Güvenli trafiği anlattılar
Bartın'da Trafik Haftası dolayısıyla İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı UMKE ekibi ve İl Afet ve Durum Acil Müdürlüğü (AFAD) tarafından vatandaşları trafik güvenliği konusunda bilgilendirmek amacıyla stant açıldı.
Bartın’da Trafik haftası dolayısıyla İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı UMKE ekibi ve İl Afet ve Durum Acil Müdürlüğü (AFAD) tarafından vatandaşları trafik güvenliği konusunda bilgilendirmek amacıyla stant açıldı. Kapalı Pazaryerinde açılan stantlarda vatandaşlara trafik güvenliğiyle ilgili dört kurum tarafından bilgilendirme broşürleri dağıtılırken aynı zamanda olaylar esnasında kullanılan teknik araç ve gerecin tanıtımları da yapıldı.
Gözlüğü takan topa vuramadı
10.00 ile 15.00 saatleri arasında yapılan bilgilendirmelerde AFAD personeli vatandaşlara uygulamaları olarak herhangi bir olay anında ilkyardımın nasıl yapılması gerektiğini de gösterirken stanttın en ilginç detayı taktığında 100 promil alkollü gösteren gözlük oldu. Gözlük takıldığı anda ise sabit duran topa vurmak adeta imkansız hale gelirken vatandaşlar bu gözlük sayesinde trafikte alkollü araç kullanmanın ne kadar tehlikeli olduğu bir kez da anlaşmış oldu.
İşte trafik kuralları!
İl Jandarma Komutanlığı tarafından dağıtılan broşürlerde ise trafik güvenliğiyle ilgili şu bilgiler verildi:
Trafik mesafesine riayet: Her zaman boş bir yolda seyretmeyi arzulayabilirsiniz. Ama bu arzunuz kısa sürecektir. Çünkü ya sizden daha hızlı bir araç sizi geçecek ya da yan yoldan çıkmış bir araç önünüzde seyredecektir. Peki önünüzdeki araçla ne kadar mesafe olmalıdır? Öndeki aracı yakından takip etmek arkadan çarpma şeklindeki kazaların başlıca nedenleridir. Önümüzde seyreden araçla aramızdaki mesafe hızın metre cinsinden yarısı olmalıdır. Örneğin hızınız 90 kilometre ise öndeki araç ile mesafeniz en az 45 metre olmalıdır.
Kavşaklara geçiş hakkı: Eğer bir kavşağa yaklaşıyorsak şu birkaç basit ama yaşamsal kurallara dikkat edelim. Kavşaktaki kurallara uyalım. Hızımızı azaltalım. Geçiş hakkı kuralına uyalım. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara hakkını verelim. Trafik görevlisi ya da ışıklı trafik işretleri ile yönetilmeyen ve aksine bir işaret bulunmayan kavşaklarda bölünmüş yoldan geçenler bölünmüş yola çıkan araçlara anayoldan geçenler tali yoldan çıkan araçlara dönel kavşak içindekiler dönel kavşak dışındaki araçlara göre ilk geçiş hakkına sahiptirler. Kavşak kollarının farklı değerde olduğu işaretlenmemişse motorsuz araçlar motorlu araçlara motorlu araçlardan soldaki sürücüler sağ taraftan gelen araçlara ilk geçiş hakkını vermek zorundadır.
Güvenli geçiş kuralları: Güvenli bir geçiş için öncelikle geçme yapacağımız yol kesimindeki görüşe ilişkin şartlar değerlendirilmelidir. Herhangi bir görüş engelinin olması durumda asla geçme yapmayın. Yol kenarındaki ağaçlar, binalar, sis, yoğun yağış, tep üstleri ve ileri görülmeyen virajlar görüş engellerine örnektir. Görüş engelinin bulunduğu bir yerde sollama da ısrarlı olmak adeta rulet oynamak gibidir. Düz yol kesimlerinde geçmeye başlamadan önce ilerideki en uzak noktayı görmek için aracınızı orta şeride yaklaştırın önünüzdeki araca asla yasal takip mesafesinin aştında yaklaşmayın. Böylece hem gerektiğinde yavaşlamak hem de önümüzdeki aracın ileriyi görmenizi engellemesi için önlem almış olacaksınız. Geçiş esnasında görüş mesafesi, hava ve yol durumu, önünüzdeki araç karşısından gelen araç kendi hızınızı ve arkadaşı araçları gözleyin. Geriyi görme aynanızdan arkaya bakın ancak aynalar sizin istediğiniz yeri değil kendi yansıtabildiklerini gösterirler. Bu nedenle başımızı sola doğru hafifçe ve hızla çevirin kör noktayı kontrol edin, arkanızdan gelen araç gelmediğinden emin olun. Geçeceğiniz aracın sürücüsünü selektör ve korna çalarak uyarın. Daha sonra sol sinyalinizi yakın ve geçme şeridine çıkın. Aracı geçtikten sonra sağa sinyal vererek geçişinizi tamamlayın.
Emniyet kemeri ölüm riskini azaltıyor
Emniyet kemeri: Emniyet kemerinin kullanılmaması trafik kazaları sonucu ölüm ve yaralanmalarda büyük bir risk faktörüdür. Karayollarındaki ölümlerinin çoğunun çarpışma anında emniyet kemeri takmayan kişiler oluşturmaktadır. Çarpma anında araçtan fırlayarak ölümcül yara almanızı engelleyecek tek şey emniyet kemeridir. Araçta emniyet kemeri kullanmak ön koltukta oturanların ölüm riskini yüzde 50’ye arka koltukta oturanların ölüm riskini yüzde 75’e kadar düşürebilir.
Cep telefonuyla konuşmayın!
Araç kullanırken cep telefonuyla konuşan bir kişinin tepki ve karar verme süresi gecikmekte sabit bakış süresi artmakta kalp atışı hızlanmakta çevresel uyarılar gözden kaçmaktadır. Saatte 110 kilometre hızla giden bir aracın sürücüsü aniden durması gerektiğinde fren yapma mesafesinin normal durumdan 31 metre alkollü durumda ise 35 metre cep telefonu ile konuşuyorsa 39 metre cep telefonunu elinde tutarak konuşuyorsa 45 metre olduğu tespit edilmiştir. Cep telefonu ile konuşmayın. Mesaj yazmayın ve okumayın. Rehberden telefon numarası aramayın. Telefon ile görüşmeniz gerektiğinde güvenli bir şekilde park ettikten sonra konuşun.
Hızlara göre duruş mesafesi: Trafik kazalarında sürücülere ait kusur oranları içinde hız kurallarına riayet etmemek önemli bir yer tutmaktadır. Hız artınca duruş mesafesi de artar. Hız körlüğü artan hız sonucunda sürücünün yol ve çevresine yönelik görsel verileri tam olarak algılayamamasıdır. Hızınızı kavşaklara tepe üstlerine yaya geçidine hemzemin geçitlerine köprü tünel ve menfezlere yaklaşırken dönemeçlere girerken azaltmak zorundasınız.
Suyla kaplı yol veya selde araç sürüşü: Suyun gücünü küçümsemeyin. Hızlı hareket eden 60 santim derinliğindeki suyun arabayı yüzdürmeye yeterli olduğunu unutmayın. Sular yükselirsen aracı terk edin. Arabanızın içindeyseniz ve etrafınızda su hızla yükselmeye başlarsa aracı hemen terk edin. Arabayla sel suyundan geçmeyin. Sen suyunun içinden geçmek zorundaysanız motorun stop etmesini ve egzoza su kaçmasını önlemek için motoru yüksek hızda tutarak birinci viteste yavaş hareket edin.
Siste araç sürüşü: Kısık ön far ve sis lambalarını kullanın. Diğer sürücülerin sizi fark etmeleri için dörtlülerinizi yakın. Sis lambası kullanılmayan veya ön farları kısık olan diğer sürücüleri fark etmek için dikkatli olun.
Aracınız kışa hazır mı?
Soğuk hava aracınızda var olan problemleri daha kötü yapmaktadır. Herhangi bir zamanda başınıza geldiğinde sorun olmayan bir olumsuzluk kışın geldiğinde ölümcül olabilir. Bu nedenle koruyucu kış bakımı bir zorunluluktur. Bakımlı bir araçla kış koşullarında sürüş çok zevklidir. Bakımla ayrıca aracınızın ömrü uzar ve satış fiyatı yüksek olur. Periyodik bakım sizi sıkıntılardan kurtarabilse de kışa girmeden önce almanız gereken bazı önemli önlemleri burada vurgulamayı yararlı buluyoruz. Bu önerilerden bazıları sizin yapabileceğiniz diğerleri ise oto teknisyenini gerektiren uyarılardır. En iyi planlama kılavuzu aracınızın kataloğudur. Kataloğu okuyarak imalatçının önerilerine ve servis takvimine uyunuz.
Aracınızı kışa hazırlarken dikkat etmeniz gerekenler
Arabanızın soğutma sistemine antifiriz koyun. Arabanızda zincir bulundurun. Soğuk kış sabahlarında arabanızı çalıştırıp 3-5 dakika motorun ısınmasını bekleyin. Güvenli bir sürüş için lastik basınçlarının arabanızın kulanım kılavuzunda yazan değerlerde olmasını sağlayın. Akü kutup başlarını kontrol edin. Fren hidroliği ve hidrolik direksiyon hidroliğini kontrol edin. Lastiklerinizin dış kalınlığını kontrol ettirin ve gerekiyorsa arabanıza dört adet kış lastiği taktırın. Farları , sis farlarını sinyalleri ve stop lambalarını kontrol edin ve çalışmayan lambaları değiştirin. Arabanızın silecekleri eskimişse değiştirin. Don tehlikesi varsa silecekleri camdan ayırın. Camların, aynaların ve de anahtar yuvalarının donması halinde aracınızda mutlaka hayatınızı kurtaracak olan buz çözücü spreylerden bulundurun. Camlarınızda oluşan buzları sert bir cisimle kazımak camınızı çizmenize yol açabilir bu nedenle kazıma işlemi için bir plastik spatula bulundurun. Silecek suyunuzun donup kabını patlatmaması için silecek suyuna donmayı engelleyici suyu katkılardan ekleyin.
Antifiriz kullanımız: Yaz-kış sürekli kullanılması önerilen antifirz radyatör soğutma suyunun donmasını engeller. Antifirz miktarını aracın kullandığı bölgenin iklimi belirlemekle birlikte genel olarak radyatör suyunun yüzde 75’nin antifirz yüzde 25’nin de su olması gerekir.
Tekerlek ve lastikler: 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren yolcu ve eşya taşıyan araçlarda 1 Aralık 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği zorunludur. 7 derecenin altındaki havalarda kış lastiği kullanılması sürücülere büyük kolaylık sağlar. Karlı zeminde daha iyi çekiş gücü için genel kanının aksine lastik basınçlarını bir miktar arttırmak gerektiğini hatırlatalım. Lastik basınçlarınızı ayda bir soğukken kontrol ediniz.
Karda ve buzda araç sürüşü: Gizli buzlanmada kar yağışı olmasa dahi soğuk havalarda yola yayılan ya da birinki oluşturan su büze dönüşür ve bunu fark etmek çok zor olabilir. Özellikle de yola düşen gölgelerde dönel kavşaklarda köprülerde ve viyadüklerde buzlanmalar daha çok görülür. Arabanızın soğutma sistemine antifirz koyun. Arabanızda zincir bulundurun.
Alkollü araç kullanmayınız!
Araç sürücüleri durumunuz elverdiği oranda gidiş yönüne göre yolun en sağından gidiniz. Geçme dönme duraklama durma ve park etme gibi mecburi haller dışında şerit değiştirmeyiniz. Alkollü araç kullanmayınız. Trafik zabıtası, ışıklı trafik işretleri ve diğer trafik işaretlerine uyunuz. Hatalı sollama yapmayınız. Araç kullanırken diğer sürücülerin ve yayaların haklarına saygılı olunuz. Yasal araç kullanma sürelerinin dışında araç kullanmayınız. Otobüs sürücüleri için araç kullanma aralıksız 4,5 saat aralıklarla 9 saattir. Uykusuz ve yorgun kesinlikle araç kullanmayınız. Unutulmamalıdır ki riske attığınız sadece kendi canınız değildir. Trafik kurallarına riayet etmek hem sizin hem de toplumun menfaatleri içindir. Yapacağınız en küçük bir hata sizin içinde bulunduğunuz bir cana mal olabilir.
Her yıl 1, 3 milyon insan hayatını trafik kazalarında kaybediyor
Dünyada her yıl trafik kazalarında 1,3 milyon insan hayatını kaybederken 50 milyon insan da yaralanmaktadır. Hızınız saatte 90 kilometre iken fren pedalına basıncaya kadar 1 saniye içerisinde aracınız 25 metre yol alır. Seyir halindeki bir sürünün görüş açısı saatte 40 kilometre hızla giderken 100 derece, saatte 130 kilometre hızla giderken ise 30 derecedir. Saatte 80 kilometre hızla giden bir araçtaki yolcuların olası bir kazada hayatını kaybetme ihtimali saatte 30 kilometre hızla giden araçtakilere oranla 20 kat daha fazladır.