IFAD proje çalışmaları başladı

Proje bütçesi 35 Milyon Dolar

IFAD proje çalışmaları başladı

Nurdan Eroğlu

Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan "Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi" çalışmaları başladı. 3 il için 35 milyon dolarlık dev bütçeye sahip proje için Bartın İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğünde toplantı yapıldı. Toplantıya bakanlık yetkililerinin yanı sıra yurt dışından gelen heyette katılırken kırsal kalkınma açısından büyük önem taşıyan proje Bartın’ın köylerinde de anlatıldı.

Türkiye için hazırlanan Sonuç Odaklı Ülke Stratejik Fırsatlar Raporu (Result-Based Country Strategic Opportunities Programme–RB-COSOP) hem Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) hem de Türkiye Cumhuriyeti tarafından kabul edilirken Bartın’da IFAD kapsamına alınmıştı. Söz konusu raporda yer alan RB-COSOP döneminde Yüksek Kesimler için Kırsal Kalkınma Programı kapsamında Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan "Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi"  uygulanması öngörülürken üç il için ayrılan proje bütçesi ise 35 milyon dolar olarak açıklandı.

3 İLİ ZİYARET ETTİLER

Bartın İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca; Kalkınma Bakanlığı tarafından belirlenen ilçe bazlı gelişmişlik endeksleri dikkate alınarak; dağlık alanlarda, parçalı, küçük arazilere sahip, dezavantajlı coğrafik koşullarda yaşayan üreticilerimizin değer zinciri geliştirmek, sürdürülebilir doğal kaynak yönetimi yoluyla ekonomik çeşitliliği destekleyerek gelirlerini artırmak, yaşam standartlarını yükselterek kırsal yoksulluğu azaltmak amacıyla Kastamonu, Sinop ve Bartın illerinin genelde dağlık kesimlerinde yaşayan üreticilerimiz için bir kırsal kalkınma projesi uygulanacaktır. Uygulanması planlanan projenin fizibilite çalışmalarını yapmak üzere kredi kuruluşu Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü uzmanlarından oluşan bir misyon heyeti proje sahasında gerekli çalışmaları yapmak üzere 26 Şubat - 02 Mart 2017 tarihlerinde Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini ziyaret ettiler” dedi.

BAYRAM BARTIN’IN TARIMSAL YAPISINI SUNDU

Bartın’da ki ziyaret esnasında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcileri, yurt dışından gelen heyet, İl Müdürlüğü yönetici ve teknik personeli, Bartın TSO Başkanı, Bartın Orman İşletme Müdürü, Bartın Üniversitesinden akademisyenler, birlik ve kooperatif başkanları, üreticiler ve bazı köy muhtarları katıldı.  Toplantıda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlü Abdulsetter Bayram tarafından Bartın’ın tarımsal yapısı hakkında bir sunum yapıldığı ve bilgi alış-verişinde bulunuldu. Toplantının ardından yerinde tespit ve gözlemleme yapmak amacıyla Merkeze bağlı Bedil ile Amasra İlçesine bağlı Topderesi köylerine gidildi.

KÖYLER ZİYARET EDİLDİ

Köy ziyaretlerinde köy halkıyla da görüşmeler yapılarak proje hakkında bilgilendirme yapıldı. Uygulanabilecek alt projeler hakkında bilgi alış-verişinde bulunuldu. Müdürlük ziyaretlerle ilgili “Çalışmalar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Islahı ve Sulama Sistemleri Daire Başkanlığı Dış kaynaklı Projeler Birim Koordinatörü Saliha Akbaş, Mühendis Nejla Furtana, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD)Türkiye Sorumlusu Ms. Dina Saleh, Misyon Başkanı Mr. Nigel Smith, IFAD uzmanları Mr. Abdelkerim Sma, Mr. Peter Chirstensen, Mr. Jacopo Monzini, Mr. Resat Lule'dan oluşan bir heyet ile İl Müdürü ve il müdürlüğü çalışanları tarafından yürütüldü. 2017 yılında fizibilite ve proje ana rapor çalışmaları tamamlanacak olan Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan "Batı Karadeniz Kırsal Kalkınma Projesi"nin uygulanmasına 2018 yılında başlanması planlanmıştır” açıklamasında bulundu.

İFAD MÜJDESİNİ MİLLETVEKİLİ TUNÇ VERMİŞTİ

AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Bartın’ın BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (İFAD) desteklerinden yararlanmasına karar verildiğini duyuran isim olmuştu.

Bartın’ın BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (İFAD) desteklerinden yararlanmasına karar verildiğini açıklayan Milletvekili Tunç, BM Tarımsal Kalkınma Fonu tarafından Bartın’la birlikte Türkiye genelinde 8 ilin destekleneceğini belirtmiş ve Bartın’ın İFAD kapsamına alınmasının tarımsal kalkınma açısından çok önemli olduğunu kaydetmişti. Milletvekili Tunç konuya ilişkin açıklamasında diğer tarım desteklerine ilaveten BM İFAD fonlarından sağlanacak fonlarla, gerek tarımsal üretim gerekse hayvancılık alanında önemli işletmeleri Bartın’a kazandıracaklarının da altını çizmişti.