Gideceğiniz plajın su kalitesini artık öğrenebileceksiniz!

Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen 'Yüzme Suyu Takip Sistemi' ile vatandaşlar Bartın' dahil 35 İldeki plajlarda suyun kalitesini öğrenebilecek. Bu kapsamda Bartın'ı da kapsayan 35 ilde belirlenen bin 377 farklı noktadan 15 günde bir su numuneleri alınıyor.

Gideceğiniz plajın su kalitesini artık öğrenebileceksiniz!

 Sağlık Bakanlığı, güvenli tatil için plajlarda deniz suyunun sağlık açısından risk oluşturup oluşturmadığını 'Yüzme Suyu Takip Sistemi' ile izliyor. Bu kapsamda Bartın’ı da kapsayan 35 ilde belirlenen bin 377 farklı noktadan 15 günde bir su numuneleri alınıyor.

Numuneler, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri tarafından sabahın ilk ışıklarıyla birlikte 50 metre açıkta deniz dibinden alınıyor.

Sezon içinde yapılan izlemelerde zorunlu değerleri sağlamayan yüzme alanı, öncelikle kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önlenmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Gerekli tedbirlerin alınması için ilgili Belediyelerin uyarılmasının ardından yüzme alanı halkın kullanımına kapatılıyor.

Vatandaşların, özellikle koronavirüs döneminde ilgi gösterdiği Yüzme Suyu Takip Sistemine Bartın’da kayıt altında olan 10 plaj bulunuyor.

Bu sistem ile vatandaşlar gidecekleri plajların zemin yapısından suyun temizliğine, suyun zemininden ortalama yüzücü sayısına kadar pek çok bilgiye sahip olabiliyor.

Vatandaşlar 'https://yuzme.saglik.gov.tr/' internet adresine girerek, gideceklerin tatil bölgesindeki deniz suyunun kalitesini öğrenebilecek.

Yüzme alanlarında bu kurallara dikkat edilmeli

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yüzme alanlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar ise şu şekilde;

“Zemini kumdan oluşan ve dalgaların yoğun olduğu bazı kıyılarda kum kayması dip derinliğinin değişken olmasına sebep olmaktadır. Bu tür yüzme alanlarında plajda bulunan uyarılara uyulmalıdır. Güvenlik için çok iyi yüzme bilinse dahi fazla açılmamak gerekir. Yüzerken gereksiz cesaret gösterileri yapılmamalıdır. Yüzme arkadaşınız hayat kurtarır. Asla yalnız yüzülmemelidir. Şiddetli dalgaların bulunduğu zamanlarda yüzülmemelidir. Zemini kayalık olan ve derinliği bilinmeyen yüzme alanlarında atlayarak veya dalarak denize girmek ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir. Bu tür kazaların önlenmesi için derinliği bilinmeyen ve zemini kayalık olan yüzme alanlarında atlayarak denize girilmemelidir. Plajlara yerleştirilen uyarı levhalarında belirtilen uyarılara ve kurallara uyulmalıdır. Yüzme suyu analiz sonuçları uygun olmadığında halk sağlığının korunması ve kirliliğe karşı maruziyetin önlenmesi için yüzme alanları kapatılmakta ve yüzme yasaklanmaktadır. Böyle durumlarda yüzme alanları veya plajlarda yüzmenin yasaklandığı “Denize Girilmez” “Denize Girmek Yasaktır” “Yüzme Alanı Kapalıdır” gibi uyarı levhaları veya afişlerle ilan edilmektedir. İlan edilen yasak ve uyarılara mutlaka uyulmalıdır. Alkollü iken kesinlikle yüzülmemelidir. Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşlenilmemelidir. Güneşlenmeden önce mutlaka uygun koruma faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır. Cankurtaran yok ise denize girilmemelidir. Çocuklar ebeveynlerinin gözetiminde denize girmelidir. Çocukların tuvalet ihtiyacı denize girmeden önce giderilmelidir.”