Emlakçılara sıkı takip geliyor

Ticaret Bakanlığı, emlakta doğrulanmış ilan sisteminin devreye alınmasıyla birlikte emlakçılara yönelik sıkı denetimlerin başlayacağını duyurdu. Buna göre Bartın dahil 81 ilde mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası verilebilecek.

Emlakçılara sıkı takip geliyor

Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ticaretine yönelik yönetmelik değişikliğiyle piyasanın güvenilirlik içinde işlemesini sağlamak, tüketici haklarını korumak ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek amacıyla ilan platformlarında emlakçılara "doğrulama yükümlülüğü" getirdi.
 
Düzenleme kapsamında Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül'de devreye alınacak ve yılbaşından itibaren zorunlu olarak ilimiz Bartın dahil ülke genelinde emlak ticaretinde uygulanacak.
 
Uygulamayla platformlardaki emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.
 
Düzenlemeyle   yetkilendirme e-Devlet üzerinde oluşturulan ekrandan gerçekleştirilirken Bakanlıktan alınması gereken taşınmaz ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçılar ilan girişi yapamayacak.

Uygulamaya geçiş hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları için kademeli şekilde olurken EİDS'nin devreye alınması sonrasında ilanlar Bakanlık tarafınsan sıkı takip edilecek.

Mevzuata aykırı hareket edenler hakkında ise her bir aykırılık için 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek.

Haber Merkezi