Emniyetten sürücü belgesi hatırlatması

Ehliyetinizi değiştirmeyi unutmayın!

Emniyetten sürücü belgesi hatırlatması

Nurdan Eroğlu

Bartın İl Emniyet Müdürlüğü,  2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olan yönetmelik kapsamında sürücü belgelerinde yapılan yeniden düzenlemeyle ilgili vatandaşlara hatırlatmada bulundu. 

Bartın İl Emniyet Müdürlüğü,  2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olan yönetmelik kapsamında sürücü belgelerinde yapılan yeniden düzenlemeyle ilgili vatandaşlara hatırlatmada bulundu.  Emniyetten yapılan hatırlatmada “Ülkemizin kabul ettiği “Karayolu Trafiği Konvansiyonu ile Bu konvansiyonu Tamamlayıcı Avrupa Anlaşması“ hükümleri kapsamında 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı olan Yönetmelikte yapılan değişiklikte; sürücü belge sınıfları, geçerlilik süreleri, sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları yeniden belirlenmiş ve yeni sürücü belgesinin düzenlenmesi öngörülmüştür” denildi.

İŞTE İSTENİLEN BELGELER!

Emniyet, yeni sürücü belgeleri için istenilen evraklarla ilgili de açıklama yaptı. Emniyetten yapılan açıklama şu şekilde:

“Mevcut sürücü belgelerinin yenilenmesinde istenen belgeler; 2 adet biyometrik fotoğraf ,Sağlık raporu (Aile Hekimliği, kamu Hastaneleri, özel sağlık Kuruluşları), anlaşmalı bankalara 13 TL kart bedeli + 2 TL vakıf payı yatırılacak, nüfus cüzdanı ve fotokopisi, ve mevcut sürücü belgesi.

 İlk defa sürücü belgesi alacaklardan  istenen belgeler ; 2 adet biyometrik fotoğraf , sağlık raporu (Aile hekimliği, kamu hastaneleri, özel sağlık Kuruluşları), anlaşmalı bankalara 13 TL kart bedeli + 2 TL vakıf payı yatırılacak, alacağı sürücü belge sınıfına göre Maliye harç bedeli ( Vergi dairesi yada anlaşmalı bankalara), nüfus cüzdanı ve fotokopisi, sabıka kaydı, TŞOF’tan sürücü belge dosyası, kan grubu belirtir belge yada yazılı beyanı, öğrenim belgesi.

Yabancı sürücü belgelerinin değiştirilmesinde istenen belgeler; Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi KKTC sürücü belgeleri hariç, noter veya Konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi, TŞOF’tan alınacak sürücü belgesi dosyası, nüfus cüzdanı veya pasaport, sürücü olur sağlık raporu, harç makbuzu,2 adet biyometrik fotoğraf, kan grubu belirtir belge yada yazılı beyanı, öğrenim belgesi ( yabancı ülkede okumuş ise denklik belgesi)

FOTOĞRAF ÖZELLİKLERİ NELER?

Yeni tip Sürücü belgesi işlemlerinde yer alacak fotoğraf özellikleri; Fotoğraf son altı ay içerisinde ISO/IEC JTC 1/SC 37 Biyometrics standartlarında çekilmiş olacak. Yüz fotoğrafa ortalanmış, çene uçundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatları tamamen görünür olacak. Fotoğrafın boyutu 50x60 mm ebatlarında olacak. Baş öne eğik yada sağa veya sola dönük olmayacak, nört bir ifade ile ağız kapalı olarak, beyaz fon üzerine desensiz olacak. Fotoğraftaki renkler nötr olacak, yüzün doğal renklerini yansıtacak, doğrudan kameraya bakarken çekilmiş olacak. Fotoğrafta leke ve bükülmeler olmayacak. Gözler açık ve iyi görünür ( renkli lens olmayacak) şekilde, gözlerin önü saç veya gözlük çerçevesi ile kapatılmamış olacak, gözlük camı veya gözlük camında yansıma olmayacak. Işık yüze eşit ölçüde yansımış olacak, yansıma veya gölge olmayacak. Fotoğrafta şapka, pipo vb. nesne olmayacak. Başörtülü fotoğraflarda yüz, çene ucundan alına kadar görünür olacaktır.   Sürücü belgelerinin basım işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılarak, adreslere posta yoluyla gönderilecektir.

2020’YE KADAR DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Sürücü belgelerini değiştirmek üzere Trafik Şube Müdürlük / Amirliklerine müracaat edecek vatandaşların eski sürücü belgeleri geri alınacağından, postada geçen süre içerisinde araç kullanabilmeleri için, sürücü belgesi yerine geçen belge tanzim edilerek verilir (Ek-50 ). Bu belge 15 gün süre ile geçerli olup, sürücü belgesinin teslimi ile geçerliliği sona erer. Bu belgenin zayii olması durumunda, sürücü belgesinin teslim durumu kontrol edilerek yeniden tanzim edilir. Eski tip sürücü belgelerinin (zayi olanlar dahil) değiştirme işlemleri 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanacaktır. 31 Aralık 2020 tarihine kadar değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılır. 31 Aralık 2020 tarihine kadar eski tip sürücü belgelerini değiştirmeyenler ve bu süre içinde sürücü belgesini değiştirip de (B sınıfı sürücü belgesi 10 yıl, C sınıfı ve üst sınıflar için 5 yıl) süre sonunda belgelerini değiştirmeyen sürücülerin belgelerine geçici süre ile el konulur, sürücü belgelerini geri alabilmeleri için başvuru yapanlardan; sürücü belgesi alma şartlarını (sağlık raporu, sabıka kaydı v.s) taşımaları, 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamında sürücü belgesi sınıfına uygun harcı ve indirimsiz değerli kâğıt bedeli ve hizmet bedeli ödendikten sonra kendilerine geçersiz sayılan sürücü belgesinin karşılığı olan yeni sürücü belgesi verilir. İl ve İlçe Trafik Şube ve bürolarınca alınan müracaatlarda, sürücü belgesi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından tanzim edilerek, müracaatçının kendisi veya başkasına teslim edilecek ise; belgenin teslim edileceği adres, telefon ve teslim alacak kişinin TC kimlik numarası ile telefon numarasını  müracaat esnasında bildirmek durumundadır.”