Güzelcehisarlılara ev pansiyonculuğu kursu
80 milyon yıllık olduğu tahmin edilen lav kayalıklarının bulunduğu Güzelcehisar'ın turizmdeki payının artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda Güzelcehisar sakinlerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü görevlilerince ev pansiyonculuğu kursu verildi.
Bartın ve çevre iller gibi Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan, doğa ile iç içe bir tatil arzulayanlarında ilk tercihleri arasında yer alan Güzelcehisar’da turizmin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Güzelcehisar’da dikkat çeken kayalıkların 80 milyon yıllık lav sütunları olduğunun tespit edilmesi Bartın ve Türkiye turizmi adına heyecan vermişti. Güzelcehisar’da yer alan sütunların Türkiye’nin 112. Tabiat Anıtı olarak seçilmesi de bölge turizmi için adına umut verici bir haber olarak karşılanmıştı.
Kursiyerlere, sertifika verilecek
Bu gelişmelerin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Güzelcehisar’da turizmin geliştirilmesi, köy halkının turizm konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar başlattı. Bu çalışmalarda biri de bölge halkına yönelik gerçekleştirilen ev pansiyonculuğu kursu oldu. Güzelcehisar’da başlayan ev pansiyonculuğu kursunun açılışında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Fuat Dursun, “Kültür ve Turizm Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünden çok kıymetli iki hocamız ev pansiyonculuğu kursu vermek için geldiler. 6 gün sürecek kurs sonunda kursu başarıyla tamamlayan katılımcılara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ev Pansiyonculuğu kursu sertifikası verilecek. Ev pansiyonu belgesi olmayanlar pansiyonculuk yapamayacak.” dedi.
Ulus’ta da kurs düzenlenecek
Güzelcehisar’ın çok değerli bir geçmişi olduğunu belirterek 80 milyon yıllık lav sütunlarının turizme kazandırıldığını ve turizmi canlandırmak adına ev pansiyonculuğu kursu başlatıldığını söyleyen Dursun daha önce Amasra ilçesinde verilen ev pansiyonculuğu kursunun ilerleyen tarihlerde Bartın’ın Ulus İlçesinde de düzenleneceğini kaydetti.
Türkiye’nin 112. Tabiat Anıtı olarak anılıyor
Bartın’ın Güzelcehisar köyünde 143 bin metrekare alan üzerinde bulunan ve 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesiyle kaya haline dönüşmüş olan Bazalt Sütunları, 2873 numaralı Milli Parklar Kanunu çerçevesinde Türkiye’nin 112. Tabiat Anıtı olarak anılıyor. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun imzasıyla Tabiat Anıtı listesine alınan Güzelcehisar Bazalt Sütunları, bilimsel değere sahip ve milli park esasları dahilinde korunuyor. Zengin bir biyoçeşitliliğe sahip sütunların bulunduğu 143 dekarlık alanda kestane, ıhlamur, akçaağaç, defne, gürgen, mersin, kum zambağı, eğrelti otu gibi yüzlerce çeşit bitki yetişiyor. Ayrıca bölgede yabani domuz, tavşan, sarsar gibi hayvan çeşitleri yaşamlarını sürdürüyor.