HEMA'dan santral için yeni ÇED başvurusu
Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra'ya yapılmak istenen termik santral için verilen ÇED onayının Danıştay tarafından bozulmasının ardından Bartın Platformu HEMA'nın yeniden ÇED başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Yeni başvuruyla ilgili 10 Mayıs'ta Amasra'da bilgilendirme toplantısı yapılacağını ifade eden Platform, Bartın ve Amasra halkını bu toplantıda 'Termik santrale hayır' demeye davet etti. Platform Bartın'da toplantıya katılacak olan vatandaşların sayısını tespit edebilmek amacıyla ise Hükümet Caddesinde 'Termik santrale hayır' masası kurarken masada 3 gün boyunca toplantıya katılmak isteyenlerin sayısı tespit edilecek ve sayıya göre 10 Mayıs günü Yalı mevkiinden Amasra'ya araçlar kaldırılacak.
Hattat Enerji ve Maden A.Ş (HEMA) tarafından Amasra’ya yapılmak istenen termik santral için verilen ÇED onayının Danıştay tarafından bozulmasının ardından Bartın Platformu HEMA’nın yeniden ÇED başvurusunda bulunduğunu açıkladı. Yeni başvuruyla ilgili 10 Mayıs’ta Amasra Spor Salonunda 10.00’dan itibaren bilgilendirme toplantısı yapılacağını ifade eden Platform termik santrale bir kez daha hayır demek için Hükümet Caddesinde basın açıklaması düzenledi. Platformun bileşenlerinden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ve Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın en başta yer aldığı açıklaya diğer platform bileşenleri ve vatandaşlar katıldı. Bartın ve Amasra’da termik santral istemediklerini ve santralin kurulmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Cemal Akın, “11 yıldır mücadele ediyoruz. Binlerce kişi mücadele ettik, çok uğraştık. Bizi rahat bırakın. Bartın’ı elimizden almaya çalışmayın” derken Recai Çakır ise “Termik santral siyaset üstü bir meseledir. Hepimizin sadece insanların değil denizdeki balığın, havadaki kuşun, ormandaki geyiğin de hakkını savunmak için karşı çıkmamız gereken bir yatırımdır bu” ifadelerinde bulundu.
Akın: “Bartın “Bizim” diyorlar”
Bartın’a zarar verecek bütün yatırımların karşısında olduklarını kaydeden Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın şöyle konuştu:
“10 yılı aşkındır Bartın’ımızda gerçekten sıkıntıya sokacak bir mesele ile uğraşıyoruz. Bizim bütün mesaimizi neredeyse alıyor. Bizler diyoruz ki, temiz bir Bartın, hayır olmaz diyorlar. Bizler diyoruz ki Bartın hepimizin, hayır bizim diyorlar. Bartın hepimizin. Hepimizin olan Bartın’da gerçekten temiz bir Bartın, yaşanabilir Bartın olması için buradayız. 10 yıldan bu yana bununla uğraşıyoruz. Biz Bartın’da yılda 40 bin yon kömür yandığı için, Bartın’da hava kirliliği olduğu için, yolda giderken beyaz gömleği siyah halde evde hanımımıza teslim etmemek için 437 kilometre yol kazdık, doğalgaz gelsin diye. O günün parasıyla 60 milyon TL nakit para harcadık. Şimdi asgari günde 100 ton kömür yanacak ve hiçbir şey olmayacak diyorlar. Karbonmonoksit, kavşak suyu havzasına konacak kül ne olacak? Biz bunlar olmasın diye karşıyız.
“Birbirlerinden farkı yok”
Yurt dışından kömürü getirip burada yakmak için mi bu santrali buraya kuracaksınız? Rödövansla almış olduğunuz bu yer altı kömürlerinden bir gram mı çıkarttınız? Bunun için termik santrale karşıyız. Kömür bizim zenginliğimiz ve muhakkak yukarı çıkartılmalı. Bartın’da yaşayan insanlarımız orada çalışmalı ve yer üstüne çıkartmalı. Ama biz termik santrale karşıyız. Defalarca orada değil burada, olmadı 10 metre ileride, olmazsa 30 metre ileride termik santral için müracaat ediyorlar. Onu iptal ettirdik, şimdi de bu geldi. Birbirlerinden farkı yok. Hepsi termik santral. Tabi onlar için önemli değil, çünkü onlar Bartın’da yaşamıyor, bizler yaşıyoruz.
“Bartın’ın kirletilmesini istemiyoruz”
Asla Bartın’ın kirletilmesini istemiyoruz. İyi olacak ekonomiye katkı sağlayacak, Bartın’a zarar vermeyecek bütün yatırımların yanındayız. Ama Bartın’a zarar verecek bütün yatırımların karşısındayız. Şimdide bilgilendirme toplantısı adı altında Cuma günü süreci başlatıyorlar. Bizi bilgilendirmesinler. Bizim her türlü bilgimiz var. Bütün Bartın’ın bilgisi var. 11 yıldır mücadele ediyoruz. Binlerce kişi mücadele ettik, çok uğraştık. Bizi rahat bırakın. Bartın’ı elimizden almaya çalışmayın.
“Bu mücadeleyi yaparız”
Biz bu mücadeleyi yaparız. Bütün Bartın için yaparız. Bu Bartın’ın her yerine zarar verecek. Yaşayan her insana zarar verdiği gibi denizdeki balığa da zarar verecek. İşte bu noktaya gelmiş bir durumdayız. Almanya’da Lünen kentinde bir termik santrale gittik. Devlet destek vermediği için dünyanın en modern termik santralini kapattılar. Rüzgar, güneş, biyogaz enerjisine geçilmiş durumda. Bunun için biz Bartın’da ve bölgemizde termik santral ve hiçbir şey istemiyoruz. Bunun içinde Cuma günü Amasra’da bizi bilgilendirmesinler diye orada olacağız.”
Çakır: “Amasra’ya Bartın’a kötülük yapamazsınız”
10 yıldır termik santrale karşı Amasra ve Bartın’da mücadele verdiklerini kaydeden Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da şunları söyledi:
“10 küsur yıldır termik santrale karşı biz Amasra’da da Bartın’da da hem Türkiye’ye hem de dünyaya örnek olacak başarılı bir mücadele yürüttük. Binlerce insanın katılımıyla yaptığımız etkinliklerle aslında çevresine sahip çıkanlara örnek olduk. Bugün yeniden görev biz çağırıyor. Bu Cuma günü Amasra’da kapalı spor salonunda bir kez daha bize rağmen Amasra’ya Bartın’a kötülük yapamazsınız demek üzere bir araya geleceğiz. Bugüne kadar yaptıklarımız aslında bugünden sonra yapacaklarımızın teminatıdır. Kısa süre önce yerel seçimleri bitirdik.
“Termik santral siyaset üstü bir meseledir”
O dönemde de hep birlikte şuna dikkat ettik. Termik santral siyaset üstü bir meseledir. Hepimizin sadece insanların değil denizdeki balığın, havadaki kuşun, ormandaki geyiğin de hakkını savunmak için karşı çıkmamız gereken bir yatırımdır bu. Termik santral mücadelesine karşı yanımızda yer alanların hepsinin başımızın üstünde yeri var. Biz sadece gelmeyenlere soracağız. Neden orada yoksunuz diye. Biz çağrıyı bir kez daha yineliyoruz. Umarım Bartın’da Amasra’da bu meseleyi siyaset üstü bir tarzda götürmeyi başarır tüm seçilmişleri ile, halkıyla, basınıyla bu süreci bir daha açılmamak üzere noktalarız. Amasra’ya termik santral yapılamaz teminatı bizleriz.”
Platform: “Hattat yeniden santral için başvurdu”
Bartın Platformu da vatandaşların bilgilendirme toplantısına katılarak “Termik santrale hayır” demeye davet ederek şu açıklamada bulundu:
“24-25 Kasım 2010’u hatırlıyorsundur, binlerce kişi Bartın Belediye Evlendirme Salonu’na gittik ve hep birlikte Amasra’da termik santral istemiyoruz dedik. Sonra Ankara’ya gittik sesimiz bakanlık binasının
duvarlarında yankılandı. Daha sonra sayısız toplantıda sesimizi duyurduk, termiksiz yaşam istediğimizi haykırdık. Önce bakanlık sesimizi dinledi ve Amasra’da termik santral olmaz dedi. Araya siyasetçiler girdi, bürokratlara baskı yaptılar ve Amasra’da termik santral yapılmasına hukuksuz şekilde izin verdiler. Biz 43 bin kişi dilekçe verdik, 2019 kişiyle dava açtık ve 2019 yılında kazanarak
Amasra’da termik santrali iptal ettirdik. 10 yıldır birlikte sürdürdüğümüz mücadelede termik santralden tam kurtulduk derken, gözlerini para hırsı bürümüş Hattat yeniden termik santral yapmak için başvurdu.
“Bakanlık yeni bir ÇED süreci başlattı”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu başvuruyu geri çevirmesi gerekirken, termik santral için yeni bir ÇED süreci başlattı. Sermaye-politikacı ve bürokratların Bartın-Amasra halkının iradesini yok sayan bu işbirliğini yine boşa çıkaracağız. Bu yeni başvuruyu da iptal ettireceğiz. Çünkü Bartın-Amasra Halkının bugüne kadar yapmış olduğu mücadeleye ve iradesine sahip çıkma gücüne güveniyoruz. Termik Santral ÇED başvurusu kapsamında halkın katılımı toplantısı bu Cuma günü (10 Mayıs) yapılacak. Biz Bartın-Amasra Halkının da orada olacağına inanıyoruz. O gün işinizi gücünüzü bırakın ve geleceğinize sahip çıkmak için saat 10:00’da Amasra Spor Salonu’nda yapılacak olan toplantıya gelin. O gün sabah saat 9:00’da Bartın Eski Terminal’den araçlar kalkacaktır. Sorumluluk hepimizi çağırıyor. Unutmayın geleceğimiz kendi ellerimizde.”