GÜZELCEHİSAR İÇİN İMZA KAMPANYASI DEVAM EDİYOR
Bora: 'Güzelcehisar'a sahip çıkalım'
Nurdan Eroğlu
Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı Sedat Bora, Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planına itiraz için başlatılan imza kampanyasıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Hafta sonu başlayan kampanyada şuana kadar bin 500’e yakın imza toplanırken Bora,
Eğitim Sen Bartın Şubesi, Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı İmar Planına itiraz kapsamında imza kampanyası başlatmıştı. Sendika, hafta sonu Hükümet Caddesi’nde kampanya için stant açarken şuana kadar ise bin 500’e yakın imza toplantı. Eğitim Sen Bartın Şubesi Başkanı Sedat Bora, imza kampanyasıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Koruma Amaçlı İmar Planına itiraz ettiklerini ifade eden Bora, “Bartın ili Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli 30.10.201 7 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’na itiraz ediyoruz. Bartın Valiliği 80 milyon yıllık bir jeolojik oluşum olan ve yeryüzünde sadece birkaç örneğine daha rastlanan lav sütunlarının bulunduğu Güzelcehisar’da turizm yatırımı adı altında sahilde insanları kumda yürütmemek için projelendirmiştir” dedi.
“AKIL ALMAZ BİR PROJE”
Güzelcehisar’ın akıl almaz bir proje ile karşı karşıya olduğunu kaydeden Bora şöyle devam etti:
“Güzelcehisar Köyü'nde, 80 milyon yıl önce volkanlardan akan lavların soğuyup kristalleşmesiyle kaya haline dönüşen bazalt sütunları, geçen Ağustos ayında Türkiye’nin 112'nci tabiat anıtı olarak ilan edilmiştir. Zengin biyo çeşitliliğe sahip sütunların bulunduğu 143 dekarlık alanda kestane, ıhlamur, akçaağaç, defne, gürgen, inersin, kum zambağı, eğrelti otu gibi yüzlerce orman altı bitkisi yer almaktadır. Yeryüzü harikası bir kıyı bölgemiz ve nadide bir koyun olduğu Güzelcehisar sahili kamu israfı bir yatırım ve akıl almaz bir proje ile karşı karşıyadır. Ölçeksiz, detaysız, ne yapılacağı belli olmayan; böyle bir proje ekosisteme ve kıyılarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir.
“PROJE İPTAL EDİLMELİDİR”
Söz konusu imar planı iptal edilerek, demir boru yığınından ibaret proje iptal edilmelidir. 1.derece doğal sit alan olan Güzelcehisar kıyısının doğal güzelliğine dokunulmamalıdır. 3 bin yıllık tarihi geçmişiyle eşsiz doğal güzelliğe sahip olan Bartın geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kenttir. Dolayısıyla bu değerleri taşıyan ilimizin eşsiz doğal güzelliğe sahip en güzel koylarından birisi olan Güzelcehisar 1. Derece Doğal Sit Alanına zarar veren imar planı iptal edilmelidir. Yukarıda açıklanan nedenlerle, Bartın İl Encümeninin 30.10.2017 tarih ve 272 Sayılı Kararı ile kabul edilen; ” Bartın ili Güzelcehisar Köyü Hisar Mahallesi Sahil Kesimi 1/1000 ölçekli 30.10.2017 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planına ilişkin yaklaşık 1300 bireysel dilekçe ile söz konusu imar planının iadesinin ve iptalinin gereği için, Bartın İl Özel İdaresi'ne İtiraz dilekçelerimizi teslim ediyoruz..
“GÜZELCEHİSAR’A VE BARTIN’IMIZA SAHİP ÇIKIYORUZ”
Bartınlılar şu soruların cevabını bekliyor:
Proje hazırlanırken Mimar Mühendis Odalarının görüşleri alındı mı? Güzelcehisar ahalisi ve gelen yerli yabancı turistler bu platformu aşıp nasıl ve ne şekilde denizden yararlanacak? Balıkçılıkla uğraşan yöre halkı teknelerini nereye çekecek? Projede patika olarak geçen yol nasıl ve ne şekilde kazıklı platform haline dönüştürüldü? İnşa edilen yürüyüş yolu Karadeniz’in fırtınalarına dayanabilecek mi? Platformun korunabilmesi için ilk önce o bölgedeki halkın projeye inanması lazım. Halka bu konuda bilgilendirilme yapıldı mı? Projeyi hazırlayan ekip (Bartın Üniversitesi) yapılan eleştirilere neden yanıt vermiyor? Kamulaştırma yapılarak köylülerin arazileri büyük şirketlere peşkeş çekilecek midir? Bartın Valiliği tarafından yapılan tanıtım toplantısın da projenin detayları neden gizlenmiştir? 2.3 milyonluk projenin ihalesi hangi şartlarda hangi şirkete verilmiştir? Gelin hep birlikte itiraz edelim. Peşini bırakmayalım. Güzelcehisar'a sahip çıkalım.”