Halktan elektrik isyanı!

Halktan elektrik isyanı!

KAR HAYATI FELÇ ETTİ, KÖYLER ELEKTRİKSİZ KALDI

Hafta sonu Bartın’ı etkisi altına alan kar yağışı hayatı felç etti. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 1,5 metreyi bulurken şehir merkezinde ise 30 santimetreyi geçti. Kar dolayısıyla birçok köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı. Ulus, Arıt, Amasra, Kurucaşile ve Merkez İlçeye bağlı birçok köyde,  trafo arızaları, elektrik tellerinin kopması ve direklerin devrilmesi sonucu elektrik kesintileri yaşandı. Bazı köylerde 2 gün süren elektrik kesintileri vatandaşları isyan ettirirken elektrik olmadığı için vatandaşlar hem kışın ortasında soğukta hem de susuz kaldı.

Nurdan Eroğlu

Bartın’da Cuma gecesi başlayan ve hafta sonu etkili olan kar yağışı hayatı felç etti. Yüksek kesimlerde kar kalınlığı 1,5 metreyi bulurken şehir merkezinde ise 30 santimetreyi geçti. Kar dolayısıyla birçok köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresine bağlı ÖZKARKOM ekipleri köylerde, Karayolları 156. Şube Şefliği genel yol ağında, Bartın Belediyesine bağlı BAHMER ekipleri de şehir merkezindeki yol ağında karla mücadele çalışmaları gerçekleştirdi.

Birçok köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı

ÖZKARKOM, kar yağışının etkili olduğu ilk anlardan itibaren kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için mücadele ederken Bartın Valiliğinin paylaştığı verilere göre; Bartın’da Merkez İlçede 21, Amasra’da 2, Ulus’ta 13 ve Kurucaşile’de 2 olmak üzere toplam 38 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Aynı şekilde 132 mahallenin yollarına da kar dolayısıyla ulaşım sağlanamıyor.

İstanbul, Ankara yolu ulaşıma kapandı

Karayolları 156. Şube Şefliği de sorumluluk alanındaki yol ağında karla mücadele çalışmaları gerçekleştiriyor. Hafta sonu Bolu Dağı Tüneli yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul istikametine gidenler için yol trafiğe kapatılırken İstanbul-Ankara yolu da iki yönlü ulaşıma kapandı. Yollardaki vatandaşlar da ekipler tarafından tahliye edilmeye çalışıldı.

Köyler elektriksiz kaldı

Kar yağışı dolayısıyla il genelinde yaşanan en önemli sorun ise elektrik kesintileri oldu.    Trafo arızaları, elektrik tellerinin kopması ve direklerin devrilmesi sonucu Ulus, Arıt, Amasra, Kurucaşile ve Merkez İlçeye bağlı birçok köyde elektrik kesintileri yaşandı. Bazı köyler 2 gün boyunca elektriksiz kalırken vatandaşlar kesintilerden dolayı kışın ortasında hem soğukta hem de susuz kaldı.

Halktan sosyal medyada elektrik isyanı!

İlgili kurumlara ulaşamadıklarını ifade eden vatandaşlar, seslerini ise sosyal medya aracılığıyla duyurmaya çalıştı. Elektrikler olmadığı için soğuktan donduklarını ifade eden vatandaşlar, özellikle yaşlıların ve çocukların hasta olduklarını söyledi. Birçok köy yine elektrikler olmadığı için susuz kaldı.

Elektrik arızaları için çevre illerden takviye ekip geldi

Bartın Valiliğinin paylaştığı son verilerine göre;  Merkez İlçede 23, Kurucaşile’de 7 olmak üzere toplam 30 köyde elektrik kesintisi yaşadı. Amasra’da 5, Kurucaşile’de 6 olmak üzere toplam 11 köyde de haberleşme arızası oluştu. Elektrik arızalarını onarmak içinse Ankara başta olmak üzere çevre illerden takviye ekip istendi.

Kriz masası kuruldu

Bartın Valiliğince de Afet Yönetim Merkezi oluşturuldu. Vali Yardımcılarının başkanlığında toplanan merkezde, 12 çalışma grubuna dahil iş makinesi, arazi aracı, jenataratör gibi 289 araç  ve  bin 235 personel ile koordine edilerek karla mücadele çalışmaları gerçekleştirildi. de 24 saat esasına göre çalışan 112 Acil Çağrı merkezi de acil çağrıları ilgili kurumlara yönlendirmeye çalıştı.

Karda kalan hastalara UMKE ekipleri yardım etti

Kar nedeniyle evlerinde mahsur kalan diyaliz, KOAH gibi hastalara ise sağlık çalışanlarıyla birlikte UMKE ekipleri yardım etti. Aynı şekilde Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Kızılay Bartın Şubesi de karda mahsur kalan vatandaşlara yardım etmeye çalışırken AFAD ekipleri de köy muhtarlarıyla işbirliği yaparak karla mücadele çalışmalarında etkili oldu.

Engelli hamile kamu personeline idari izin verildi

Kar yağışı ve buzlanma dolayısıyla Bartın Valiliğince il genelinde kamu kurum ve kuruluşlarında engelli kadrolarında çalışan personel ile hamile ve 2 yaş altı çocuğu olan anneler 1 günlüğüne idari izinli sayıldı.

BAHMER, Akın başkanlığında toplandı

Bartın Belediyesine bağlı BAHMER ekipleri de şehir merkezinde karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdü. BAHMER’de çalışmaların koordinesini sağlayan Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, vatandaşlardan gelen telefonlara cevap vererek talepleri not aldı. Vatandaşların taleplerini not alarak alanda görevli karla mücadele ekiplerine ileten Akın, iletilen taleplerle öncelik sırasına göre ilgilenilmesi talimatını verdi. Kar yağışının ilk anlarından itibaren alanda yapılan çalışmaları yakından takip eden Akın, vatandaşlardan gelen ihbarlara da yanıt vererek, ekiplerin koordinesini sağladı.

Akın: “Öncelik sırasına göre çalışma yapıyoruz”

Gerçekleştirişken çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Akın; “Karla mücadele çalışmalarımızı 1 adet greyder, 1 adet Komatsu büyük kepçe, 1 adet küçük kepçe, 15 kepçe, 1 adet bıçaklı otomatik tuzlama kamyonu, 1 bıçaklı kamyon, 2 adet manuel tuzlama kamyonu, 1 kaldırım kar kürüme makinesi ve 1 adet solüsyon tankı ile sürdürüyoruz. 300 kişilik personelden oluşan toplam 22 ayrı ekiple ana arterler ve hastane yolları başta olmak üzere tüm cadde ve sokaklarda çalışma yapıyoruz. Kar küreme ve kaldırım temizliğinin yanı sıra ekiplerimiz yollarda oluşabilecek buzlanmayı önlemek için aralıklı olarak tuzlama çalışması gerçekleştiriyor. Belediye Acil Hizmet Merkezi (BAHMER)’nde bu çalışmalarımıza yön veriyoruz. Vatandaşlardan gelen talepleri değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızın ulaşımda sorun yaşamaması adına üzerimize düşeni yapıyoruz. Çalışmalarda büyük bir özveri gösteren personelimize teşekkür ediyorum” dedi.

Belediye ekipleri kontak kapatmadan çalıştı       

BAHMER ekipleri hafta sonu boyunca  yol açma çalışmalarının yanı sıra oluşabilecek buzlanmaya karşı kumlama, solüsyon ve tuzlama çalışmaları gerçekleştirdi.  Ana arterler, hastane yolları ve trafik yoğunluğu olan bölgelerde gece saatlerde solüsyon ve tuzlama çalışmaları yapıldı. Karla mücadele ekipleri tarafından, kent merkezinde bulunan yaya yollarında kürüme çalışmaları aralıksız devam etti.  Cemal Akın  çalışmalarla ilgili “Yapmış olduğumuz planlamalar çerçevesinde karla mücadele çalışmalarımıza devam ediyoruz. Olumsuz hava koşullarından halkımızın mağdur olmaması için 300 personelimizden oluşturduğumuz 22 ayrı ekiple sahada mücadele veriyoruz. Mesai saati gözetmeksizin çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışmalarımızı da halkımız sıkıntı yaşamaması adına tüm mahallelerimizde sabaha kadar sürdürüyoruz. İçinde bulunduğumuz karlı koşullar sona erene kadar kontak kapatmadan çalışmaya devam edeceğiz” bilgisini verdi.

Hastane yollarında hummalı çalışma

Bartın Devlet Hastanesi, Bartın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Şehit Cem Kanbur Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi yollarında da aralıksız karla mücadele çalışma gerçekleştirildi. Hastane yollarında herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına ekipler sürekli hazır bekletilirken, küreme, tuzlama, kumlama ve solüsyon çalışması yapıldı Akın; “Yoğun kar yağışına karşı tüm önlemleri alırken, küreme, tuzlama, kumlama ve solüsyon çalışmalarına devam ediyoruz.  Karla mücadele çalışmalarımızı Belediye Acil Hizmet Merkezi (BAHMER) koordinesinde öncelik sırasına göre sürdürüyoruz. Öncelik verdiğimiz noktalarından bir tanesi de hastane yolları oldu. Bu kapsamda da hastane yollarında gereken önlemleri aldık. Görev alan ekiplerimize kolaylık diliyorum” dedi.

Devrilen ağaçlar kaldırıldı

Bunun dışında kent merkezinde ve İnkmu’nda üzerlerinde biriken kar kütlelerinin etkisiyle çok sayıda ağaç devrildi. Kent merkezinin farklı yerlerinde devrilen ağaçların yarattığı sıkıntıyı ortadan kaldırmak için çabalayan Bartın Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve İtfaiye Müdürlüğü ekipleri yoğun çalışma neticesinde ağaçları kaldırırken Akın; “Şehrimizde kar yağışı kartpostallık görüntüler oluştururken, karın ağırlığını taşıyamayan bazı ağaçlar devrildi.  Özellikle İnkumu yolu üzerinde bulunan ağaçlar devrilerek araç yolunu kapattı. Devrilen ağaçların kaldırılması ve araç trafiğinin görüş açısını engelleyen ağaç dallarının kesilmesiyle ilgili Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve İtfaiye Müdürlüğü ekiplerimizce çalışma yapıldı” ifadelerinde bulundu.

Kaldırımlara kar temizle çalışması yapıldı

Belediye ekipleri aynı şekilde kar püskürtme özelliğine sahip kar temizleme aracı ile kaldırımlarda biriken karları da temizledi.  Zorlu koşullarda vatandaşların ulaşımda sorun yaşamaması, kayma ve yaralanma gibi olumsuzluklarla karşılaşılmaması adına yapılan kaldırım temizlikleri, özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde kesintisiz devam etti.

Çocuklar karın keyfini çıkardı

Bartın’da kar yağışı birçok anlamda hayatı olumsuz etkiledi etkilemesine ancak güzel görüntülerin oluşmasına da sağladı. Kent merkezi başta olmak üzere birçok yerde kartpostallık görüntüler olurken özelikle çocuklar karın keyfini çıkararak gönüllerince karda oynadı. Birçok vatandaşlar bu güzel anlarını sosyal medya hesabından paylaştı.

Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!
Halktan elektrik isyanı!