İBB araçları tartışma konusu oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB) Bartın'da afet bölgelerinde çalıştırılmak üzere gönderilen araçlar tartışma konusu oldu. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde araçların bekletilerek çalıştırılmadığını söylerken Bartın Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı. Valilik konuyla ilgili 'ilgili birimlerden bilgi almak yerine, varlığını hatırlatmak için dayanağı olmayan ve iyi niyetle bağdaşmayan ithamda bulunmak son derece üzücüdür' derken Valiliğin açıklamasında Milletvekili Bankoğlu'ndan cevap gecikmedi.

İBB araçları tartışma konusu oldu

İstanbul Büyükşehir Belediyesince (İBB) Bartın’da afet bölgelerinde çalıştırılmak üzere gönderilen araçlar tartışma konusu oldu. CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünde araçların bekletilerek çalıştırılmadığını söyledi. Araçların atıl olarak bekletildiğini belirten Milletvekili Bankoğlu, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sel felaketi yaşayan ilimize AFAD’ın talebi ile gönderdiği iş makinaları yaklaşık 2 gündür Bartın Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü önüne çekilmiş atıl bir durumda bekliyor. Araçlar neden sahada değil? Bartın Valiliği yetkisinde olan araçlar neden çalıştırılmıyor? Valilik, AFAD’ın talebi ile gelen bu araçların, Bartınlılara acil yardım etmek üzere burada olduklarını anlamadı mı? Teyakkuz halinde olmak bu mu ?" dedi.

Valilikten Bankoğlu’na cevap

Bunun üzere Bartın Valiliğinden açıklama geldi. “İlgili birimlerden bilgi almak yerine, varlığını hatırlatmak için dayanağı olmayan ve iyi niyetle bağdaşmayan ithamda bulunmak son derece üzücüdür” diyen Valilik konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“26.06.2022 akşamından itibaren yoğun yağmurlarla sele maruz kalan ilimiz AFAD’ın koordinasyonunda diğer sele maruz kalan iller gibi selin oluşturduğu etkilerle yoğun mücadele etmektedir. AFAD’ın çağrısı üzerine ilimiz araç kapasitesi dahil Kocaeli’den Çankırı’ya Kayseri’den Sakarya’ya, Karayollarından Ormana, DSİ’den Kızılay’a kadar yoğun bir çaba sarfedilmekte, kimse yardımını desteğini öne çıkarmadan reklam kaygısı gütmeden sorumluluğunu yerine getirmektedir.

İlimize yardım için AFAD’ın çıktığı çağrı ile gelen araçlar cinsine ve niteliğine göre yönlendirilmektedir. Burada herhangi bir ayrım, farklılık söz konusu değildir.

Yağmur sona erdikten sonra, 28.06.2022 tarihinde yani dün sabah saat 05.00’den itibaren ilimize peyderpey intikal eden bahse konu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin araçlarının da bilgisi intikal ettiği anda İl Özel İdaresi, Bartın Belediyesi ve Kozcağız Belediyesini desteklemek için planlanmıştır.

Ancak anlaşıldığı üzere ilgili birimler kendi planlamalarını iş akışları çerçevesinde gerçekleştirmek üzere iken, bu kadar yoğunluğun içerisinde ilgili birimlerden bilgi almak yerine, varlığını hatırlatmak için dayanağı olmayan ve iyi niyetle bağdaşmayan ithamda bulunmak son derece üzücüdür.

AFAD koordinasyonunda tüm afetlerde olduğu gibi çalışmalarımız gelen tüm araçlar, kişi ve kurumların ihtiyaçları doğrultusunda yönlendirilerek devam etmektedir.

Kamuoyuna açıklama ve tenkit yapmak yerine görülen bir eksiklik söz konusu ise Sayın Milletvekili’nin doğrudan bize iletmesi kamu yararı açısından doğru olurdu.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

Bankoğlu: “Valilik tarafından yapılan açıklama gerçekleri ifade etmemektedir”

Valiliğin bu açıklamasına ise Aysu Bankoğlu’ndan cevap gecikmedi. Bankoğlu, “Böyle olağanüstü bir zamanda İBB ya da başka yerden gelen iş makinelerinin ve operatörlerin 2 gün yatması ve bu durumdan yetkililerin haberdar olmaması, yurttaşların anlayışla karşılayacağı bir konu olamaz.  Hangi görüşten olursa olsun büyük mağduriyet içindeki yurttaşlara hizmet etmek, nereden gelirse gelsin yardımı yerine ulaştırmak birincil görevdir.

Sahada halkımızın yanında olmamız gereken zamanı, kamuoyuna böyle bir açıklamayla harcamayı doğru bulmasam da, afeti dahi siyasete konu etmek abesle iştigaldir. Bilinmesini istediğim, konuyu dile getirmemiz sonrası bekleyen iş makineleri sahaya çıkartılmıştır ve önemli olan da budur.

Valilik tarafından yapılan açıklama gerçekleri ifade etmemektedir. İBB Afet Koordinasyon Merkezi(AKOM) tarafından gönderilen bilgilendirme yazısında araçların sayıları, geliş tarih ve saatleri ile kimin emrine gönderildiği belirtilmiştir.” dedi.