Güner, Araç Dezekfeksiyon İstasyonunu inceledi
Bartın Vali Sinan Güner, koronavirüs tedbirleri kapsamında kurulan Bartın Belediyesi Araç Dezekfeksiyon İstasyonunda incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı Öte yandan Ulus, Amasra ve Kurucaşile İlçelerinde de kaymakamlar ilçede alınan koronavirüs tedbirlerini yerinde inceledi.
Bartın Vali Sinan Güner, koronavirüs tedbirleri kapsamında kurulan Bartın Belediyesi Araç Dezekfeksiyon İstasyonunda incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı. Belediye Başkanı Cemal Akın’ın da bulunduğu incelemede toplum sağlığı açısından Belediyenin bu uygulamasının çok önemli olduğunu belirten Güner, Araç Dezenfeksiyon İstasyonunda toplu taşım araçları, sağlık, emniyet, askeri personel, basın mensupları, muhtarlar, kamu kurumlarının resmi araçları ile fabrika ve benzeri kuruluşların personel servisleri olmak üzere bugüne kadar toplam 6 bin 708 aracın dezenfekte edildiğini söyledi. Güner, bu zorlu süreçte emek veren, katkı sağlayan herkese teşekkür ederken Dezenfeksiyon İstasyonunun Pazar günü saat 8:30-18:00, diğer günlerde ise saat: 08:00-20:00 arasında hizmet verdiğini de kaydetti.
İlçelerde kaymakamlar alınan tedbirleri inceledi
Koronavirüse karşı mücadele kapsamında Bartın’da ayrıca Amasra, Kurucaşile ve Ulus İlçelerinde kaymakamlar alınan tedbirleri yerinde incelendi. Başta semt pazarları olmak üzere esnaf denetimleri yapılarak, sosyal mesafe kuralına uyulması, eldiven ve maske kullanılması gerektiği yönünde uyarıları yenileyen kaymakamlar, esnaflara salgına karşı tedbirleri elden bırakmamaları çağrısında bulundu.
Tarımsal Üretim ve Takip Kurulu toplandı
Bartın’da koronavirüse mücadele ederken bitkisel ve hayvansal üretim ile gıda alanında arz talep dengesine göre üretim, sevk ve tedarik zincirinde oluşabilecek muhtemel sorunların tespiti ve ortadan kaldırılması amacıyla oluşturulan Tarımsal Üretim ve Takip Kurulu da Vali Sinan Güner Başkanlığı’nda toplandı. Toplantıda, bu kurula bağlı olarak çalışmak üzere oluşturulanhammadde ve üretim kontrol ve destek ekibi, pazarlama destek ekibi ile gıda fiyatları kontrol ekibi; tarımsal ve hayvansal üretimin sekteye uğramadan devam etmesi, üretilen mal ve ürünlerin pazara sağlıklı bir şekilde ulaşması aynı zamanda fiyatlandırmada çıkacak sorunları zamanında çözmek için alanda gerekli çalışmaları yapmak üzere görevlendirildi
Silajlık mısır ekim alanları genişletilecek
Vali Güner, hayvancılıkta önemli bir yere sahip olan silajlık mısır ekim alanlarının Bartın’da genişletilmesi amacıyla İl Özel İdaresi destekli yüzde 50 hibeli silajlık mısır tohum miktarının arttırılması ve üreticiye ulaştırılması için İl Özel İdare’nin gerekli çalışmayı başlatması talimatını verdi. Ayrıca pandemi sürecinde vatandaşların tarımsal ve hayvansal üretim ve pazarlama konusunda Alo 180 Tarımsal Üretim Hattı (TİMER) ile fiyat ve tedarik zincirindeki aksaklıkların iletildiği Alo 174 Gıda Hattı, 0501 174 0 174 Whatsapp iletişim hatlarına gelen talep ve ihbarların ivedilikle sonuçlandırılması talimatını veren Sinan Güner, bu sürecin en az zararla atlatılması ve üretimin azalmaması için gerekli planlamaların yapıldığını söyledi.
3 ton silajlık mısır tohumu çiftçilere dağıtılıyor
Sinan Güner’in talimatıyla oluşturulan Tarımsal Üretim ve Takip Kurulu ise çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda hayvansal üretimin temel girdilerinden olan yem bitkileri üretiminin azalmadan devam etmesini teşvik etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığının mazot-gübre desteği ve yem bitkisi desteğine ilaveten silajlık mısır üretimini artırmak için İl Özel İdaresi destekli yüzde 50 hibeli 3 ton silajlık mısır tohumu alımı gerçekleştirilirken çiftçilere dağıtımına başlandı. Tarımsal Üretim ve Takip Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda tarlasında, serasında çalışmak, ahırında veya merasında hayvanlarına bakmak isteyen 65 yaşından büyükler ve 20 yaşından küçük vatandaşların da karşılaştıkları üretim sorunları için Alo 180 Tarımsal Üretim Hattını (TİMER) aramaları halinde en kısa sürede gerekli çalışma başlatılacak.
81 ildeki mahalle ve semt pazarları denetlendi
Öte yandan İçişleri Bakanlığı 81 ilde toplam 3 bin 95 polis ve jandarma personelinin katılımı ile mahalle ve semt pazarlarına yönelik denetim gerçekleştirdi. Ülke genelinde 772 semt ve mahalle pazarının kontrol edildiği denetimlerde maske takma zorunluluğu, ürünleri elle seçmeme, tezgah arası 3 metre mesafe ve sosyal mesafe kurallarına uymayan 342 pazar esnafı/ müşteriye adli ve idari işlem uygulandı.
Kurallara uymayanlara idari işlem!
Bakanlık Kovid 19 salgını ile mücadele kapsamında; 81 il Valiliğine 27 Mart tarihinde ek genelge göndermiş, genelge ile semt ve mahalle pazarlarında, tezgâhlar arası mesafe ve pazar yerlerindeki müşteri sayısı ve pazarlarda sosyal mesafe ve sosyal izolasyona kuraları yeniden düzenlenmişti. Söz konusu genelgeye göre ülke genelindeki semt ve mahalle pazarlarında sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi dışında ürün satışını yapılmaması, tezgahlar arasındaki mesafenin en az 3 metre olması, pazar yeri alanına aynı anda alınacak müşteri sayısının esnaf sayısının 2 katını aşmaması, satıcı ve müşterilerin maske kullanma zorunluluğu, sosyal mesafe kuralları başta olmak bakanlığın illere gönderdiği genelge kapsamında denetimler yapıldı. Denetimlerde toplam 772 semt ve mahalle pazarı denetlendi. Bu denetimlerde 342 pazar esnafı/ müşteriye alınan kurallara uymamaktan Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ve TCK’nın ilgili maddesi uyarınca adli ya da idari işlem uygulandı.
Bartın’daki pazarlar da denetlendi
Bartın’daki denetimleri ise Bartın Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, gerçekleştirdi. Pazaryerinde incelemelerde bulunan Akdaş, tezgah aralıkları, esnafın eldiven ve maske takması, müşteri ile pazarcı arasındaki mesafenin korunması kurallarına dikkat edilip edilmediğine bakarken salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere hassasiyet gösterilmesinin önemli olduğunu vurguladı.