'Günlük 5 buçuk milyon metreküplük doğal gaz üretime ulaştık'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayın programında Bartın açıklarında bulunan Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 5 buçuk milyon metreküplük doğal gaz üretime ulaştıklarını açıkladı. Bakan Bayraktar açıklamalarında ayrıca üretimin artacağını ifade ederek, 'Ağustos'ta 6 milyon metreküpü göreceğiz. 2025 başında 10 milyona ulaşmak istiyoruz. Sakarya Gaz Sahası'nın üretimi, 2047-2050'li yıllara kadar devam edecek.' diye konuştu. Bayraktar, Karadeniz'deki sahalar ile ilgili çok ciddi ortalık talepleri olduğunun da altını çizdi.
Karadeniz’de üretim artıyor
Erkan Hızoğlu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanal 7’de yayınlanan Başkent Kulisi programında canlı yayına katıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu Türkiye Yüzyılı vizyonunda enerjinin önemli bir yer tutuğunu belirterek 2053 yılında Türkiye’nin enerjide ve madenlerde net ihracatçı olma hedefi olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, programda yaptığı açıklamalarda Bartın ve Zonguldak açıklarında bulunan ve Filyos’tan karaya çıkarılarak işlenen Karadeniz gazı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Enerjide bağımsızlık
“Türkiye Yüzyılı, enerjide dışa bağımlılığı bitirdiğimiz, enerjide bağımsız olduğumuz bir yüzyıl olacak.” diyen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin her gün 2 buçuk milyon aracına yetecek kadar akaryakıta ihtiyacı olduğunu ifade etti. Bayraktar, her gün 130 milyon metreküp doğal gaza ihtiyaç olduğunu kaydederek Sakarya Gaz Sahası’nda günlük 5 buçuk milyon metreküp üretim yapıldığını bildirdi ve “2,4 hanenin ihtiyacını buradan karşılıyoruz.” dedi.
Yerli ve yenilenebilir
Türkiye’nin her gün 1 milyar kw elektriğe ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Enerjimizin yüzde 67’sini ithal ediyoruz. 2022’de 96 buçuk milyar dolar ithalat yaptık. 2023’te 70 milyar dolar ithalat yaptık. Yerli ve yenilenebilir potansiyelini azami ölçüde kullandığımız bir politika hedefimiz var.” diye konuştu.
Hedef yüzde 65
Bayraktar, Türkiye’nin elektrik üretiminde rüzgar ve güneş kurulu gücünde Dünyanın ilk 11’inde yer aldığını aktararak “2035 ara hedef. Her yıl 5 bin megavat kurulu güç rüzgarda ve güneşte yapacağız. 12 ile çarparsanız. 60 bin megavat yeni kurulu güç koyacağız ve 90 bin megavata geleceğiz. Deniz üstü rüzgar yapacağız. 100 bin megavatlara 2035’te ulaşacağız. Kurulu güçte yenilenebilir kaynak olarak yüzde 65’i yakalamış olacağız.” dedi.
Sınırda karbon uygulaması
Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya yaptığını, Avrupa’da 2026’da sınırda karbon uygulamasının başlayacağını anlatan Bayraktar, “Avrupa diyor ki; bana ürün ihraç ediyorsan bu ürünle ilgili o ülkede karbon fiyatlamasının yapılması lazım. Yapılmadıysa bana sınırda şu kadar karbon vergisi ödeyeceksin diyor. Onun için sanayicilerimiz kendi elektrik ihtiyaçlarını güneşten, rüzgardan karşılamak için seferberlik içindeler. Biz de onlara kapasite tahsisi yaparak bu yatırımları teşvik ediyoruz. 30 bin megavat tahsis ettiğimiz kapasite var.” ifadelerin kullandı.
Yüzde 10’unu karşılayacak
Bayraktar, nükleer enerjinin yakıt maliyetinin düşük olduğunu ifade ederek “Akkuyu’yu bitirdiğimizde her yıl 7 milyar metreküplük doğal gazı ithal etmekten kurtulmuş olacağız. İlk reaktördeki hedefimiz bu yıl içinde testlere başlayabilmek. Hedefimiz 2028’e kedar 4 reaktörü de devreye almak. Böylece elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unun nükleerden karşılamış olacağız.” değerlendirmesini yaptı.
Günlük 45 bin varil
Gabar’da 41 bir kuyuda günlük 45 bin varili aşan bir üretime ulaştıklarını söyleyen Bayraktar, yıl sonunda 100 bin varili hedeflediklerini kaydetti. Bayraktar, Gabar’da 300 km. yol yaptıklarını, 3 bin istihdam sağlandığını anlatarak “Şırnak, ülkemizin petrol başkentine dönüşüyor. O bölge daha büyük bir potansiyele sahip. 100 bin varil bizim günlük ihtiyacımızın yüzde 10’u. Bunun dışına günlük 15 bin varil Diyarbakır’da, 20 binin üzerinde Batman’da, 10 bin varilin üzerinde Adıyaman’da petrol üretiyoruz.” dedi.
2050’ye kadar üretim
Türkiye’nin dünyanın en büyük sondaj ve üretim yapan filolarından birine sahip olduğunu altını çizen Bayraktar, “Kendi gemilerimiz sayesinde 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyoruz. Çok daha ucuza çok daha hızlı yapıyoruz. Üç gemi aktif şekilde Sakarya Gaz Sahasının üretiminde çalışıyoruz. Ağustos’ta 6 milyon metreküpü göreceğiz. 2025 başında 10 milyona ulaşmak istiyoruz. Sakarya Gaz Sahası’nın üretimi, 2047-2050’li yıllara kadar devam edecek.” diye konuştu. Bayraktar, Karadeniz’deki sahalar ile ilgili çok ciddi ortalık talepleri olduğunun da altını çizdi.
Toplam üretim 250 bin varil
Türkiye’nin yurt dışında da petrol ve doğal gaz üretiminde ortaklıkları bulunduğunu vurgulayarak “Kuzey Irak'ta üç sahada ortaklığımız var. Azerbaycan'da Çıralı, Güneşli projesinde ortağız petrol üretiyoruz. Onun dışında doğal gaz üretimi, Şah Deniz projesinde ortağız. Dolayısıyla bütün bunları bir araya getirirseniz, bugün itibariyle Türkiye'nin petrol ve doğal gazda yurt içi, yurt dışı toplam üretimi yaklaşık 250 bin varildir.” dedi.
Devlet Desteği
Bayraktar, elektriğe gelen zammı değerlendirirken pandemiden başlayarak vatandaşlara bir destek programı uyguladıklarını söyleyerek vatandaşların pandemiden en az etkilenmesi için ellerindeki tüm imkanları sunacak şekilde bir enerji fiyatlaması içerisinde olduklarını kaydetti. Fiyat artışına rağmen elektrikte bin liralık faturanın, 600 lirasını devletin destek olarak karşıladığının altını çizen Bayraktar, “Doğal gazda bin liranın 700 lirasını devletimiz karşılıyor. İmkanlarımız ölçüsünde vatandaşlarımıza ne yapabilirsek bunu yapmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.