İMAR BARIŞINDA SÜRE UZATILDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinde başvuru süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı. Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazetede yayımlanırken Bartın'da şuana kadar Yapı Kayıt Belge'si için Çevre ve Şehircilik İl ve İlçe Müdürlüklerine toplam bin 709 başvuru gerçekleştirildi. Başvurulardan ise toplam 13 milyon 731 bin 636 TL tahsil edildi.
Son başvuru süresi 31 Aralık
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşların devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefiyle hayata geçirilen İmar Barışı başvuruları ülke genelinde 8 Haziran’da başlamıştı. Başvuru süresinin normalde bugün bitmesi gerekiyordu. Ancak başvuru süresi uzatıldı. Sürenin uzatılmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazetede yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan karar ile 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi başvuru süresi 31 Aralık 2018'e kadar uzatıldı. Söz konusu karar 3194 sayılı İmar Kanunu'nun geçici 16'ncı maddesi gereğince verildi.
Yapı Kayıt Belgesi örnekleri yayımlandı
Bartın’da ise şuana kadar Yapı Kayıt Belgesi için Çevre ve Şehircilik İl ve İlçe Müdürlüklerine toplam bin 709 başvuru gerçekleştirildi. Başvurulardan ise toplam 13 milyon 731 bin 636 TL tahsil edildi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, Yapı Kayıt Belgesi başvuruları ile ilgili örneklerin yayımlandığını söyledi. Özcan, “Bu çerçevede; Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari nitelikte olmayan taşınmazları için başvuru yapılacak ise, söz konusu Kamu idaresinin, mutlak suretle, işbu duyurunun ekinde yer verilen, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idarelerinden birisi olması, ibadethaneler için yapılacak başvurularda ise, yapının bir bölümünde ticari maksatla kullanılan bağımsız bölümlerin olması halinde, bu bölümler için ayrıca Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulması, gerekmektedir. Bu kapsamda 20 Eylül 2018 tarihli ve 30541 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslara göre yapılacak olan Yapı Kayıt Belgesi başvuruları ile ilgili örnekler yayınlanmıştır” şeklinde konuştu.
Yapı Kayıt Belgesine başvurular e- Devlet üzerinden
13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için başvuruları, e-Devlet üzerinden alınıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca vatandaşın devletle ihtilaflı durumunun ortadan kaldırılması, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması hedefleniyor. Düzenleme 31 Aralık 2017 tarihinden önceki ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapıları kapsıyor. Bu kapsamda Yapı Kayıt Belgesine başvurular, e- Devlet sistemi üzerinden yapılıyor.
Vatandaşların ve kendi beyanı esas alınıyor
E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının 'jpg, jpeg veya png' olması gerekiyor." Vatandaşlar başvuru işlemini tamamladıktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla kendilerine bilgilendirme gelecek. Bunun üzerine Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedelini yatırılabilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak.
Bedel 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek
Yapı kayıt belgesinin bedeli, en son 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek. Vatandaşlar başvuruyu yaptıktan sonra hemen bedelini yatırmaları halinde yine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgelerini e-Devlet üzerinden alabilecek.
İşte istenilen belgeler!
E-devlet şifresi (PTT Şubelerinden alınacak.) Geçerli bir cep telefonu numarası, Geçerli bir e-posta adresi, Beyan edilecek yapının adresi, Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2), Yapıdaki konut ve işyeri sayısı, Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.) Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2), Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek.) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi, Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı. jpg. jpeg veya png olmalıdır.)