'Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes' için binlerce fidan toprakla buluştu

Bartın'da Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Bartın Valiliği Orman Bölge Müdürlüğü'nce düzenlenen 'Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes' fidan dikim etkinliğinde fidanlar toprakla buluşturuldu. Bartın'da bin 400 fidan toprakla buluşurken protokol üyeleri tarafından dikilen fidanlara can suyu verildi. Bartın'da Adalet Bakanı Av. Yılmaz Tunç adına da bir fidan dikildi.

'Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes' için binlerce fidan toprakla buluştu

Ihlamur, kestane ve zakkum fidanı dikildi

Nilay Meryem ÇÖMLEK

7 Kasım 2019 tarih ve 30941 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2019/24 nolu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hükümleri doğrultusunda, her yıl 11 Kasım günü “Milli Ağaçlandırma Günü” kutlanırken bu yılki etkinlikler, “Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes” temasıyla gerçekleştirildi.

Bartın’da da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Bartın Valiliği Orman İşletme Müdürlüğü’nce “Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes” temasıyla fidan dikim etkinliği düzenlendi.

İlçelerde de aynı temayla etkinlikler gerçekleştirilirken Merkez ilçe için protokolün katılımıyla Amasra’ya bağlı Uğurlar Köyü mevkiinde orta refüjde düzenlenen etkinlikte fidanlar toprakla buluşturuldu.

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Erkan Şahin, Bartın Belediye Başkanı Muhammet Rıza Yalçınkaya, protokol üyeleri, kamu kurumlarının temsilcileri ve öğrencilerin katılımıyla düzenlenen etkinlikte ıhlamur, kestane ve zakkum fidanı dikildi.

“Ormanlar, doğanın en değerli hazinelerinden biri”

Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan, öğrencilerle birlikte fidan dikerken çevre ve ormanın önemini anlattı.

81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen fidan dikim etkinliğiyle yeşil bir Türkiye ve daha yeşil bir Bartın için 9 dekarlık alanda hem bölge iklimine uygun hem de Bartın halkına gelir kaynağı sağlayacak 800 adet fidanın toprakla buluşturulacağını belirten Vali Arslan, şöyle konuştu:

“Bugün burada, doğanın bize sunduğu güzellikleri korumak ve daha yeşil bir gelecek inşa etmek amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Ormanlar, doğanın en değerli hazinelerinden biridir. Fotosentez yoluyla atmosferdeki karbondioksiti alarak oksijen üretir. Bu doğal süreç, iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir rol oynar. Ayrıca, yer altı su kaynaklarının beslenmesine yardımcı olur ve su döngüsünün sağlıklı bir şekilde işlemesini destekler.

Erozyonu önleme işlevi ile de ormanlar, etrafındaki koruma bölgesinde bulunan alanları su ve rüzgâr erozyonundan, toprak kaymalarından, taş ve kaya yuvarlanmalarından, çığ düşmelerinden, humusun ve toprağın çeşitli etkilerle taşınıp kaybolmasını önler.

Aynı zamanda ekonomik açıdan da büyük bir değere sahiptir. Ahşap, kâğıt ve diğer orman ürünleri, birçok sektörde hammadde olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, ormanlar turizm, rekreasyon ve doğa sporları açısından da bizlere önemli fırsatlar sunarak doğayla iç içe olmamızı sağlar ruhsal ve fiziksel sağlığımıza katkıda bulunur.

“Doğayı korumak, aslında insanı korumaktır”

Ormanlarımız bizlere sağladığı yararlar kadar birçok canlı için de yaşam alanı, besin kaynağı ve korunma yeri özelliği gösterir.

Bizler, bu dünya üzerinde sadece yaşayan bireyler değiliz; aynı zamanda bizden sonra gelecek nesillerin de sorumluluğunu taşıyan koruyucularız. Bu nedenle, çevremizi korumak ve daha yeşil bir dünya için çalışmak, hepimizin ortak görevidir.

Bugün attığımız bu adımlar, gelecek nesillerin daha sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede yaşayabilmesi için büyük bir önem taşımaktadır.

Aynı zamanda bu anlamlı günde çocuklarımıza, gençlerimize örnek oluyor, onlara yeşili sevmeyi, çevreyi korumanın önemini öğretmeye çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki; doğayı korumak, aslında insanı korumaktır.

“Yeşil bir Türkiye için daha yeşil bir Bartın için”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından bu sene ‘Geleceğe Nefes İnsanlığa Nefes’ mottosuyla 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen fidan dikim etkinliğiyle hep birlikte el ele vererek, yeşil bir Türkiye için daha yeşil bir Bartın için bulunduğumuz 9 dekarlık alanda hem bölge iklimimize uygun hem de hemşehrilerimize gelir kaynağı sağlayacak 800 adet fidanı toprakla buluşturacağız.

İnanıyorum ki, bugün burada diktiğimiz her fidan kök salarak geleceğe bıraktığımız bir miras, gelecek nesillere hediye ettiğimiz bir umut ışığı, ilimize ve bölgemize nefes olacak.

Bu duygu ve düşüncelerle daha yeşil daha sürdürülebilir bir gelecek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğimize olan inancımı yineliyor, etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere, fidan dikerek gelecek nesillerimize ve dünyaya vereceğimiz nefese katkıda bulunan herkese teşekkür ediyor, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günümüzü içtenlikle kutluyorum.”

Nadir: “3 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız”

Bartın genelinde Merkez İlçe, Ulus ve Kurucaşile de dahil olmak üzere 3 ilçede toplam bin 400 adet fidan dikimi yapılacağını kaydeden Bartın Orman İşletme Müdürü Temel Nadir de ayrıca çeşitli okul ve kamu kurumları ile beraber yapılacak ağaçlandırma çalışmaları ile birlikte bu hafta toplam 3 bin fidanın toprakla buluşturulacağının bilgisin vererek şöyle konuştu:

“Bu yıl 6.’sını gerçekleştireceğimiz ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ etkinlikleri 2019 yılından itibaren her yıl 11 Kasım günü ülkemizde kutlanmaktadır.

Küresel İklim Değişikliğine bağlı doğal afetlerin arttığı, yağış ve sıcaklık değerlerinin olağanüstü iklim koşulları oluşturduğu günümüzde ormanların önemi çok daha fazla artmaktadır. Ormanlar yağış rejimini ve sıcaklığı düzenlemesi, toprağı koruyarak erozyonu engellemesi, biyolojik çeşitliliğe katkıda bulunması, oksijen üretimi ile hava kalitesini arttırması gibi bir çok faydası ile adeta doğal afetlerin en büyük engelleyicisi konumundadır.

Bartın genelinde bu gün için Merkez İlçe, Ulus ve Kurucaşile de dahil olmak üzere 3 İlçede toplam bin 400 adet fidan dikimi yapılacaktır. Ayrıca çeşitli okul ve kamu kurumları ile beraber yapılacak ağaçlandırma çalışmaları ile birlikte bu hafta toplam 3 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız.

Bu alan için toplam 9 dekarlık sahada yöre halkının da faydalanacağı ve Karadeniz iklimine uygun gelir getirici türlerden 350 adet Ihlamur, 200 adet kestane ve 250 adet zakkum fidanı dikimini hep beraber gerçekleştireceğiz.

Fidan dikiminde dikkat edilecekleri anlattı

Fidan dikerken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden de bahseden Nadir, “Fidan dikimlerinin daha başarılı olması için size kısaca tüplü fidan dikimlerinde dikkat edilmesi gereken hususları aktarmak istiyorum; Öncelikle sahaya dağıtılan fidan tüplerinin poşetlerini 3 noktadan kesmek sureti ile toprağını dağıtmadan çıkartmamız gerekiyor. Ardından fazlalık köklerin kesilmesi ve fidan çukuruna dikim işleminin yapılması, dikim kenarlarının sıkıca ezilerek köklerin hava almamasının sağlanması gerekmektedir. Daha sonra fidan çevresinde sulama çanağı oluşturulup can suyu verilmesi ve gerekiyorsa destek çubuklarına fidanların bağlanması işlemi yapılacaktır” derken etkinliğin yapılması için başta Bartın Valisi Dr. Nurtaç Arslan olmak üzere etkinlikte kendilerine yardımcı olan kamu kurumlarına, sahanın hazırlanmasında emeği geçen Orman İşletme Müdürlüğü personeline ve fidan dikmek için gelen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından fidanlar protokol üyeleri ve öğrenciler tarafından toprakla buluşturulurken can suyu verildi.