Filyos bağlantı yolu Zonguldak sınırına takıldı

Bartın Valisi Nurtaç Arslan'ın da katıldığı İl Genel Meclisinin Ağustos gündemi son toplantısına Filyos Projesi damga vurdu. İl Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, Bartın'ın projeye entegresin kolaylaştıracak ve bundan dolayı Bartın için oldukça önemli olan Bartın-Filyos-Mugada bağlantı yoluyla ilgili son durumu aktardı. Bartın olarak yolun 15 kilometrelik kısmını yaptıklarını ifade eden Başkan Dursun, Zonguldak sınırlarında bulunan kısmın ise Zonguldak tarafından yapılacağını söyledi. Bu açıklamalar ise uzun süredir tamamlanması beklenen yolun Zonguldak sınırına takıldığı için mi tamamlanamadığı sorusunu akıllara getirdi.

Filyos bağlantı yolu Zonguldak sınırına takıldı

 

Bartın İl Genel Meclisi, Ağustos gündemi son toplantısını gerçekleştirdi. Son toplantıya  Bartın Valisi Nurtaç Arslan da katıldı. Toplantıda kendisi dahil herkesin amacının Bartın’a hizmet etmek olduğunu ifade eden Vali Arslan, “Bartın birçok güzelliği ve potansiyeli içinde barındıran bir şehir. Hepimizin ortak amacı ise Bartın’a hizmet etmek. Ben Bartın halkının her şeyin en iyisini, en güzelini hak ettiğini düşünüyorum. Bizler ilimizin kalkınması ve gelişmesi için birlikte çalışan bir ekibiz. Beraber çalışacağımız süreç içerisinde bu güzel şehrimiz için uyum içerisinde yapacağımız çalışmalarla çok güzel hizmetleri ilimize kazandıracağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.

Nurtaç Arslan konuşmasında  ayrıca kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasının, çalışmaların iletişim ve işbirliği içinde yürütülmesinin önemine de vurgu yaptı.  Arslan, bugüne kadar İlimize yapmış oldukları hizmetlerden dolayı İl Genel Meclis Üyelerine teşekkür ederek, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Filyos Projesi Meclis gündeminde

İl  Genel Meclisi Başkanı Kenan Dursun, toplantı açılış konuşmasında Bartın’da güzel işler yapmaya devam edeceklerini belirtirken Filyos Projesi başta olmak üzere kentin önünü açmak için yapılan çalışmalardan bahsetti. Filyos Projesi’nin yeniden gündeme geldiği 2010 yılından bu yana Bartın’da bu yönde çalışmalara devam ettiklerinin altını çizen Meclis Başkanı Dursun, bu çalışmaları anlatarak şunları söyledi:

Haziran ayının son haftasında bir sel afeti ile karşı karşıya kaldık.1998’den sonra aşırı yoğun selleri unutmuştuk. Sayın Valimizin Bartın’daki ilk dönemlerinde yaşadığı bu tramvayı biz bir daha yaşamış olduk. Ama süreç içerisinde biz, Sayın Valimiz, Bakanlarımız ve Bartın’da bu işle ilgili görevli olan kurum amirleri ile beraber koordinasyonda beraber olduk. Ben koordinasyondaki gayret ve çabaları, kriz yönetimine her şeyden önce bir kere daha teşekkür ederim. Kriz yönetimleri çok önemlidir. Onlar grup amiridir. Onları sarsıntıya uğramadan güzel bir şekilde atlatmak gerekir. İlk anlar çok önemlidir. Bu işleri inşallah peyderpey geride bırakmış olacağız. Tabi selin hasarları, normal hayata dönüş ve devamında inşallah yapılan talepler, hazırlanan programlar hayata bir bir geçecek. Sayın Valimiz, Milletvekilimiz Sayın Yılmaz Tunç, hep beraber bu süreci takip ediyoruz.

“Her Vali değişimleri yeni bir dönemdir ”

Afetin hasarları ile ilgili ödenekleri de kısa sürede aktarılmasını sağlıyoruz. O yaraları da tek tek sarmış olacağız. Ben şunu da ifade etmek istiyorum. Her vali değişimi, elbette yeni bir dönemdir. Bartın’da yeni bir dönemdir bu da onu ifade ediyor. Tabi öncelikler önemli. Yaklaşık 15 yıldır, özellikle 5382 Sayılı Kanunun çıkışıyla beraber, özellikle stratejik plana bağlı kalarak Bartın’ın büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayabilen bir Meclis yapımız var.

“Heyecanla Filyos Projesini bekledik”

2010’lu yılların sonlarına doğru Filyos Projesi söylenmeye başlanmıştı. Filyos Limanı ve geri sahasındaki sanayi alanlarının yapılacağı ile ilgili ülkenin bir gündemi oluşmuştu. O günden sonra biz, Bartın, Zonguldak ve Karabük büyük bir heyecanla bu projeyi beklemiştik. Bu proje 2011’den sonra sonlandı. Bartın’da 2009 yılında çevre düzeni planı, Karabük, Bartın, Zonguldak ilk defa 100 binlik planları 2009 yılında onaylanmıştı.100 binlik planlar, o iş için yeterli değildi. Özellikle Bartın merkez mahallelerini kapsayan, Özel İdarenin gelişme alanlarını kapsayan, ilçelerin mahallelerini kapsayan bir alt ölçekli planın da yapılması gerekiyordu.1/25’binlik planın da 2012’de bu Meclislerde ve ilçelerin yerel meclislerinde büyük bir olgunlukla ve mutabakatla geçilmiş oldu. Dolayısıyla 2009 yılının Bartın’ı plansız bir şehir, sağa sola savrulan bir şehirdi. Özellikle bizim görev alanımızdaki sahillerimiz, bunu çok uzun süre yaşadı. Biz bunun acısını çok çektik. Bugün Güzelcehisar, Mugada, Hatipler, Büyükkızılkum’u biraz toparlanmış haliyle koruyorsak bu planlar sayesindedir.

Biz, o bölgede kıyı kesiminin yani sahil bölgelerini kapsayan, Mugada’da 33 hektar, Büyükkızılkum’da 30 hektar, Güzelcehisar’da 7 hektar üzerinde, yine Hatipler’de 20 hektar üzerinde sahil şeridini kapsayarak uygulama planlarımız var. Bunları yapmadan önce Bartın’ın sahilleri gerçekten gücü yeten yetene gidiyordu. Ne kumu muhafaza edebiliyorduk ne de kaçak yapılaşmanın önüne geçebiliyorduk. Ama planlarını yaptıktan sonra önemli bir mesafe kat edildiğini görüyoruz. Bu kazanımları da 10 yıl gibi uzun bir süre içerisinde gerçekleştirdik.

Filyos’un yan sanayisini Bartın destekleyecek!

Biz Filyos’u çok önemsedik. Birincisi, sanayide işletmelerin önünün açılması lazımdı, ikincisi, Filyos’un turizmle ilgili bölümü de bizim üzerimize düşen çalışmaları yapmamış olmamız gerekiyordu. Çok şükür gönül rahatlığıyla ben şunu ifade edebilirim;12-13 yıldan bu yana bu Meclis daha önceki Meclislerimizde biz bu yöndeki çalışmalarımızı hiç aksatmadan devam ediyorduk. Bugün ortaya çıkan fotoğrafımız, sanayi alanları ile ilgili Çeştepe ve Esenyurt bölgemizde de Filyos’un yan sanayisini geliştirecek kadar bir uygulama planlarımızı da hazırlamış olduk. Şimdi inşallah Meclisimizde özellikle Valimizle Çeştepe ve Esenyurt bölgelerimizde, o bölgedeki uygulama planlarımızı 18 uygulamalarını da yaparak inşallah, sanayimize, orda bulunan arsalarımıza tahsis edebilecek duruma gelmemiz lazım. Yine turizmde biraz önce ifade ettiğim noktayı da daha ileriyi kapsayacak, daha konforlu hale getirecek kapsamda çalışmaları başarmamız gerekiyor.

“Yolu da yapacağız, suyu da getireceğiz”

Bu ilin çıkış noktaları hem sanayi hem de turizmden olması gerektiğine değiniyoruz. İnşallah bugüne kadar yapmış olduğumuz çalışmalar Bartın’ın kazanımı olmuştur. Bundan sonrasında da birlikte Bartın’ın bütün alanlarına hizmet edecek çabayı Meclisimiz bu noktada her zaman Bartın’ın büyümesinde ve gelişmesine katkı sağlayacak her çabanın içerisinde olacaktır. Ben bu noktada gurur duyacak işleri yaptığımızı düşünüyorum. Bu Meclis’te Bartın’ın bir adım ileriye nasıl gideceğini planlayarak orada imza atmak da hiç çekinmediğimi ifade etmek istiyorum. İnşallah bundan sonra da istişare ettiğimiz noktalarda, Özel İdareyi sadece yol ve su yapan kurum olmaktan çıkaracak noktaya birlikte getireceğiz. Yolu da yapacağız, suyu da getireceğiz. Ama Özel İdarenin yapması gereken bütün noktalara beraber bakacağız.

40 milyon TL ek bütçe

Bugün Ağustos ayı toplantılarımızın 5.gününde 4 gündem maddemizi geride bıraktık. Ama bu Meclis’in Ağustos ayı toplantılarının en önemli gündem maddesi, Valimizle istişare ettiğimiz gibi ek bütçe verilmesi ile ilgili madde.1 Ocak 2022 yılında yürürlüğe giren İl Genel Meclisi kararımızla Sayın Valimizin imzasıyla yürürlüğe giren bütçemiz 85 milyon olarak devam ediyordu. Devam ederken ülkemizin ve dünyanın yaşadığı içine girdiği bu enflasyonist süreçten sonra pandeminin de getirdiği yüklerle beraber 85 milyon bütçenin revizesi gerekiyordu. Revize ederken gelirlerimiz arttı ama gelirlerimiz artmamış olsaydı, İller Bankası’ndan bize düşen pay artmamış olsaydı daha büyük sıkıntıyı hep beraber yaşardık. Ama sevindirici yanı budur. Kasım ayında biz 85 milyon bütçemiz yaklaşık 125 -130 milyon’u bulacak gibi görünüyor. İnşallah Valimizle istişare ederek Meclisimizle de komisyona havale ettiğimiz konu var. Bunu 40 milyon gibi hem gelir bütçesine hem de gider bütçesini belirleyeceğiz.”

“Güzel bir çalışma örneği göstereceğiz”

Bartın’a gönderilen ödeneklerle ilgili de bir değerlendirmede bulunan Meclis Başkanı Dursun, ağır geçen kışın sonrasında geçtiğimiz Haziran ayında yaşanan sel felaketinin ardından meydana gelen hasarların da onarılacağını kaydederek şöyle konuştu:

“Meclis ve İl Özel İdaresi olarak Valimizle yaptığımız çalışmaları gönülden ve gayretle yapacağız. Başaramayacağımız iş yok. Sel büyük hasarlar verdi. Hep beraber ağır bir kış yaşadık. Kışın hasarlarını gideremeden selin hasarları ile karşı karşıya kaldık. Tam işimizi yoluna koyduk derken biraz daha geri kaldık Valimizle birlikte güzel bir çalışma örneği göstererek bu süreci geride bırakacağız. Bartın’da bizden hizmet ve yardım bekleyen tüm vatandaşlarımızın yanında olacağız.

Umutsuzluk yok!

KÖYDES ödenekleri aldık. Yetmedi, Cumhurbaşkanımızın kararıyla bütün illere 15’er milyon hibe verildi. Sayın Valimizin de ikinci dilimle ilgili çok desteği oldu. İkişer dilim aşamalarla 15, 15 30 milyon  kredi kullandık. İkinci dilimi de  onaylanmak üzere… Dolayısıyla 92.5 milyonluk bir kaynakla şu anda yola devam ediyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Biz bunu 6 ay önce düşünemezdik. Bazen bu afetler fırsata dönüşür. Biz fırsatçı değiliz. Kesinlikle bunları böyle değerlendirmek lazım. Ortaya çıkan bu tabloya Özel İdaremizin etki alanındaki çalışmasında Sayın Valimizin ve Meclis Üyelerimizin katkısıyla biz Bartın’daki Bartın halkının, bizden hizmet bekleyen bütün kesimlerin problemlerini beraber  aşacağız. Umutsuzluk yok. İnşallah bu yaz dönemini de  en güzel şekilde değerlendireceğiz. 92,5 milyonluk kaynakla bu işleri inşallah toparlayacağız.

AFAD’a 250 milyonluk talep

Sel afetiyle ilgili 250 milyonluk bir talebimiz var. Köprüler, menfezler, hasar gören yollarla ilgili inşallah bunları da beraberce takip edeceğiz .Bunun  hasarlarını ortadan kaldıracak ödenekleri de inşallah ilimize aktarılmasını sağlayacağız ve bu yaz bitmeyen işlerimizi yılın ilk baharında daha da geciktirmeden yol güzergahlarını daha da konforlu hale getirerek bu işleri çözmüş olacağız. Sel hasarları içme sularında da var ve inşallah bunların ortadan kalkması için de elimizden geleni yapacağız.”

“Zonguldak kendi kısmını yapacak!”

Son olarak Bartın-Filyos-Mugada yolunun  tamamlanma durumu ilgili de açıklama yapan Meclis Başkanı Dursun, “Şehit mezarlığının yanından itibaren Çaycuma’nın içinden doğru kendi sorumluluk alanımıza kadar 15 km’lik kısmı yaptık. Zonguldak il sınırından sonraki kısım TPO kapsamında  Zonguldak ilinin kendi sınırında olduğu için Zonguldak tarafından yapılacak” dedi.