İşe geri dönebilmek için eylemdeler
Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş (HEMA) ile şirketin taşeronu konumundaki Ersamak Firması arasında yaşandığı iddia edilen sorunlardan dolayı 13 Mart'tan itibaren Ersamak tarafından ücretli izne çıkarılan 148 işçi, ücretli izne çıkarılmadan önce çalıştıkları Kazpınarı'ındaki Hattat 1 kuyusu önündeki eylemlerine devam ediyor. Eylemin ikinci gününde CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı işçileri ziyaret ederek 'Hal mücadelenizde sonuna kadar yanınızdayız' dedi. İşe geri dönüşlerini isteyen işçiler ise ilginç iddialar bulundu.
Hattat Enerji ve Maden Ticaret A.Ş (HEMA) ile şirketin taşeronu konumundaki Ersamak Firması arasında yaşandığı iddia edilen sorunlardan dolayı 13 Mart’tan itibaren Ersamak tarafından ücretli izne çıkarılan 148 işçi, pazartesi günü ücretli izne çıkarılmadan önce çalıştıkları Kazpınarı’ındaki Hattat 1 kuyusu önünde eyleme başlamıştı. İşten çıkarılıp çıkarılmadıklarına dair Ersamak yetkililerinden açıklama yapılmasını bekleyen işçiler, bu açıklamamın gelmemesi üzerine eylem kararı almıştı. Pazartesi gecesi zor şartlar altında ve soğuk havaya rağmen eylemlerini sürdüren işçilere CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı, Amasra esnafı ve Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın da destek olmuş ve yemek dağıtılmıştı.
Hem CHP’den hem Amasra esnafından işçilere kahvaltılık
İşçilerin eylemi dünde devam etti. CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı ve İl Başkan Yardımcı Sabri Aktaş ile CHP Amasra Merkez İlçe Başkanı Bora Işıkal eylemlerine devam eden işçileri ziyaret ederek hem onlara “Yanınızdayız” mesajı verdi hem de sabah kahvaltıları için simit ikramında bulundu. CHP ziyareti esnasında ise Amasra esnafı yine işçilere destek olarak eylem alanına kahvaltılık gönderdi.
Gölbucaklı: “Buradan çıkacak sonucu bekliyoruz”
HEMA ile Ersmak arasında yaşanan sorunlardan dolayı 148 işçinin 13 Mart’tan itibaren ücretli izne ayrıldığını ifade eden CHP Merkez İlçe Başkanı Hacı Gölbucaklı “Burada şuanda büyük bir sorun yaşanmakta. HEMA ile taşeron firma olan Ersamak Firması arasında çıkan problemler sonucunda firma şuanda işi bırakmış durumda. Firma, yanımızda bulunan 148 işçi arkadaşımıza 13 Mart 2018 tarihi itibariyle bir tebligat yapmıştır. Bu tebligatta işçi arkadaşlarımıza 13 Mart itibariyle ücretli izne çıkarıldıkları ve iş akitlerinin fes edileceği söylenmiştir. Fakat bu konuda hicri şirket yetkilisi gelip bir açıklama yapmamıştır. Şirket yetkilisinin bugün gelip burada açıklama yapacağını öğrendik. Bu nedenle buradan çıkacak sonucu bekliyoruz” dedi.
“İşçinin istediği işe devam etmek”
İşçilerin sosyal güvencelerinden ziyade işe devam etmek istediklerini kaydeden Gölbucaklı “Fakat arkadaşlarımız oradaki sosyal güvencelerinden ziyade HEMA’nın kendilerine yeniden iş ve aş vermesini bekliyorlar. Bunu istiyorlar. Bizlerde Cumhuriyet Halk Partisi olarak her zaman işçinin ve emekçinin yanındayız. Bugüne kadar tüm haksızlar karşısında onların yanında olduk. Haklarını kazanmaları içinde elimizden geleni yaptık. Bundan sonrada yanlarında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Geceyi soğukta geçirdiler
Pazartesi gününden itibaren eylemde olan işçiler ise eylemin ilk gecesi jandarmanın eylem alanı ormana yakın olduğu için ateş yakılmasına izin vermedi için geceyi çok zor geçirdiklerini söyledi. Bazı işçilerin ağaç diplerinde yaptığını ifade eden işçilerin bazılarının da araçlarda sabahladığını ve sabaha kadar çalışan araçlarda yakıtların bittiğini kaydetti. “Bu geceyi nasıl geçireceğimizi bilmiyoruz. Ama biz hakkımızı aramaya devam edeceğiz” diyen işçiler Genel Maden İşçileri Sendikası’ndan (GMİS) ise çadır istediklerini ancak sendikanın kendilerine çadır vermediğini söyledi.
Akgün: “İşe geri dönüşümüzü istiyoruz”
Ersamak Firmasında çalışan ve ücretli izne çıkarılan işçilerden biri olan Hüseyin Akgün eylemlerinin amacını ve ilk geceyi nasıl geçirdiklerini şöyle anlattı:
“Ersamak Firmasında 1,5 yıldır çalışıyorum. 13 Marttan itibaren bizleri ücretsiz izne çıkaracaklardı. Biz bunun karşında dimdik durduk ve bunu kabul etmedik. Bizim bu diş duruşumuz karşısında ücretsiz izinden döndüler ve bizleri ücretli izne çıkarmaya karar verdiler. Şuanda belirsiz süreyle ücretli izindeyiz. Bunun ne kadar süreceğini de bilmiyoruz. Neden izne çıkarıldığımızı da bilmiyoruz. Biz kesinlikle işe geri dönüşümüzü istiyoruz. Buradaki bekleyişimizin asıl gayesi budur.
Bizim öncelikle işe ihtiyacımız var. Çünkü bizim öncelikle evimize ekmek götürmemiz lazım. Evde hepimizi bekleyen bir eş ve çocuklar var. Neden burada bekletildiğimizi de anlamış değiliz. Burada iş ve aş var. Kömür çıkartılacak havzalarımız mevcut. Yeraltı galerileri açık. Buna rağmen neden iş verilmiyor? Bizler 6-7 aydır burada oyalıyoruz. Süreci yavaşlatıyorlar. Aralarında neler oluyor pek bilmiyoruz. Sadece kaygılı bir şekilde burada bekliyoruz. Burada Başkanımız haricinde bize hiçbir şekilde sahip çıkanda yok.
“Sendika çadır bile vermedi”
Genel Maden İş Sendikası zaten burada yok. Kendilerinden eylemimize devam edebilmek için çadır istedik. Bize çadır dahi vermediler. Bizden uzak duruyorlar. Kendileri malum yandaş durumdalar. Bartın Belediye Başkanımıza buradan çok teşekkür ediyoruz. Kendisi çok duyarlı davrandı. Bizlere yemek gönderdi. Geceyi soğukta geçirdik. Çünkü jandarma bize burada ateş yakamayacağımızı söyledi. Bizde jandarmanın uyarılarını dikkate aldık. Ancak arkadaşlarımızın çoğu çok üşüdüğü için hastalanıp hastaneye gidenler oldu. Hatta bazı arkadaşlarımız ağaç diplerinde yattı. Mağdur bir şekilde dün geceyi geçirdik.”
“Ersamak’ın galerileri Denfa’ya devredildi”
Ersamak Firmasında 2 yıldır çalıştığını ifade eden bir başka işçi de Ersamak’ın çalıştığı galerilerin şuanda HEMA tarafından Denfa’ya devredildiğini iddia ederek şunları söyledi:
“Ancak sahipsiz olduğumuzu zannedip vazgeçeceğimizi kimse düşünmesin. Çünkü biz birlik olduk, tek yumruk olduk. Hakkımız neyse sonuna kadar onu almak için gideceğiz. Biz neden Amasra’dan ekmek yiyemiyoruz? Biz 6 aydır iş ilerlesin diye uğraşıyoruz ama bir telefon ediliyor biz hemen geri çekiliyoruz. Amaç sadece Ersamak’ı harcamak. Bizim çalılığımız desandrede bize işin durduğunu söylüyorlar. Bir hafta sonra aynı desandrenin Denfa’ya devredildiğini duyuyoruz. Maden bu desandre çalışacak o zaman neden bize iş verilmiyor? Orada biz çalışalım, biz ekmek yiyelim. Bizler 13 Mart’tan beri perişan durumdayız.
“Bizim yerimize Çinliler çalıştırılacak”
Bizim çalıştığımız saha Denfa’ya devredildi. Ancak onlarında bizim gibi kalifiyeli operatörlere ihtiyaçları var. Oradaki çalışan arkadaşlarla da işçi alımı olacak mı diye konuştuk. Onlarda bize “HEMA tarafından bizim çalıştığımız bacalar durduruldu. Sizin çalıştığınız tarafa aktarıldık. Biz sadece orada çalışıyoruz” dedi. Bizim çıkışlarımız verildikten sonra burada Çinli işçileri çalıştıracaklar. Maden Kazpınar’ı kuyusu çalışacak neden Çinliler yerine buradan biz ekmek yemiyoruz? Biz Bartınlıyız. Bu madenci artık ezilmekten yoruldu. Bizim şuanda Ersamak’tan 57 günlük maaş alacağımız var. Hadi biz maaş alacağımızdan vaz geçtik. Bizler işimize sahip çıkmak istiyoruz. Bize iş versinler, ekmeğimizi kazanalım.
Akdoğan: “Çinliler yararlılarını bile göçükten çıkaramadı”
Ücretli izne çıkarılan bir diğer işçi Kenan Akdoğan da “Benim dedem ve babam maden emeklisi. Bende 10 yıllık maden işçisiyim ve madende artık profesyonelim. Bunu neden söylüyorum. Çinlilerden maden konusunda üstünüm. Burada 3 Çinli göçükte kaldı. 2 tanesi kaldı. Bir tanesi yaralı çıkarıldı. Ancak o yaralı arkadaşlarını Çinliler çıkaramadı. Onlar kendi işçisini dışarı çıkaramadı. Yine bizler dışarı çıkardık. Çünkü bizler madende tecrübeliyiz. Burada bizim çalışmamız lazım” dedi.
HEMA yetkilileri ise Ersamak Firması ile aralarındaki iş anlaması bittiğinden dolayı işe devam edilmediğini bundan sonraki süreçte yapılan ihalede ihaleyi kim alırsa işe onunla devam edileceğini Ersamak’ın çalıştığı galerilerinde Denfa’ya devredilmediğini ve o galerilerde şuanda çalışma olmadığını ifade etti.