HUZURLU TATİLİN ADRESİ MUGADA KARAVAN PARKI TESİSLERİ

Bu fırsatı kaçırmayın!

HUZURLU TATİLİN ADRESİ MUGADA KARAVAN PARKI TESİSLERİ

Nurdan Eroğlu

Yeşille mavinin buluştuğu ve eşsiz bir sahile sahip olan Mugada’da İl Özel İdaresi tarafından kurulan Karavan Parkı Tesisleri ve Bungalov Evleri misafirlerini bekliyor. 30 karavanlık park alanına, duşa kabini, televizyon, mini dolabıyla 6 bungalov eve, spor sahasına ve çocuk parkına sahip olan tesis, tatilcilere huzurlu bir ortamda tatil imkanı sağlıyor. Üstelik sadece geceliği 75 TL’ye

Yeşille mavinin buluştuğu ve eşsiz bir sahile sahip olan Mugada’da İl Özel İdaresi tarafından kurulan Karavan Parkı Tesisleri ve Bungalov Evleri misafirlerini bekliyor. 30 karavanlık park alanına, duşa kabini, televizyon, mini dolabıyla 6 bungalov eve, spor sahasına ve çocuk parkına sahip olan tesis, tatilcilere huzurlu bir ortamda tatil imkanı sağlıyor. İl Genel Meclisi Kenan Dursun ve Meclisi Üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış ve  daire amirleri, basın mensuplarına tesisi tanıttı. tanıtım öncesinde ise Başkan Dursun ve Genel Sekreter Kayış, Mugada’da yapılan imar çalışmalarını anlattı.

KAYIŞ: “İMAR ÇALIŞMALARIYLA 7 DÖNÜMLÜK BİR ARSA ORTAYA ÇIKTI”

Mugada’da yapılan imar çalışmalarıyla 5 yıldızlı otel yapılabilecek alanların ortaya çıktığını ifade eden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İbrahim Kayış, “Bulunduğumuz yer Mugada’nın sadece bir bölümü. Bizim Karavan Park dediğimiz alan da Özel İdaremize ait bir yer. İlk olarak buranın hâlihazır haritası yapıldı. İdare olarak biz bunun alt yapısını oluşturduk ve Meclis’imiz de karar verdi. Haritasını yapmak bile işin doğrusu belli bir süre gerektirdi. Bu gibi yerlerde yapılaşmanın ve birtakım hizmetlerin ne kadar zor olduğunu size anlatmak istiyorum. Bu kapsamda ilk olarak hâlihazır haritası yapıldı ardından imar çalışmaları başlatıldı. İmar çalışmaları tamamlandıktan sonra 18 uygulaması yapıldı ve 18 uygulaması yapılan yerlerde vatandaşlarımıza tapuları dağıtıldı. Burada beş yıldızlı otel olarak belki de Bartın’da ilk defa planlanan ve tasarlanan 7 dönümlük bir arsa ortaya çıktı. 7 dönümlük bir arsa Bartın ölçeğinde, bir ilde belki de bu yörenin en güzel coğrafyasında turizm yönünden önemli bir destinasyon olarak ortaya çıkmış olacak” dedi.

“BUNU YAPMAK HİÇ KOLAY DEĞİL”

Mugada’da yapılan imar uygulamasının çok kolay olmadığını kaydeden Kayış, “Ben bunu gerçekten çok önemsiyorum.  Bütün meclis üyelerimiz, Meclis Başkanlarımız, meclis divanlarımız gerçekten hepsi oy birliği ile bu konuya benden daha çok isteyerek heyecan durarak eğildiler. Bir yerleşim yerinde bir günde 54 adet İmar Kanununa, Gecekondu Kanununa, Kıyı Kanununa aykırı yapıyı yıkıyorsunuz ve insanlara diyorsunuz ki ‘Size burada 18 uygulaması yapacağız ve size tapu vereceğiz.’ Bu yüzden bizi karar organımızı, İl Genel Meclisimizi, birim müdürü arkadaşlarımızı, imarda çalışan arkadaşlarımızı anladıkları için bölge halkına da ben şükranlarımı arz ediyorum. Çok kolay değil bu. Bir direnç gösterildi çünkü haklıydılar. Bir 18 uygulamasında ne olacak, nedir bu? Devletin girdiği yerde acaba bunlar vatandaşın menfaatine bir çalışma olacak mı? Sorularının en mantıklı cevabı burasıdır. Buradaki vatandaşlar endişelerini ben dâhil bütün arkadaşlarımıza telefonla arayarak bildirdiler. Şu anda bile bana gelerek teşekkür ediyorlar” şeklinde konuştu.

 

550-600 BİN TL’YE MAL OLDU

Karavan Park Tesisleri’nin yapımı için 550-600 bin TL gibi bir kaynak harcandığını kaydeden Kayış,  “Bu işler kolayla olmuyor. Karavan Park’a devletimiz 550-600 bin TL gibi bir kaynak tüketti. Eğer burası ihale edilseydi 3-4 milyon TL’ye burası ihale edilemezdi. Tamamen amatör bir ruhla kimi zaman iş makinelerimizle kimi zaman kendi çalışanlarımızla burada parke döşedik. Burada müdürümüzle, mühendisimizle çalıştık ve bu tesis böyle ortaya çıktı. Bundan sonra Bartın olarak hepimizin buraya sahip çıkması lazım. Çok yorulduk ama şimdi buraya gelince dinlenmiş oluyoruz. Yine buradan Hatiplere yol bağlandı. Şu anda 2017 yılı sonuna kadar yolumuz Hatipler’e geçmiş olacağız. Meclis’imiz bir karar verdi, irade buyurdu, ortaya bir projeksiyon koydu. Hızımızı kesmeden buradaki çalışmaların bir benzerini Büyükkızılkum’da yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.

KESERCİ: “HAK SAHİPLERİNE TAPULARI DAĞITILDI”

İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü Erol Keserci, Mugada’daki 18 imar uygulama çalışması ile hak sahiplerine tapularının verildiğini söyledi. Keserci, “Mugada sahil kesimimizde özellikle kaçak yapılar mevcuttu. Buradaki kaçak yapılar hakkında idaremiz kararlı bir davranış sergileyerek bunlar hakkında idari para cezaları ve yıkım kararı alındı. O zamanki kaçak yapılaşmalarda baraka, teneke türünde yapılar vardı. Yıkım kararının uygulanmasına müteakip buradaki bir yıkım çalışması başladı. O zamanlar yıkımda bize hep karşı geldiler daha sonra ise bu uygulamalar başlayınca teşekkür etmeye başladılar. O imar planı çalışmalarından ve imar planının onaylanmasından sonra 18 uygulaması başlatıldı. Daha önce burada parsellerin tamamı hisseliydi. 18 uygulamasıyla sadece hak sahiplerinden kanunen yüzde 40’a  kadar arsa payı alındı ve devletin olmuş oldu. Bunları da devlet kendine almadı. Bu yüzde 40’ını aldığıyla yol yaptı, sağlık ocağı yaptı, jandarma yeri yaptı bu gibi yerler yaptı. Artı buradaki imar planı ile ilgili iki tane yıldızlı otel yapılabilecek yer çıktı. Konaklama tesisler yapılabiliyor park ve bahçeler yapılabiliyor. 18 uygulamasının bitiminden sonrada yeni tapular çıkarak tapular sahiplerine dağıtıldı” dedi.

DURSUN: “27 HEKTARLIK BİR ALANDA İMAR PLANI YAPILDI”

Tüm eleştirilere rağmen Mugada’da  güzel işler yapıldığını ve 32 hektarlık alanının imara açıldığını ifade eden  İl Genel Meclis Başkanı Kenan Dursun da şu açıklamalarda bulundu:

“Bugün 14 kilometrelik sahil şeridi olan, plajları olan Bartın’ın Mugada sahilindeyiz. 1995 yılında başlayan Mugada’daki 6 hektarlık alandaki imar planı bugün artık 32 hektarlık bir alana yayılmış, gelişen bir Mugada’ya ulaştı. 6 hektarlık bir alanda imar planı yapılmış ama 18. madde uygulaması yapılarak bunun yolları, sosyal alanları, yeşil alanları terk edilmemişti. Plan yapmak önemli değil planın gerekliliğini ortaya koymak çok önemli. İşte burada 1995 yılında yapılan 6 hektarlık imar planının ilk etapta 2011 yılında 18.madde uygulamasını da yaparak orayı bitirmiş olduk. O zaman çok sıkıntılar yaşadık. Bizi eleştirenler, ‘İl Özel İdaresi burada katliam yapıyor’ diyenler de oldu. O dönemde buraya baktığımızda bu sahilde imara aykırı yapılar had safhaya çıkmıştı. Ama biz ilk etapta bu hektarlık alanda yapmış olduğumuz düzenlemeyle, kararlı adımlarla ilerledik. Bu ilk etap bazı şeylerin de başlangıcı oldu. Mugada sadece 6 hektarlık alanda sıkışıp kalmamalıydı. Çünkü buraya günde 25 bin vatandaş geliyor, denize giriyor ve buradan faydalanıyor. İşte bu nedenle 27 hektarlık bir alanda daha İl Öze İdare hem imar planı yaptı hem 18.madde uygulaması yaptı hem de vatandaşların tapularını kendilerine teslim etti. Burada artık yıldızlı otelle inşa edilebilir çünkü planı var, nereye yapılacağı belli, vatandaşların parsellerine hangi boyutta inşaat yapabilecekleri belli.

TESİSTE BUNGALOV EVLERİNİN SAYISI ARTTIRILACAK

Biz de Özel İdare olarak Milli Emlak’ta olan bir alanda düzenleme yaptık, bu tabi amatör bir ruhla başladı ama sonucunda güzel bir noktaya geldi. Mugada’daki Karavan Park Tesisleri 30 karavancıya hizmet edecek. Burada yine 6 adet de bungalov evler var, inşallah bunun sayısını da arttırmayı düşünüyoruz.  Bunun yanında profesyonel ve amatör balıkçılık yapan teknecilerimiz de teknelerini muhafaza edecek güzel bir park alanına kavuştu. O nedenle buradaki imar planı herkesi düşünüyor. Yer sahiplerini düşünüyor, gelen konukları düşünüyor. Ortaya çıkan bu güzellikler Bartın’ımıza, memleketimize güzel hizmetler edecek. Mugada, 32 hektarlık alanın üzerinde gelişirken karşıdaki Hatipler Plajına da bağlanarak bu alan daha gelişmiş olacak. Burada sıkışmış 25 bin kişilik ziyaretçi sayısı aynı zamanda bu kumsaldan 1 kilometre gibi bir yürüyüş mesafesinde diğer sahile de geçmiş olacak. Bu sene inşallah o yolumuzu da bitirmiş olacağız, onun ödeneklerini de aktardık, yatırım çalışma programına da aldık.”

“TESİSLERİMİZİN ARKASI ORMAN, KARŞISI DENİZ”

Derdimiz Bartın’da turizmi en modern şekilde yapabilmek. Bunlar daha ayağa kalkışımız, bundan sonra yürüyeceğiz ve koşacağız. Daha düne kadar buralar imara aykırı binalarla doluydu ama bugün planlı bir Mugada var. Bartın’da turizmi hakikatten olması gerektiği gibi canlandıracağız ve Bartın’ımıza, bölgede yaşayan vatandaşlarımıza katma değer sağlayacağız. Buraları iyi tanıtmamız lazım. Buradaki Karavan Park Tesislerimizin arkası orman, karşısı deniz. Deniz, kum ve orman bir arada, hepsini bir arada barındıran çok yer yok. İnşallah bunu daha iyi anlattığımız da ve buraları daha da güzel hale getirdiğimizde bunlar Bartın’a miras olarak kalacak en önemli eserlerdir. İmar Müdürlüğümüz bu noktaya taşırken çok zorluklar yaşadı. Her zorluğa göğüs gerdik, her eleştiriyi dinledik ama yolumuzdan şaşmadık. O nedenle başta Genel Sekreterimiz ve İmar Müdürümüze teşekkür etmemiz lazım. Çünkü bu işler biraz cesaret işi, bizler cesur olduk, doğru bildiğimiz işi yaptık. Bu gördüğünüz alanlarda Mugada daha da gelişecek. Müracaatçılar olduğu sürece de İmar servisimiz onlara uygun planları da vererek evlerini yapmalarını sağlayacaktır.

DOĞAYLA BAŞ BAŞA KALMAK İSTEYENLERE GÖRE!

Bartın İl Özel İdaresi, karavan tatilcilerinin güzergâhında olmayan Bartın’ı bu alanda en gözde uğrak yeri haline getirecek bir projeyi hayata geçirerek büyük bir eksikliği giderdi. Mugada’da yapılan ve Bartın’ın ilk kamp ve karavan alanı, geniş imkânları ve tabii güzelliğiyle karavan tutkunlarına ev sahipliği yapacak. Mugada’da bu düzenlemeyle bölgeye 6 adet bungalov ev, 30 araç kapasiteli karavan park alanı ve çadır kamp alanı kazandırıldı.

7 GÜNLÜK PAKET REZERVASYON VE KONAKLAMA İMKANI

Konaklama için ise 1’er haftalık dönemler belirlenmiş durumda. Yani 7 günlük paket rezervasyon ve konaklama yapılabiliyor.

KLİMALI ÇİFT KİŞİLİK BUNGALOVLAR

Bu sezon başında kullanıma açılan bungalov evleri için gecelik konaklama ücreti 75 lira. Bartın İl Genel Meclisi Üyeleri, Bartın İl Özel İdaresi Personeli, Şehit Yakınları ve Gaziler için bungalov evleri gecelik 75 lira, karavan park alanı 25 lira, çadır kamp alanı 15 lira, emekliler dahil tüm kamu personeli için bungalov evleri 75 lira, karavan park alanı 30 lira, çadır kamp alanı 20 lira, kamu dışı için ise bungalov evleri 75 lira, karavan park alanı 35 lira, çadır kamp alanı 25 lira, çadır ve Karavanpark Alanları için günlük elektrik 7 lira. Emekli veya hala çalışan kamu personeli ile beraber konaklayan altsoy ve üstsoy yakınları için de aynı ücret tarifesi uygulanacak. Başvuranın tesise gelirken kamu personelini gösterir belgesini veya fotokopisini getirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kamu dışı ücret tarifesi uygulanacak. Bungalov evlerin içinde çift kişilik 1 adet yatak, 1 adet çekyat, 1 adet televizyon ve klima bulunuyor.

TESİS GİRİŞİNDE DE ÖDEME KABUL EDİLİYOR

Söz konusu tesislerden istifade etmek isteyenler bayrama az bir süre kalmasına karşın hala geç kalmış değil. Geçici rezervasyon yaptırmak için Başvuru Formu'nun doldurulup, [email protected] e-posta adresine veya 03782276638 nolu faksa gönderilmesi yeterli. Yapılan başvurular tercih edilen tarih aralıklarına göre değerlendirildikten sonra kesin kayıtlar için başvuru sahibine bilgi verilecek. Rezervasyon yaptırmayanlar da tesislerin girişinde ödemelerini yaparak burada konaklayabilirler.

KARAVANCILARI BARTIN’A ÇEKECEK

Tesisin en önemli bir diğer özelliği ise, çocuklarını kampçılık ve doğayla tanıştırmak isteyen ailelerin, güvenli bir ortamda burada kamp yapmasını sağlayacak olması. Bartın İl Özel İdaresi, düzenlenen karavan kamp alanı ile yerli ve yabancı karavancıları Bartın’a çekecek.

BÖLGE HALKI TURİZMDEN PAYINI ALACAK

Bartın’daki Mugada sahil köyünün, altyapısının yeniden düzenlenmesi ve etkin tanıtım faaliyetleri ile bölgenin önemli turizm merkezlerinden birisi olmasını amaçlayan “Bartın İl Özel İdaresi Sahil Köyü Mugada’da Turizmi Çeşitlendirerek Bölge Kalkınmasına Destek Oluyor” projesi başarıyla tamamlandı. Mugada sahilinde turizm çeşitlendirmesi yapmak amacıyla, proje kapsamında bungalov evlerde konaklamanın yanında toplam 30 araç kapasiteli karavan parkı da oluşturularak bölgedeki turist sayısını artırmak ve önemli bir sorun olan konaklama sorununa çözüm olmak da amaçlanıyor. Proje bünyesinde yer alan ahşap satış büfesi ile yöresel ürünlerin tanıtımı gerçekleştirilecek, yöreye özgü el sanatları, şifalı bitki, bölgede yetişen sebze ve meyvelerin sergi ve satışı yapılarak bölge halkına destek sağlanabilecek.

4 KİŞİ RAHATLIKLA KONAKLAYABİLİYOR

Tamamı klimalı, set üstü ocak ile mini buzdolabına sahip bungalov evlerin her birinde 4 kişinin konaklamasına imkân sağlanabilecek. Proje uygulama sürecinde yöresel ürünlerin sergilenerek satış yapılabilmesi amacıyla bir satış merkezi ile çamaşır makinesi, çamaşır kurutma makinesi ve pres ütü gibi genel ihtiyacı giderecek sosyal amaçlı bir kapalı alan oluşturuldu. Proje kapsamında ayrıca çocuk oyun sahaları, sosyal ortak alanlar, bisiklet parkurları, alternatif sporlara uygun araziler Bartın İl Özel İdaresine ait iş makinaları ile yeniden düzenlendi.