Fındık külleme ve kozalak akarında mücadele zamanı!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, fındıkta önemli verim kayıplarına neden olan Külleme Hastalığı ve Kozalak Akarı ile mücadele yapma zamanının geldiğini duyurdu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdulsetter Bayram, fındıkta önemli verim kayıplarına neden olan Külleme Hastalığı ve Kozalak Akarı ile mücadele yapma zamanının geldiğini duyurdu. Külleme Hastalığının ilkbaharda gelişme sezonunun nispeten erken döneminde ortaya çıktığını ifade eden Bayram, “Fındıkta önemli verim kayıplarına neden olan Külleme Hastalığı ve Kozalak Akarı ile mücadele yapma zamanı gelmiştir. Gerekli kontrollerin yapılarak ya da yaptırılarak tespiti durumunda zirai mücadelenin yapılması önem taşımaktadır. Külleme Hastalığı, ilkbaharda gelişme sezonunun nispeten erken döneminde ortaya çıkmaktadır. Hastalık yaprakların alt kısımlarında gelişmesi ile ilk başlarda yaprak üst kısmında renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde bir belirti oluşur. Zamanla lekeler kahverengileşir, yapraklar matlaşmaya başlar. Hastalanan yapraklarda kuruma, kıvrılma ve vaktinden önce döküm söz konusudur” dedi.
Fındık Kozalak Akarına dikkat!
Halk arasında Fındık Gülü olarak ta bilinen Fındık Kozalak Akarıyla da ilgili bilgiler veren Bayram şöyle devam etti:
“Halk arasında "Fındık Gülü" olarak ta bilinen Fındık Kozalak Akarını çıplak gözle görmek mümkün değildir; ancak tomurcuklara zarar vermek suretiyle oluşturduğu kozalardan kolayca tanınmaktadır. Bulaşık kozalar iri nohut büyüklüğünde bir görünüm arz ederler. Kozalar tam açıldığında içi kırmızımsı, sarımsı bir renk alır. Bu zararlı; meyve, yaprak ve sürgünü oluşturan tomurcukları tahrip ederek, ürün kaybına yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde ise uç kurumalarına sebep olarak fındığa zarar vermektedir. Fındığın organlarında beslenerek büyük ekonomik kayıplara neden olur.
Gecikmeden hareket etmek önemli!
Fındık kozalak akarı ile öncelikli mücadele Kültürel olarak yapılmalıdır. Bu yöntemde fındık yaprak açmadan, özellikle Ocak ve Şubat aylarında kozalaklar elle toplanıp bahçede bir yere bırakılmalıdır. Toplanan kozalaklar yakmak veya gömmek suretiyle yok edilmemelidir. Çünkü kozaların içleri diğer faydalı akarlar ve böcekler için barınma yeridir. Ancak bugünlerde yapacağımız kükürtlü mücadeleyle hem külleme hem de kozalak akarı bertaraf edilebilmektedir. Yapılmakta olan zirai mücadele yanında etkin bir tedbir olarak fındık bahçelerindeki yabancı otların da periyodik olarak kesilmesi çok önemlidir. Bu nedenle üreticilerimizin yabancı ot mücadelesi hususunda gecikmeden hareket etmeleri gerekmektedir. İlaçlamanın etkili olabilmesi için İlaçlamada ilacın dozuna, ağacın (ocağın) her tarafına uygulanmasına ve kullanılacak aletin kalibrasyonuna dikkat edilmelidir.”