Hangişi, enflasyon değerlendirmesi yaptı

'Verilen zammın yarıdan fazlası iki ayda eridi refah payı kaçınılmaz oldu'

Hangişi, enflasyon değerlendirmesi yaptı

Erkan Hızoğlu

Türkiye Kamu-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek 6 ay için verilen zammın yarıdan fazlasının iki ayda eridiğini ve refah payı kaçınılmaz olduğunu söyledi. Hangişi, “Yüksek enflasyon ortamında kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesi, yalnızca memurlarımızı değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkileyen bir durumdur. Türkiye Kamu-Sen, memurların hakkını savunmaya ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecektir. Bu bağlamda, hükümetin taleplerimize olumlu yanıt vermesini ve kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını bekliyoruz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bartın’ı da kapsayan enflasyon rakamlarını açıklarken Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ağustos’ta aylık bazda yüzde 2,47, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,68 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 51,97, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 35,75 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup ulaşım olurken en yüksek artış ise eğitimde oldu.

Türkiye Kamu-Sen Bartın Şube Başkanı Sezai Hangişi, Ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

6 ay için verilen zammın yarıdan fazlasının iki ayda eridiğini ve refah payı kaçınılmaz olduğunu belirten Hangişi, yüksek enflasyon ortamında kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesinin, yalnızca memurları değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkileyen bir durum olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Kamu-Sen olarak memurların hakkını savunmaya ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımları atmaya devam edeceklerinin altını çizen Hangişi, hükümetin taleplerine olumlu yanıt vermesini ve kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını beklediklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“TÜİK‘in Ağustos ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. Buna göre ağustos ayında mal ve hizmet fiyatları ortalama yüzde 2,47 oranında artarken yıllık enflasyon da yüzde 51,97 olarak belirlendi. Temmuz ayında memur maaşlarına yapılan yüzde 10 oranındaki zammın, ağustos ayı itibariyle iki aylık enflasyonun yüzde 5,78 olarak gerçekleşmesiyle neredeyse yarıdan fazlası erimiştir. Bu durum, kamu çalışanlarının alım gücünü ciddi şekilde azaltmakta ve günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.

Türkiye Kamu-Sen olarak, kamu çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla, ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon sürecinde ek zam ve refah payı taleplerimizi bir kez daha kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

“Yalnızca enflasyon farkı yeterli olmayacak”

Bilindiği gibi TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının yılın ikinci altı ayında yüzde 10'u geçmesi halinde memurlara enflasyon farkı ödemesi yapılacaktır. Ancak, son iki aylık enflasyon verileri, bu farkın kaçınılmaz olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak, enflasyonun hızla artmasıyla birlikte, memurlarımızın maaşlarındaki reel kayıpların telafi edilmesi için yalnızca enflasyon farkı yeterli olmayacaktır.

“Hükümetten ek zam talep ediyoruz”

Geçtiğimiz günlerde Türkiye ekonomisinin yüzde 2,5 büyüdüğü açıklanmıştır. Türkiye ekonomisi son 16 çeyrektir aralıksız büyümektedir ama memurun ekonomisi sürekli küçülmektedir. Türkiye Kamu-Sen olarak, kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunması ve iyileştirilmesi için hükümetten ek zam talep ediyoruz. Ekonomik zorlukların yoğun olarak hissedildiği bu dönemde hem ekonomik büyümenin tabana yayılması hem de memurlarımızın refah seviyesinin korunması adına refah payının da maaşlara yansıtılmasını istiyoruz. Kamu çalışanlarının özverili hizmetlerini sürdürebilmeleri ve ailelerinin geçimlerini sağlamaları için bu taleplerin karşılanması elzemdir.

“Kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını bekliyoruz”

Sonuç olarak, yüksek enflasyon ortamında kamu çalışanlarının maaşlarının hızla erimesi, yalnızca memurlarımızı değil, dolaylı olarak tüm toplumu olumsuz etkileyen bir durumdur. Türkiye Kamu-Sen, memurların hakkını savunmaya ve ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecektir. Bu bağlamda, hükümetin taleplerimize olumlu yanıt vermesini ve kamu çalışanlarının yaşam standartlarının korunmasını bekliyoruz.”