Hastanelerde bayram tedbiri alındı
Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Kurban Bayramında vatandaşların sağlık hizmeti alırken problem yaşamaması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Koç bu kapsamda 112 Acil Sağlık hizmetinde, Ağız ve Diş Sağlığı hizmetinde ve Bartın Devlet Hastanesinde ilave nöbetçi personel görevlendirildiğini kaydetti.
Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Kurban Bayramında vatandaşların sağlık hizmeti alırken problem yaşamaması için gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Bayramların milletimizin için sağlık, huzur ve coşkuyla yaşanan, sevgi ve mutluluğun paylaşılıp çoğaltıldığı günler olmasını arzu ettiklerini ifade eden Koç, “Bayramlar, sevgi, saygı ve paylaşma duygularının ön plana çıktığı, milli ve manevi değerlerimizin pekiştiği, dargınlıkların, kırgınlıkların giderildiği, birlik ve beraberlik duygularımızın güçlendiği, dünyada ve ülkemizin her yanında geleneksel olarak birlikte kutladığımız çok özel ve anlamlı günlerdir. Bu nedenle, bayramların milletimizin her bir ferdi için, sağlık, huzur ve coşkuyla yaşanan, sevgi ve mutluluğun paylaşılıp çoğaltıldığı günler olabilmesi, hepimizin en büyük temennisi ve hedefidir. Bu hedefe ulaşabilmek için tüm sağlık çalışanları büyük bir özveri ve gayretle çalışmaktadır. Görev bilinciyle hizmetin sürekliliğini sağlayan sağlık personelimize bayram dolayısıyla bir kez daha şükranlarımı ifade etmek istiyorum” dedi.
Hastanelere nöbetçi ilave personel
Bu kapsamda 112 Acil Sağlık hizmetinde, Ağız ve Diş Sağlığı hizmetinde ve Bartın Devlet Hastanesinde ilave nöbetçi personel görevlendirildiğini dile getiren Dursun Koç şöyle devam etti:
21 Ağustos tarihinde başlayacak olan Kurban Bayramı’nın ilk gününden itibaren halkımızın bayram tatilinde, sağlık hizmeti alırken problem yaşamaması için gerekli tedbirler teşkilatımızca alınarak uygulamaya konulmuştur. Bu kapsamda 112 Acil Sağlık hizmetlerimizde, Ağız ve Diş Sağlığı hizmetlerinde ve Devlet Hastanemizde ilave nöbetçi personel görevlendirmesi yapılmıştır.
“Eti çiğ ve as pişmiş tüketmeyin!”
Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken konuların başında; hayvanın uygun koşullarda kesimi, etin muhafazası ve tüketilmesi gelmektedir. Et, çok yüksek protein içermesi sebebiyle mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Dolayısıyla kurban kesildikten sonra etler dış ortamda ve oda sıcaklığında uzun süre bekletilmemelidir. Kurban edilen hayvan sağlıklı olsa dahi, kesimden çok kısa bir süre sonra kas ve iç organlarda mikroorganizmalar üremeye başlar. Bu nedenle etler ve sakatatlar kesinlikle çiğ veya az pişmiş bir şekilde tüketilmemelidir.
Eti haşlayın ya da fırınlayın
Yaşa, yapıya ve sağlık durumuna değişmekle birlikte, bir insanın günde ortalama 50 ila 100 gram protein ihtiyacı bulunmaktadır. İhtiyaçtan fazla et tüketmek böbrekleri yorar, bu nedenle günlük alınan et miktarına dikkat edilmelidir. Buzlukta saklanan etler oda sıcaklığında değil, buzdolabında (yaklaşık +4 ̊C)çözdürülmelidir. Çözdürülen etler asla tekrar dondurulmamalıdır. Etin içindeki vitamin ve mineral kaybını önlemek amacıyla et pişirme tekniği olarak kızartma yerine haşlama veya fırınlama tercih edilmelidir.
Ciddi kesik ve yaralanmalarda hemen doktora gidin
Et, demir yönünden oldukça zengin bir besindir. C vitamini ise demirin vücuttan emilimini artırmaktadır. Bu nedenle kurban etini taze domates, biber, maydanoz, limon gibi C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketmek gerekir. Kurbanın kesimi, kurban etinin parçalanması ve doğranması esnasında meydana gelen yaralanmalar, hemen müdahale edilmediğinde sağlığınız açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ciddi kesik ve yaralanma durumlarında vakit kaybetmeden doktora başvurun. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Bol bol sıvı tüketin
Mevsimsel olarak havaların sıcak olması dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir. Sıcak havalarda vücuttan sıvı miktarı azalacağı göz önüne alındığında sıvı tüketiminin önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bayram süresince ve bayramdan sonra da sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Her gün düzenli yapılan fiziksel aktivite, fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, azalan metabolizma hızının artmasına imkan sağlamaktadır.
“Milletimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ederim”
Bu nedenle, “yaşam stili aktiviteleri” olarak adlandırılan yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven kullanma vb. gibi aktivitelerle aktif bir yaşama başlamaya karar verilerek düzenli aktivite yaşamın bir parçası haline getirilmelidir. Bütün bu sağlık tedbirleri ile halkımızın sağlıklı mutlu bir bayram geçirmesini dileyerek, sağlık çalışanlarımızın ve aziz milletimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ederim.”