İhracat yapmak isteyenlere fırsat

TSO'dan dış ticaret semineri

İhracat yapmak isteyenlere fırsat

Nurdan Eroğlu

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Koordinasyonu tarafından Bartın’daki sanayici ve iş adamlarına seminer verildi. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) İnovasyon Merkezinde verilen seminerde Ekonomi Bakanlığı diş ticaret uzmanları, İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları ve Ülke Masaları, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan Pazarına İhracat İmkanları gibi konularda bilgi verdi.

Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Koordinasyonu tarafından Bartın’daki sanayici ve iş adamlarına seminer verildi. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) İnovasyon Merkezinde verilen seminere TSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Balık, Bilim, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Biron Cangi, OSB İl Müdürü Oğuzhan Kasapoğlu, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Bartın Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Osman Bahadır Kalecik, sanayiciler ve iş adamları katıldı. Seminerde Ekonomi Bakanlığı Diş Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları ve yine Ekonomi Bakanlığından Diş Ticaret Uzmanı Harun Koçak ta Ülke Masaları, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan Pazarına İhracat İmkanları hakkında bilgi verdi.

DURU: “DEVLET DESTEKLERİ 11 BAŞLIK ALTINDA TOPLANIYOR”

İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları hakkında iş adamlarına ve sanayicilere bilgi veren Ekonomi Bakanlığı Diş Ticaret Uzman Yardımcısı Rukiye Duru, “Bu kapsamda verilen desteleri 11 başlık altında toplayabiliriz. UR-GE desteği, pazara giriş belgelerin desteklenmesi, Pazar araştırması ve pazara giriş desteği, yurtdışı fuar desteği, yurtiçi fuar desteği, yurtdışı birim marka ve tanıtım desteği, tasarım desteği, marka desteği, küresel tedarik zincirine giriş desteği, alıcı kredisi ve sigorta tazmin desteği ve Türkiye ticaret merkezleri destekleri mal ihracatına yönelik devlet destekleridir. yurtdışında gerçekleştirilen fuar katılımlarının desteklenmesine ilişkin; desteğe esas tutar Bakanlık tarafından belirlenerek resmi web sayfasında ilan edilen; yer kirası, nakliye, ulaşım ve standa ilişkin giderlere karşılık olarak katılımcıya metrekare bazında ödenecek bedel. Yurt dışı fuar organizasyonlarında;  fuar bazında Bireysel katılımı desteklenen fuarlarda; fuar ve/veya ülke ve/veya sektör bazında belirlenir” dedi.

İŞTE VERİLEN DESTEKLER!

UR-GE desteği hakkında da açıklamalarda bulunan Duru sözlerine şöyle devam etti:

“UR-GE projelerinde, kümelerin yurtdışında tanıtılmasına yönelik harcamalar destek kapsamına alınmıştır. Böylece, kümelerin hedef pazarlarında markalaşabilmesinin yolu açılmıştır. UR-GE Projelerinin 3 yıllık destek süresine, ilave 2 yıl eklenebilmesinin önü açılmıştır. Proje yaklaşımı, ihtiyaç analizi, gelişim yol haritası ve performans denetimi ve yurtdışı fuarlara 1 defa fuar ziyareti şeklinde katılımdır. Pazara giriş belgeleri desteğinde firmalarımızın bir ülke pazarına girişte avantaj sağlayan ve akredite edilmiş kurum veya kuruluşlardan aldıkları çevre ve kalite belgeleri, insan can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretler ile test/analiz raporu alma giderleri, tarım ürünlerine ilişkin laboratuvar analizleri ve belgelendirme giderleri firma başına yıllık 250 bin  ABD Dolarına kadar yüzde 50 oranında desteklenmektedir. Yıllık şirket başına 250 bin ABD Doları limit korunmuş olup, belge başına 25 bin ABD Doları sınırı kaldırılmıştır. Böylece gemi ve yat sektörü gibi yüksek maliyetli belge giderlerinin olduğu sektörlerdeki pazara giriş belgelerinin desteklenebilmesinin önü açılmıştır.

Pazar araştırması ve pazara giriş desteğinde işbirliği kuruluşlarımız, yılda 5 adede kadar Sektörel Ticaret Heyeti, 10 adede kadar Alım heyeti düzenleyebilmekteydi. Bu sınırlamalar kaldırılarak, işbirliği kuruluşlarımızın daha fazla heyet düzenleyebilmesinin önü açılmıştır.

ARSALAR ŞİRKETLER İÇİN BİRİM TANIMINA İLAVE EDİLDİ

Yurt dışı birim, marka ve tanıtım desteğinde üzerine bina yapılmak üzere kiralanan arsalar da yurt dışında faaliyet gösteren şirketler için birim tanımına ilave edilmiştir. Tanıtım harcamalarının ve markalaşma faaliyetlerinin daha fazla önem kazanması sebebiyle, bu faaliyetlere ilişkin destek oranları 10 puan artırılmıştır. Destek sürelerinde ülke esası getirilmiştir. Türkiye ticaret merkezleri desteğinde Türkiye ticaret merkezlerine ilişkin dekorasyon ve kurulum giderleri yani 300 bin dolar destek kapsamına alınmıştır. Tasarım desteğinde işbirliği kuruluşları tarafından düzenlenen tasarım yarışmalarında dereceye girmek suretiyle yurtdışı eğitim ve yaşam gideri desteğinden faydalandırılacak tasarımcı sayısını yıllık 30’dan 60’a çıkarılmıştır. Tasarımcı şirketleri ve tasarım ofisleri tarafından gerçekleştirilen marka tescilinin yenilenmesi giderleri destek kapsamına alınmıştır. Tasarım ve Ürün Geliştirme Projelerinin kapsamında alımı desteklenen harcamaların listesi sektörden gelen talepler doğrultusunda geliştirilmiştir.

GİDERLER YÜZDE 50 ORANINDA DESTEKLENMEKTE

Küresel tedarik zincirine giriş desteğinde ihracatçılarımızın küresel firmalar ile yeni tedarikçi ilişkileri kurmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan yeni destek mekanizması kapsamında; proje bazlı olarak üretici firmalarımızın ihtiyacı olan; yazılım alımı, eğitim/ danışmanlık, sertifikasyon, ürün geliştirmeye dönük makine ekipman alımı ve yurt dışı ofis depo kiralama giderleri desteklenmektedir. Proje kapsamında gerçekleştirilen giderler yüzde 50 oranında desteklenmektedir. Proje süresi iki yıl olup proje başına 1 milyon ABD Dolarına kadar destek verilecektir. Firmaların azami 1 projesi destek kapsamındadır. E-ticaret sitelerine toplu üyelik desteğinde ihracatçılarımızın e-ticaret platformlarında daha etkili olabilmelerini sağlamak amacıyla oluşturulan yeni destek mekanizması kapsamında; işbirliği kuruluşlarının, en az 250 şirketin yer aldığı toplu üyelik başvurularıyla şirketlerin e-ticaret sitelerine üyelik giderleri desteklenmektedir. Üyelik giderleri yüzde 80 oranında ve 3 yıl süresince desteklenmektedir. Her bir şirket için yıllık en fazla 2 bin ABD Doları tutarında destek sağlanmaktadır. Bir işbirliği kuruluşu en fazla 5 e-ticaret sitesi için destekten faydalanabilmektedir. EXIMBANK  sigorta tazmin desteğinde ihracatçılarımızın yeni pazarlara girerken üstlendikleri risklerin Eximbank tarafından daha cesur bir şekilde sigortalanmasının sağlanması amacıyla Kredi Sigortası Tazmin Desteği: Eximbank’ın, tazminat ödemeleri neticesinde oluşan, zarar oranının yüzde 60’ın üzerine çıkması durumunda, bu oranın üzerinde kalan giderler 20 milyon ABD Dolarına kadar desteklenmektedir. Proje Bazlı İhracat Sigortası Desteği ise Yatırım malı ve makina gibi orta/uzun vadeli sigortaya konu nitelikteki mal ihracatının sigortalanmasına yönelik işlemlerde, Eximbank tarafından yapılan tazminat ödemelerinin reasüre edilemeyen kısmı  yüzde  50 oranında yıllık 100 milyon ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.”

KOÇAK’TAN BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ VE LÜBNAN İHRACATI

Seminerde Ekonomi Bakanlığından Diş Ticaret Uzmanı Harun Koçak ta Ülke Masaları, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan Pazarına İhracat İmkanları hakkında bilgi verdi. Koçak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Lübnan Pazarına ilişkin şunları söyledi:

“Birleşik Arap Emirliklerinin ekonomik yapısı petrol ve doğalgaz gelirlerine dayanan istikrarlı ekonomi, ekonomide sektörel çeşitliliğe (sanayileşmeye) yönelim, serbest piyasa düzeni, serbest dış ticaret, yoğun ulusal rekabet, aktif özel sektör, Suudi Arabistan’dan sonraki 2. büyük kik/gcc ekonomisidir. Gelişmiş bankacılık sektörü, serbest döviz satışı/transferi, başkent Abu Dhabi, petrol ve doğalgazın yüzde 95’ine sahiptir. Dubai, bölgede ticaret/re-export/finans merkezidir. 2017 yılı federal bütçesi 13,2 milyar dolardır. Dış ticareti, bütçesi ve cari işlemleri fazla veren ekonomidir. Dış ticaretinde ithalatı, genelde yüzde 5 oranında gümrük vergisine tabidir. Kik, gafta, efta & Singapur’dan ithalat gv’den muaftır. Gıda ürün ithalatı; sağlık belgesi ve helal sertifikasına tabidir. petrol hariç, ihracatı re-export ağırlıklıdır. Yabancı firmalar, serbest bölgeleri re-export için tercih etmektedir. Re-export yaptığı başlıca ülkeler; İran, Irak, Pakistan, Hindistan’dır. Sabit döviz kuru 1 dolar: 3,67 dirhemdir. KDV söz konusu değildir. Mega projelerde kullanılacak yapı malzemelerinin tercihinde proje-mimarlık firması yetkilidir. İhracatının yüzde 82’lik kısmı Asya (Türkiye dahil), yüzde 8’lik kısmı Avrupa’ya, yüzde 4’ü Afrika’ya, yüzde 2’si Kuzey Amerika’ya (veya yüzde 49’u APEC ülkelerine) yapılmıştır. Başlıca ihracat pazarları Japonya, Hindistan, Çin, Umman, Güney Kore, Suudi Arabistan, Singapur, Tayland, Pakistan ve Hong Kong’tur. İhraç potansiyeli olan bazı ürünlerse tıbbi teçhizat ve ekipmanları, oto yedek parça, yapı malzemeleri seramik karo/vitrifiye, kapı, kimyasallar, taze meyve sebze (narenciye), kabuklu meyveler, ev tekstili, ofis mobilyası, mutfak ve bahçe mobilyası, hazır giyim (kadın, çocuk, genç), iç giyim, ayakkabı, aydınlatma cihazları, beyaz eşya bulaşık makinası, buzdolabılar, TV, gıda bakliyat, zeytinyağı, peynir, tavuk eti, salça, kişisel bakım ürünleri (kozmetik, sprey, tıraş malzemeleri, mutfak malzemeleri cam ve plastiktendir.

LÜBNAN’IN EKONOMİK YAPISI NE?

“Lübnan’ın  ekonomik yapısı dış ticaret, bütçe ve cari işlemler açık vermektedir. serbest piyasa düzeni, serbest dış ticaret, aktif özel sektör,  hizmet sektörü ağırlıklı ekonomi, yabancı sermayeye ve ithalata açık, gelişmiş finansal/bankacılık sektörü, körfez Arap bölgesiyle yakın iş/turizm ilişkisi, enerjide dışa bağımlılık, elektrik üretimi yetersiz, diasporadan yılda 7,4 milyar dolar katkı, piyasada/yurtdışına döviz satışı serbest, sabit döviz kuru  1dolar: 1,507 Lübnan poundu, KDV oranı yüzde 10’dur. 2,1 milyon işgücünün yüzde 25’i kadındır. İşsizlik yüzde 6,7’dir. Lübnan’ın ihracat yaptığı ülkeler, ihracatının yüzde 45’lik kısmı Ortadoğu bölgesine, yüzde 34’ü Afrika’ya ve yüzde 11’lik kısmı Avrupa’ya yapılmıştır. Başlıca ihracat pazarları Suudi Arabistan, BAE, Güney Afrika Cumhuriyeti, Irak, İsviçre, Suriye, Katar, Mısır, Türkiye Kuveyt’tir. Türkiye açısından piyasanın avantajları, küçük, ancak genç ve eğitimli nüfus, dış dünyaya açık ve yenilikleri takip eden toplum, Lübnan’ın yatırım projeleri için finansal kaynak genişliği, ithalata dayanan tüketim, coğrafi yakınlık, Türk ürünlerinin rakiplerine göre ucuz olması, firmalarımıza (ürünlerimize) sıcak yaklaşım, müteahhitlerimize güven duyulması, müspet bürokrasi ve iş dünyasının mevcudiyeti ve karşılıklı vize muafiyetidir. potansiyel ihraç ürünleri oto yedek parça ve aksesuarları, bayan ve çocuk hazır giyim,  gıda, inşaat/yapı malzemeleri, tıbbi teçhizat ve ekipman, elektrik malzemeleri, kozmetik ve vücut bakım ürünleri, mutfak eşyası, beyaz eşya ve ev tekstilidir.” Uzmanlar seminerde ayrıca işadamlarının ve sanayicilerin sorularını da yanıtladı.