Halk başkanlık sistemine ne diyor?
Halk sisteme çekimser mi?
Nurdan Eroğlu
Anayasa değişikliği teklifinde 18 maddenin kabul edildiği 1'inci tur tamamlandı. 2'nci tur görüşmeleri başlarken bu turda teklifin maddelerinin tümü oylanacak. Teklif, kabul edilmesi ve Cumhurbaşkanının onaylamasının ardından 60 gün sonra referanduma sunulabilecek. Buna göre referandumun en erken önümüzdeki mart ayında en geçte Nisan ayında yapılması öngörülüyor. Peki, süreçten halk ne kadar haberdar?
Türkiye Büyük Millet Meclisindeki anayasa değişikliği teklifinin ikinci turunda, anayasa değişikliği teklifinin tümünün kabulü için oylama yapılacak. Anayasanın 175. maddesine göre, anayasa değişikliği teklifinin gerçekleşmesi için, ikinci turda da TBMM üye tam sayısının (550) en az beşte üç çoğunluğuyla (330) kabul edilmesi şart. 330'un altında kalan anayasa değişiklikleri reddedilmiş oluyor.
Anayasa uyarınca, 330 ile 367 (TBMM üye tam sayısının üçte ikisi) arasında oy alan anayasa değişikliği teklifinin Cumhurbaşkanı tarafından referanduma sunulması zorunlu. 367 ve üzerinde oy alan anayasa değişikliklerini ise Cumhurbaşkanı isterse referanduma (halkoyu) sunuyor. Anayasanın 175. maddesi uyarınca, Cumhurbaşkanı, diğer kanunlar gibi, anayasa değişikliği tekliflerini de, bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun referandumu, Cumhurbaşkanının onaylamasının üzerinden 60 gün geçtikten sonra yapılabiliyor. Bu durumda, referandumun önümüzdeki nisan ayı içerisinde yapılması bekleniyor.
HALKIN ODAĞINDA BAŞKANLIK SİSTEMİ VAR
Peki, süreçten halk ne kadar haberdar? Gündemi nasıl takip ediyorlar? Yeni anayasa ve başkanlık sistemi hakkında ne düşünüyorlar? İşte Bartın’da vatandaşların nabzı! Yeni anayasa teklifinde vatandaşların odaklandığı konuların başında başkanlık sistemi yer alıyor. Vatandaşlardan bir kısmı başkanlık sistemine yeşil ışık yakarken çekimserlerde azımsanamayacak çoğunlukta. Başkanlık sisteminin Türkiye’nin gelişmesinde ve büyümesinde önemli rol oynayacağını düşünenler gibi sistemin tek kişiye dayalı olacağı düşüncesiyle endişe duyanlar ve anayasa değişikliği hakkında bilgi sahibi olmadığını belirtenlerde var.
HALK ‘EVET’ ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
Anayasa değişikliğine ilişkin gündemi çoğunlukla TV ekranlarından takip ettiklerini belirten vatandaşlar özellikle haber bültenlerini izleyerek gelişmelerden ve anayasa teklifi hakkındaki görüşmelerden haberdar oluyor. Mecliste yaşanan gerginlikleri de haber bültenlerinden takip ettiklerini belirten vatandaşlar sosyal medya üzerinden de anayasa değişikliğinin maddeleri hakkında bilgi sahibi olduklarını söylediler. Öte yandan büyük çoğunluk anayasa değişikliğinin referanduma sunulması durumunda evet sonucunun çıkacağı görüşüne hakim.