GÜNDÜZ, MÜFTÜLERE VERİLEN NİKAH KIYMA YETKİSİNİ DEĞERLENDİRDİ
'İkilemi ortadan kaldıracak'
Nurdan Eroğlu
İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen müftülere nikah kıyma yetkisiyle ilgili değerlendirmede bulundu. Genelde vatandaşların resmi nikah kıydıktan sonra dini nikah kıydıklarını ifade eden Gündüz, “Belki yeni uygulama bu ikilemi ortadan kaldıracak” dedi.
İl Müftüsü Mahmut Gündüz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilen müftülere nikah kıyma yetkisiyle ilgili değerlendirmede bulundu. uygulamanın nasıl bir uygulama olacağı konusunda net bir şeyin olmadığını ifade eden Gündüz, “Nasıl bir uygulama olacağı konusunda net bir şey yok. Yetki sadece müftülerle mi sınırlı yoksa imamlara da yetki verilip, köylerde de nikah kıyma işlemleri gerçekleştirilebilecek mi? Bunu net bir şekilde bilmiyoruz. Ancak böyle bir görev de tebliğ edilince en güzel şekilde yaparız” dedi.
“İKİLEMİ ORTADAN KALDIRACAK”
Aslında milletin arzusunu gerçekleştireceklerini kaydeden Gündüz, “Aslın milletimizin arzusunu da gerçekleştirmiş olacağız. Belediyelerce kıyılan nikah normal nikahtır. Nikah iki kişi arasındaki akittir. Şahitler huzurunda yapılır. Bir şeyler okumak falan eskiden beri gelen bizim milletimizin arzusudur. Resmi nikahtan sonra bir de dini nikah kıydırıyor vatandaşlarımız. Belki yeni uygulama bu ikilemi ortadan kaldıracak. İmamlarımızdan dini nikah için başvuran vatandaşlarımız oluyordu. Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılamadığı için ayrı bir sıkıntıydı. Nikahını belediyede kıydırmak isteyen vatandaşlarımız belediyeye gider. Müftülükte kıydırmak isteyenler de müftülüğe gelir. Her yeni bir uygulama başlarda bazı sıkıntılara neden olabilir. Ancak zamanla sıkıntılar son bulacaktır. İnşallah hayırlı olur” şeklinde konuştu.
TBMM GENEL KURULU KABUL ETTİ
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın, İçişleri Bakanlığının, evlendirme memurluğu yetkisi ve görevi verebileceği kurumlar arasına il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiği 6. Maddesi Çarşamba günü TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tasarıdaki düzenlemelere ilişkin mevcut görevlilere ek olarak nikah kıyma yetkisinin il ve ilçe müftülüklerini de kapsayacak şekilde genişletildiğini, nikahın şekliyle ilgili bir değişiklik yapılmadığını söyledi. Devlet nezdinde resmi nikahın geçerli olduğunu, bunun usul ve esaslarının da kanunda belirlendiğini ifade eden Soylu buradaki usul ve esaslarda herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti.
SOYLU: “YORUMA AÇIK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL”
Tasarıyla bu gruplara il ve ilçe müftülüklerinin de eklendiğini kaydeden Bakan Soylu, "Gerek ülkemizin bazı bölgelerinin coğrafi şartları, gerekse yetkili memur sayısı da dikkate alınarak, insanların resmi nikaha ulaşılabilirliği artırılmaktadır. Nikah konusunda kanunlarımızın hiçbir yerinde herhangi bir boşluk veya yoruma açık bir durum söz konusu değildir. Medeni Kanunumuz gereğince, evlenme iradesinin bizzat evlenecek kişiler tarafından yetkili resmi memurun önünde açıklanmasıyla gerçekleşecek olan medeni evlenme, Türkiye'de yapılabilecek tek evlenme şeklidir" dedi.