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Amasralı’dan detaylı bilgi!

Peki bu destek ver hibeden kimler yararlanacak, ne kadar destek verilecek, hangi tarih esas alınacak ve başvurular ne zaman başlayacak? İşte bu soruların yanıtını Bartın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sinan Amasralı verdi.

Amasralı, Resmi Gazete'de yayımlanan “Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Karar” doğrultusunda verilecek olan desteklerden faaliyet konusuna bakılmaksızın ticari kazançları basit usulde vergilendirilenlerin tamamının, Ticaret Bakanlığınca Kovid-19'dan olumsuz etkilendiği gerekçesiyle belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren (Bakanlık tarafından destek verilecek Nace bazında faaliyet alanı ilan edilecek) esnaf ve sanatkarlar ve gerçek kişi tacirler ile vergiden muaf esnaf ve sanatkarların (sadece bunlarda esnaf siciline kaydı olanlar) faydalanabileceğini söyledi.

Bartın’daki işlemelere aylık bin 500 TL

Ocak, Şubat ve Mart ayları için bin’er TL olmak üzere toplamda 3 bin TL hibe verileceğini belirten Amasralı, buna ilave olarak, işyerleri kira olanlar için büyükşehir için 750 TL, diğerleri için 500 TL kira desteği verileceğini söyledi. Buna göre; Büyükşehir için işyeri kira olan bir işletme sahibinin toplamda aylık bin 750 TL, Bartın gibi büyükşehir olmayan diğer illerdeki işletme sahibi ise aylık bin 500 TL destek alacak.

“14 Aralık 2020” şartı!

Destekten faydalanabilmek için “14.12.2020 tarihinde vergi mükellefi olunması gerekmekte.” şartının bulunduğuna da dikkat çeken Amasralı, bu tarihten sonra faaliyete başlayan işletmelerin bu destekten yararlanamayacağının da altını çizdi.

Amasralı son olarak da Bakanlıkça uygulama usul ve esasları belirlendikten sonra başvurular başlayacağını açıkladı.