İŞARET DİLİ EĞİTİCİLİĞİ KURSUNDA MUTLU SON

Türkiye'nin her yerinde kurs açabilecekler

İŞARET DİLİ EĞİTİCİLİĞİ KURSUNDA MUTLU SON

 

Haber Merkezi

Bartın Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (ASO)Müdürlüğünce  düzenlenen İşaret Dili Eğiticiliği Kursu sona erdi. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyerler ise sertifikalarını aldı.  Bartın Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Asım Özdemir, törende yaptığı konuşmada “Kursiyerlerimiz bu sertifika ile Türkiye’nin her tarafında İşaret Dili Kursları düzenleyebilecekler” dedi.

Bartın Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü tarafından düzenlenen İşaret Dili Eğiticiliği Sertifika Programı tamamlandı. İşaret Dili Eğiticisi Merve Abar nezaretinde düzenlenen programda daha önce 120 saatlik İşaret Dili Eğitimi programını başarı ile bitiren kursiyerler 200 saatlik İşaret Dili Eğiticiliği Eğitimi programına dâhil oldu. Bu programı da başarı ile tamamlayan kursiyerlere de düzenlenen törenle İşaret Dili Eğiticisi Sertifikaları verildi.

İŞARET DİLİ KURSLARI DÜZENLEYEBİLECEKLER

Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu’nda düzenlenen törene Kurum Müdürü Mehmet Asım Özdemir ve Müdür Yardımcısı Tufan Özpınar katıldı. Kurum Müdürü Özdemir, törende yaptığı konuşmada “Kurum olarak 3 yıldan beri İşaret Dili Eğitimleri düzenliyoruz. İlimizde yüzlerce kursiyerimizi işaret dili sertifikası sahibi yaptık. İlk dönemde Sayın Valimiz Nusret Dirim’in öncülüğünde ilimizde bulunan tüm kamu kurumlarında işaret dili sertifikası olan kamu görevlisi bulunması amacı ile sertifika programı düzenledik. Bu kursun sonrasında da İşaret Dili Eğiticisi programını düzenleyerek bu dönemi tamamladık. İşaret Dili Eğiticiliği programını başarı ile bitiren arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen Kurs Öğreticimiz Merve Abar’a ve Kurum Müdür Yardımcımız Tufan Özpınar’a teşekkür ediyorum. Bu sertifika ile arkadaşlar Türkiye’nin her tarafında İşaret Dili Kursları düzenleyebilecekler. Bartın Halk Eğitimi Merkezi olarak İşaret Dili Eğitimlerini ve halkımızın ihtiyaç duyduğu eğitim programlarını düzenlemeye devam edeceğiz. Bu konuda bizlere desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Nusret Dirim'e ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Yaşar Demir'e teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Daha sonra başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verilerek toplu hatıra fotoğrafı çektirildi

İŞARET DİLİ NEDİR? NEDEN ÖNEMLİ?

İşaret dili, işitme engeli ile dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerin kişisel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla konuşma dilinden farklı olan fakat belli bir sistem içinde el ve vücut hareketleri ile mimiklerin kullanıldığı görsel bir dildir. Gelişen teknolojiye ve uzun süren uygulamalara göre işitme engeli olan bireylerin eğitiminde bireysel özelliklerin ve bireysel ihtiyaçların belirleyici olması gerekmektedir. Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşlarda verilen işitme engellilere eğitim hizmetlerinin tümü, bireylerin işitme kalıntısını en üst düzeyde kullanmaları, dil ve konuşma, sosyal, akademik tüm becerilerini olabilecek en üst düzeye çıkarabilmeyi hedeflemektedir.

HEDEF İŞİTME ENGELLİLERLE İLETİŞİM

İşitme engellilerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla 5378 sayılı ‘Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 15’inci maddesinin 4’üncü paragrafında; ‘… İşitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk Dil Kurumu Başkanlığı tarafından Türk İşaret Dili Sistemi oluşturulur. Bu sistemin oluşturulmasına ve uygulanmasına yönelik çalışmaların esas ve usulleri Türk Dil Kurumu Başkanlığı koordinatörlüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü ve Özürlüler İdaresi Başkanlığınca müştereken çıkarılacak yönetmelikle belirlenir…’ hükmü yer almıştır. Bu hüküm doğrultusunda Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik 14 Nisan 2006 tarih ve 26139 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve çalışmalar Türk Dil Kurumu Koordinesinde başlatılmıştır. 18 Ocak 2011 tarih ve 27919 sayılı Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulamasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik değişikliği ile Türk İşaret Sistemi oluşturuluncaya kadar Bakanlığımıza verilen Türk İşaret Dili öğretici ve tercümanlık kursları düzenleme yetkisi kapsamında ‘İşaret Dili Programı’ hazırlanmıştır. Bu program ile katılımcıların Türk İşaret Dilini aktif bir şekilde kullanması ve işitme engellilerle iletişim kurabilmesi hedeflenmiştir.

MESLEKİ YETERLİLİKLE İSTİHDAM EDİLEBİLECEKLER

Program hazırlama çalışmaları kapsamında alanda çalışan uzmanların görüş ve önerilerinden yola çıkılarak işaret diline özgü yeterlikler belirlenmiştir. Kişisel Gelişim ve Eğitim Alanı öğretim programları, gelişmelere bağlı olarak esnek ve sürekli güncellenmeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır. Bireyler kazandıkları güncel mesleki yeterlikler doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Kişisel Gelişim ve Eğitim Alanı altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye mesleki yeterlikler kazandıracak eğitim ve öğretim olanağı sunulmuştur.