Gürcüoluk Mağarasının yürüyüş yolları tamam

Amasra'ya 10 kilometre uzaklıktaki Makaracı köyünde bulunan Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı'na yapılan 400 metre kayrak taşı yürüyüş yolu, piknik masaları, 1 giriş kontrol ünitesi ve otopark ile mağara önü çevre düzenleme yapım işi tamamlandı.

Gürcüoluk Mağarasının yürüyüş yolları tamam

Amasra’ya 10 kilometre uzaklıktaki Makaracı köyünde bulunan Gürcüoluk Mağarası Tabiat Parkı’na yapılan 400 metre kayrak taşı yürüyüş yolu, piknik masaları, 1 giriş kontrol ünitesi ve otopark ile mağara önü çevre düzenleme yapım işi tamamlandı.  Doğa Koruma ve Milli Parklar 10. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, Gürcüoluk Mağarasının 2013 yılında tabiat parkı ilan edildiği söyledi.  Mağaranın çalışmalar tamamlandıktan sonra yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacağını ifade eden Başyiğit, “3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Amasra ilçemize çok yakın mesafede bulunan ve muhteşem güzelliği ile doğaseverlerin ilgisini çeken Gürcüoluk mağarasında yaptığımız çalışmaların tamamlanma aşamasına geldi. Haziran ayında yaptığımız ihalenin ardından orman içinde ilerleyen 400 metre kayrak taşı ile yapılan yürüyüş yolu ve mağara girişindeki çevre düzenleme için önümüzdeki günlerde tamamlanacak. Yatay uzunluğu 170 metre olan ve içerisinde birçok sarkıt ile dikit taşların olduğu Gürcüoluk mağarası tabiat parkındaki çalışmalar tamamlandıktan sonra yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine açılacak” dedi.

İşte Gürcüoluk Mağarasının özellikleri!

Coğrafi Konum ve Ulaşım

Gürcüoluk mağarası Bartın’a bağlı Amasra’nın yaklaşık 10 km güneydoğusunda, geniş bir karstik platonun üzerinde bulunan Gölleryazı mevkiinde, Makaracı köyünün 2 km doğusundaki iki büyük dolini birbirinden ayıran bir sırtın kenarında yer alır. Mağaraya, Amasra-Çakraz (Bartın-Sinop) karayolu üzerinde bulunan İnpiri ve Karakaçak köyü sapaklarından gidilmektedir.

Özellikler

Toplam uzunluğu 169 metre girişe göre en derin noktası -5 metre olan Gürcüoluk mağarası yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağara tek bir galeriden oluşmuştur ancak damlataş sütunları mağarayı çok sayıda salon ve odacığa ayırmıştır. Genişliği 2-2.5 metre, yüksekliği 1-7 metre arasında değişen mağaranın içi, görünümleri son derece güzel sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları ile kaplıdır. Ayrıca tabanında, özellikle doğu giriş galerisinde kalın bir erime ve birikim toprağı vardır. Bu topraklar büyük ölçüde fosilleşmiştir. Gelişimini tamamlamış ancak, mağara içi şekillenmesi devam eden Gürcüoluk mağarası gerek görünümleri son derece güzel damlataşları gerekse kolay ulaşım imkanı ve güzel doğal bir çevreye sahip olması nedeniyle cazibesini korumaktadır.